Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letoun ruských aerolinek je poslán do malého městečka, kde dochází k velkému zemětřesení. Ovšem obrovská exploze rafinerie donutí letadlo opět vzlétnout, jelikož na letišti již nikdo není v bezpečí. Tento náhlý start však nezůstane bez následků - trup letadla je poškozen a posádka se tak ocitá ve smrtelném nebezpečí. (Chupacabre)

Recenze (30)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ruský pokus o katastrofický thriller se ne zcela vydařil, bylo jasně vidět, že Rusové s tímhle žánrem mají minimum zkušeností a také po trikové stránce mají ještě co dohánět, ale na druhou stranu, děj nebyl úplně špatný a koukat se na tenhle film docela dalo, a snad to bylo i chvílemi napínavé. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi bych vůbec neměl hodnotit, protože to je opravdu hodně hodně hodně dlouho, co jsem to viděl v televizi a byl jsem hodně hodně hodně malej. Pamatuju si pár úryvků, jakýsi zemětřesení, úlet mojí oblíbenou Tu-stopadesátčtyřkou, opravu letadla za letu, omrzlýho hrdinu a ulomení ocasu letadla při přistání. Rodiče už tenkrát tvrdili, jak je to naivní, já měl ale oči navrch hlavy a nadskakoval na gauči jak to dopadne. Asi bych dneska tvrdil to samý co rodiče, ale zatím mám docela hezkou vzpomínku. Tak kompromis a radši to nechci vidět, co kdybych si to zkazil. Vlastně je to skoro stejnej případ jako Aféra concorde. Update 3.4.2015: koukám, scéna vzletu se dá dokonce najít a náhodou to na rok vzniku nijak tragicky nevypadá. A naopak závěrečné přistání je podle mě uděláno výborně, ne zbytečně přeefektovaně, přitom to nevypadá špatně a jak je obraz rozpitý v dešti, to tomu v kombinaci s hudbou dodává pěknou atmosféru. A už za to zvedám na čtyři. BTW natáčí se remake s Danilou Kozlovským, tentokrát se na tom asi vyřádí víc (větší, hlasitější, přeefektované), ach jo :) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak co se to k nám dostalo tentokrát? Sovětský katastrofický film? No vida. Objevil jsem to úplnou náhodou ale o to víc mě to lákalo. Bohužel se jedná o dost rozporuplný kousek. Na vině je hlavně přepálená stopáž, kdy první díl filmu který má téměř 80 minut a věnuje se životům pilotů a jejich osobním problémům je k nepřežití. Jenom se žvaní a navrch jsem ještě bojoval s tou zpropadenou Ruštinou. Druhá část která má bohužel jenom necelou hodinu je o poznání lepší a musím konstatovat, že co se triků a technické stránky týče, tak to není vůbec špatný. Možná přehnaný, ale rozhodně na svou dobu podařený. Škoda zkrátit to o hodinu a hodnotil bych líp.45% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Film, ktorého dej si pamätám už 20 rokov (a ktorý som znovu objavil vďaka CSFD) si určite zaslúži 4 hviezdy. Nezabudnuteľná je scéna s opravou plášťa lietadla za letu. Boli časy, keď som ju súdruhom veril :) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film, už jenom tím, že jej lze snadno rozdělit na dvě rovnocenné (i když kvalitativně odlišně hodnotitelné) části. První je psychologické drama, jak vystřižené ze života, sledující osudy a peripetie tří přeci jen stárnoucích letců Aeroflotu. Prvním z nich je kapitán Andrej Timčenko, nastupující na palubu do jedné ze svých posledních sezón. Jeho sotva dospělá dcera čeká dítě s nýmandem a rodinu tak čeká těžká zkouška. Druhou postavou, jenž si režisér Mitta vybral do příběhu, je pilot Valentin Nenarokov, rozvádějící se se ženou. Jeho osud je asi ze všech nejsmutnější. Žije ve svazku a je docela v pohodě, jeho žena se ale ukáže být bestií, která první navrhne, aby se rozvedli, po té díky tomu (přestože je ona z obou rodičů horší), že ona je matka a Valentin bývá jako pilot často pryč, získá opatrovnictví syna a pak ještě zamezí jeho návštěvám, najde si burana a Valentinovi se posmívá. Třetí ústřední postavou je Igor Skvorcov, palubní inženýr, seladon a děvkař, jehož život vyplňují románky s letuškami a speciálně upravená postel s disko barvami a zvuky. 80 minut sledujeme střídavě život těchto tří, je to spíš smutné než zábava, ale i v dnešní době veskrze aktuální podívaná. Ve druhé části scénáři dochází dech - bylo nutné všechny tři muže slepit v jednom příběhu, a protože film to měl být původně katastrofický, tedy vyšleme osobní letadlo docela nepochopitelně do oblasti zemětřesení převážet raněné a přeživší. V oblasti však zuří další živelné katastrofy (požáry, sesuvy půdy) a tak letadlo neodletí zcela nepoškozené. A konečně se dostáváme k tomu, o co od začátku šlo, pořádné drama s katastrofickým tématem. Tahle část film je možná trikově slabší, ale dívat se na to dá. Konec je rychlý, přesně naopak než celý film. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Katastrofický bizár SSSR. Dnes neuvěřitelně směšné, ale zvláštním způsobem vtahující. Ve chvíli kdy za letu dojde k opravě letadla jeho kapitánem, věděl jsem, že sleduji něco výjimečného. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se těžko hodnotí. Ty tři hvězdy jsou nejspíš dost nadnesené, ale bavila jsem se. I když asi jinak, než si tvůrci představovali. Sovětský pokus o akční katastrofický film sice díru do kinematografie neudělal, ale některé scény (start letadla z letiště ohrožovaného explozí nebo oprava letadla za letu) jsou prostě nezapomenutelné. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Asi som mal zbytočne malé očakávania. Nenaplnili sa. Som prekvapený, ako je tento sovietsky film na svoju dobu moderne poňatý, nielen svet uhladených moskovských pilotov lietajúcich na vtedajšiu socialistickú éru moderných prúdových Tupolevoch Tu-154, ale aj angličtina v hubách pilotov a letušiek, zábery z európskych veľkomiest, celkom otvorené medziľudské vzťahy či nadčasová psychológia postáv. Samozrejme, späť do socialistického sveta nás vracajú hlášky na letiskách - odlet do Baku, Taškentu, Kyjeva, Usť-Kameňogorsk - všetko svetové letoviská :-) Predstavovací úvod je nadmieru dlhý, činí oveľa viac ako zvyšná katastrofická časť, na druhú stