Reklama

Reklama

Epizody(10)

Prequel k seriálu Yellowstone sleduje rodinu Duttonových, která se vydává na zrádnou cestu přes Velké pláně, aby unikla chudobě a našla štěstí v Montaně. (SkyShowtime)

Recenze (203)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vítaný prequel k seriálovému megahitu Yellowstone, ktorý ukazuje strastiplnú cestu udalostí predchádzajúcim založeniu rovnomenného ranču Duttonovcami v Montane. Zároveň je miešaninou viacerých prvkov – poriadne drsným a tragickým westernovým mäsom, niektorými príbehovými linkami pretkaným dnešnými "hodnotami" zaváňajúcimi utópiou, avšak z pohľadu historického kontextu absolútne nie nemožnými, preto mne obratom príliš nevadiacimi (inak áno), čistokrvnou kopírkou Lonesome Dove a silným zápachom telenovely a nikdy nekončiacimi vnútornými monológmi sebeckej blonďavej hrdinky, ktorá oplakáva svojho budúceho manžela, milovaného kovboja, s ktorým chcela stráviť zvyšok svojho života, len aby o pár dní neskôr jazdila na indiánovej fujare po tom, čo jej dal indiánske meno a z vlasov uplietol koníka. Krásne, nie? Záchranou bol len fenomenálny herecký koncert veterána Elliotta, charakterom presvedčivý bradatý McGraw & Garrett a Sheridanov cit pre silnú dramatizáciu a cynickosť a surovosť reálií prostredia. Od mnohými označovaného westernového majstrovského opusu to má ďaleko, istým spôsobom a po eliminácii niekoľkých elementov však nie tak úplne moc. (x) (x) (2.2022) (15.7.2022-16.7.2022) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Bravúrny westernový počin 1883 od tvorcu a režiséra Taylora Sheridana. Normálne ma neskutočne navnadil aby som si konečne pozrel pre mňa dlho odkladaný seriál Yellowstone a teraz aj prichádzajúci 1923. Nepamätám si, že by ma nejaký seriál tak dostal, priam som to hltal a aj ma patrične dojal. Príbeh o osídľovaní pustej severnej Ameriky a nástrahách na každom kroku si ide svojím tempom. Prisťahovalci putujúci na sever, sú skúšaný ako nikdy či odolajú drsným podmienkam, či už zo strany prérie, banditov, indiánov alebo ich najatým vodcom. Kde to nekompromisne ťahá  Shea Brennan (Sam Elliot), ktorý sa nezastaví pred ničím a nikým, no a dokáže byť aj mentorom. Dobre mu sekunduje vojnou ošľahaný veterán James Dutton (Tim McGraw). Ten by sa rád zo svojou rodinkou usadil na pokojnom mieste, bez väčších nástrah ale jeho svojrázna dcéra Elsa (Isabel May) mu to moc neuľahčuje a ponúka v tomto drsnom príbehu aj iný rozmer. Jej dospievanie, tu ponúkne zaujímavú rozmanitosť, hravosť, prvé lásky a aj prerod z dievčaťa na ženu, ktorá svoje skúsenosti nadobudnuté putovaním prériou zúročuje, keď ide vždy do horkého. Veľmi poctivo vystavaný seriál plný úžasných dialógov, silných mentorských motívov,  dobrých postáv, výborných hereckých výkonov, kde zažiari a strhne veľkú pozornosť mladá Isabel May. /100%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

S01 - 120% (matematika nech prepáči...) ... a prosim, nech sa dodrzi to, ze ide o uzavretu dokonalu miniseriu a ziadna 2. a dalsie serie nie su potrebne... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Where she dies is where we stay." Strhující samostatný prequel k Sheridan-Verse. Dvě dekády po konci Občanské války, echt drsná cesta několika poutníků za chimérou vysněného nového domova/začátku. Cesta skrze podmanivou nehostinnou krajinu, kde člověk člověku vlkem, kdy nepřekročitelné dravé řeky či nedostatek zdrojů jsou menší z neustálých problémů a překážek. Nekompromisní westernová kovbojka o cestě skrze divočinu. Natolik vynikající, že o to více mrzí, když v takřka v každé z epizod narazíte na nadbytečnou vatu. Koukatelnou, solidní, ale zbytečnou a nic neprohlubující ani ničemu nesloužící. Být to kondenzované do sedmi či osmy epizod, nebylo by výhrad. Každopádně vše, co si jeden na sheridanovkách (ne)oblíbil, je zde plnými hrstmi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„V PRÉRII ČÍHÁ SMRT VŠUDE. MÁ VŠECHNY TVÁŘE, JAKÉ SI JEN DOVEDETE PŘEDSTAVIT. A PŘEKONÁVÁ I TY NEJHORŠÍ NOČNÍ MŮRY…“   Feministicky chlapskej seroš o cestě, která vás buď zocelí, nebo zabije... Takovej (asi) klasickej Sheridan – postavy s parádníma charakterama, který se vryjou pod kůži, vobčas červená knihovna… ale hlavně drsný putování zemí, která nezná slitování! (Navíc ty minirole!) /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Taylor Sheridan si v seriálu střihl roli rančera, lovce zlodějů dobytka Charlese "Charlie" Goodnighta. 2.) Tim McGraw a Faith Hill (James a Margaret Duttonovi) se objeví ve flashbackových scénách také ve čtvrté řadě seriálu Yellowstone. 3.) Thx za titule „num71“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  *** ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvom rade sa chcem poďakovať zakomplexovanému chudáčikovi, ktorý pravidelne maže moje komenty tu na ČSFD. Mám pre teba dobrú správu: všetko mám archivované, takže tu to máš ešte raz, môžeš veselo mazať ďalej (a vy ostatní sa "tešte", kedykoľvek môže v pohode vymazať aj nejaký váš komentár). „Smrť nemá tesáky. Je nádherná.“ Toto je proste Taylor Sheridan. Netreba to vysvetľovať žiadnemu fanúšikovi Yellowstoneu, ani tým, ktorým sa páčili jeho filmy (Wind River) a to dokonca aj slabšie (Kto mi ide po krku s Angelinou Jolie). Taylor má rád svoje postavy. Zbožňuje ich, trávi s nimi veľa času, piple sa s nimi, necháva ich dýchať a snívať a ak zomrú, o to tvrdší dopad to na diváka má. A ony zomrú. Nie všetky. Jasné, že nie. Ale určite platí, že v jeho svetoch si nemôže byť istý prežitím nikto. Ani hlavný hrdina. Na to, aby ste si užili 1883, nemusíte poznať Yellowstone. Ostatne, odohráva sa cca 135 rokov pred ním. 1883 je zvláštny. Skoro žiadnej časti som nedal 4*, ale ako celku ich dám, keďže i nudnejšie momenty majú na finále zásadný dopad. Sheridanovo osídľovanie Ameriky je kruté, poetické, hnusné, aj lyrické. Azda aj to mnohým bude prekážať. V jednej scéne je to plné tornád, zlodejov koní, amputácií končatín, skalpovaní, znásilnení, jedovatých štrkáčov a Indiánov a hneď v druhej sa na scéne objaví roztomilý kovboj-panic, romantické prvé milovanie a gýčový východ slnka. Ale ono sa mi ten zvláštny rozkol nakoniec vlastne páčil. Vrcholom je zrejme megapatetický rozprávač(ka) v podobe hrdinovej dospievajúcej dcéry. Môžeme namietať, že je to sladké, patetické, naivné. Ale sedí to k jej veku. Čo mi vadilo? Občasné zneužívanie náhody (prezlečenie sa z indiánskeho oblečenia v najnevhodnejší okamih), chaotické drobnosti (nikto česť výnimkám nevie po anglicky, ale keď treba, tak zrazu vie) a nejasný počet členov kolóny (v jednej epizóde som si vravel, aké je čudné, že tam nemajú malé deti a tak keď o pár minút zaznela informácia, že komunita číta viac ako dve desiatky detí, skoro som spadol z gauča). Palec dole dávam tiež za nie nedostatočnú rozlúčku s niektorými postavami. Hlavne, že predtým nie je problém stratiť desiatky minút drahocenného času s nič neriešiacim dialógom. Viem, asi si odporujem: vyčítam 1883 (ako aj Yellowstoneu), že občas nudí dialógmi a rozvláčnymi vzťahmi a hneď v druhej vete ho za to chválim. Taký je skrátka náš Taylor Sheridan. Dve slávne cameá pobavili, ale sklamalo ma, že BBT nebol súčasťou výpravy. To by bol iný masaker. „Obdivujem jej odvahu.“ –„To nebola odvaha.“ – „Ale áno. Bola.“ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydařená prequel série jde proti očekávání. Mnohem spíš než klasický western plný přestřelek a drsňáků je to survival / klidnější a poetický osadnický road trip s důrazem na témata rodina, zodpovědnost a jedno další dobrodružství ve stáří. Z divokých kovbojských představ vás vyvede už skutečnost, že hlavní hrdinkou je 18-letá dcera (Isabel May - sympatická herečka) plná touhy po free životě, odvahy a snů. Samozřejmě veliká deviza je starý Sam Elliott, velmi mile mě herecky překvapil i v reálu manželský pár dvou pop-country legend, Faith Hill & Tim McGraw. Neobejde se bez slabších epizod a pár trapných momentů, ale v celku je to dobrá práce, co obstojí i sama na sebe, a ne jen tak nějaký zbytečný doplněk k Yellowstone... Duttonovský "vesmír" je tímto o kus bohatší. 80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je to jako sledovat jednu z nejznámějších videoher posledních let - Red Dead Redemption 2, na druhý pohled je to však ještě víc... Seriál o krutosti i kráse života samého, nekompromisní, neúprosný... Audiovizuální mistrovské dílo, u které mě malinko hladily proti srsti jen některé proslovy hlavní postavy a občasný důraz na sentiment. Ovšem vzhledem k tomu, že 1883 je vyprávěn optikou mladé, naivní, ale setsakramentsky odvážné dívky, tak to vlastně sedí. V seriálu kontrastuje právě ta nevinnost, cit a krása s brutalitou lidí i přírody samé. Vždy když seriál dává, tak také bere. Je však ryze lidský, a proto přináší nefalšovaný a cenný emocionální zážítek... Važmě si našich životů a obdivujme ty, kteří neměli takové štěstí, aby mohli číst tyto (jakékoli) řádky... 9/10 ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

I remember the first time I saw it. Tried to find words to describe it. But I couldn’t. Nothing had prepared me. No books. No teachers. Not even my parents. I heard a thousand stories… But none could describe this place. It must be witness to be understood. And yet, I’ve seen it. And I understand it less than when I first cast eyes on this place. Some called it the American Desert. Others, the Great Plains. But those phrases were invented by professors at universities. Surrounded by the illusion of order. And the fantasy of right and wrong. To know it, you must walk. Bleed until it’s dark. Drown in its rivers. Then its name becomes clear. It is Hell. And there are demons everywhere. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

,,Sloboda. Sloboda je o akceptovaní následkov. O ich prijatí. O tom, že sa do nich zabalíte ako do deky..."  Môže v dnešnej povrchnej dobe niekto napísať tak vyzreté myšlienky? A ešte k tomu pre western? Yellowstone je skvelý, ale tento hlboko precítený kúsok ma odrovnal tak, ako na seriálovom poli už dlho nič. Strastiplná, namáhavá cesta, akú si my dnes už ani nevieme predstaviť, naprieč divokými americkými prériami za lepším životom, počas ktorej na skupinku novousadlíkov číhajú tie najrôznejšie nebezpečenstvá od prebrodenia riek a uhryznutia hadom až po vražedné strety s Indiánmi či banditmi. Aj keď Yellowstone oplýva mnohorozmernými, vnútorne komplikovanými postavami (Beth, Jamie), často ma iritovali ich bezcharakterné, temné črty. V 1883 na sarkazmus a manierizmus nie je čas, pretože v pazúroch divej prírody postavy myslia iba na prežitie. A divák priam fyzicky cíti ich bolesť a drží im palce. Drsný tón seriálu je zároveň zjemnený nevinnou dievčenskou optikou a krásou, čo mi osobne sadlo viac a dodáva mu to úžasné kontrasty. Scenár plný obohacujúcich myšlienok sa zaryje pod kožu, vizuálne scenérie pohladia zrak a hudba Briana Tylera je pastvou pre dušu. Sheridan je skrátka nenapodobiteľný.  A vďakabohu, že aspoň on tak intenzívne v každom počine otvára indiánsku problematiku. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Love letter americkému westernu. Sheridan s cowboji a nezkrotnou přírodou udělal něco podobného, co Nolan s Batmanem. Dal mu třetí rozměr - ten lidský. Udělal z něj hrdinu z masa a kostí, zranitelného, smrtelného. Sheridan podobně pracuje se zdejšími hrdiny. Není to jen o pistolnících v cool hadrech a klasických přestřelkách v saloonech, nebo před nimi v ulicích, jak to známe z většiny pistolnických fimů, čest výjimkám. 1883 jde mnohem hlouběji a je mnohem niternější, a citlivější, než se ze začátku zdá. Pro milovníky Yellowstonu to bude to pravé ořechové, ale všechny atributy a režijní rukopis nasvědčují tomu, že se tahle minisérie bude líbit obecně všem. Unikátně namixovaná koláž křehkosti, poetiky (voice-overy) a zároveň nekompromisního survival v divoké přírodě s teprve formující se společností. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děvky, prodejci indiánských skalpů, nervózní pistolníci, výbuchy násilí. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že jde o prequel k uznávanému Yellowstoneu, aneb jak předci rančera Johna Duttona putují z Texasu do (nakonec) Montany, kdy na cestě čeká smrt za každým rohem. Drsný otec James (slavný countryový zpěvák Tim McGraw), nesmlouvavá manželka Margaret (rovněž zpěvačka Faith Hill, v reálném životě McGrawova manželka), dospívající blonďatá dcera Elsa a pětiletý John tehdy využili nabídky dvou veteránů z války, Shey (charismatický Sam Elliott) a Thomase, kteří doprovázejí skupinu evropských přistěhovalců za lepším příštím. Společně mají zvládnout přejít nehostinnou krajinou, a pokud přijde nebezpečí, tak si krýt záda. A uzmout kus země uprostřed ničeho. Zatím ovšem není žádné příští, žádná budoucnost, ale jen cesta. Okolo číhají zloději, kteří neznají slitování, i indiáni, kteří také nejsou zrovna krotcí. Koho nezabily neštovice nebo kulka, na toho si políčí velká bouře, která zničí další dílek naděje. Brzy pochopíme, že je to hlavně Elsin příběh, v dobrém i zlém. V lásce se ani nestihla zklamat a už o ni přišla. A nebylo to jediné. Pokud mi něco vadilo, tak právě podivný charakterový vývoj jedné z nejdůležitějších postav. A taky množství přestřelek, které je třeba brát s nadhledem. Když totiž poněkolikáté pár pistolníků zlikviduje trojnásobnou převahu ostřílených zlodějů… A od určité chvíle prostě sledujeme tak trochu to „samé“ pořád dokola. Navíc i trochu té dynamiky a víc syrovosti bych uvítal. Taylor Sheridan (pecky Wind River a Sicario už mu nikdo neodpáře) se každopádně naplno ponořil do žánru, v němž jsme ho všichni chtěli už dlouho vidět. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vypilovaný příběh, jeden z těch seriálu, který člověka, když nic dopředu neočekává, překvapí a omámí. Skoro jsem si přál, aby tohle vůbec neskončilo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na světě je zatraceně málo westernových dramat. Ať se z toho prosím už klidně stane boom. Potřebuju víc, mnohem vic. Bylo navíc jasný, že když to má v podstatě stejnou premisu jako Žambochovo Na ostřích čepelí, tak se do toho bezvýhradně zamiluju. Zkouknuto za den. [SkyShowtime] ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Taký pocit slobody už nikdy nezažiješ. Čím viac ľudí, tým viac pravidiel. " Nádhera... Už je to naozaj dlhý čas, čo ma naposledy film (seriál) nielen zaujal ale doslova pohltil. Tak nádherne to naposledy natočil Kevin Costner keď "Tancoval s vlkmi" a už vtedy som písal, že takýto western sa ťažko prekoná. Tento seriál ho síce neprekonal, ale má k nemu najbližšie zo všetkého čo sa za tie roky natočilo. Každý kto sa bojí dlhých seriálov sa môže radovať, pretože toto sa dá odsledovať úplne nezáväzne, bez viazanosti na ďalšie série, jednoducho príbeh rodiny Duttonových sa 10 dielom tejto série končí. Neviem čo mám chváliť skôr, ale napísané a zrežírované je to fantasticky. Postavy sú skvelé, hlavne úžasná chémia medzi T. McGrawom a F. Hillovou, ktorí sú manželia aj v reálnom živote!...a že je Tim McGraw úspešný country spevák som sa dozvedel iba teraz. Ich filmová dcéra stvárnená I. Mayovou je tiež kapitola sama o sebe. Nádherná postava, skvele napísaná i zahraná, bavilo ma to od začiatku, od prvej minúty až do konca, ktorý je fakt nepredvídateľný a naozaj smutný. Záver ma naozaj dojal a doslova zomlel. Western z pohľadu 18 ročného dievčaťa je naozaj niečo iné.  Cesta rodiny Duttonových s kopou neskúsených imigrantov naprieč Amerikou je jedna veľkolepá a napínavá road movie, ktorá prináša jedno nebezpečenstvo za druhým. Pochválim výborné dialógy, krásnu hudbu a aj keď sa hlavný motív opakoval často nikdy mi nevadil. Cesta je cieľ, niekedy je to proste tak. Užíval som si nádhernú prírodu a napínavý príbeh, ktorý ma uchvátil natoľko, že som si ho posunul medzi svoju top 10 seriálov. Odporúčam. 100% ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Z Yellowstone jsem byl absolutně nadšen, ten seriál mě dostal a myslel jsem si, že nic lepšího neuvidím a pak přišel tento skvost. Naprostá dokonalost v každém ohledu. Drsný a nelítostný pohled na osídlení Ameriky. Psal jsem to již několikrát ale Taylor Sheridan je bůh, jen mi posledním dílem vyrval srdce z těla :( ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je v podstatě dokonalý western a vhled do problematiky prvních usedlíků na západě očima mladé ženy. Krásný seriál který může okouzlit kohokoli se svobodnou duší. Těch několik nedostatků s chutí házím za hlavu. Už jen proto, protože takovýchhle věcí se moc netočí. Díky Sheridane. Za mě 92% a jasných 5* ()

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama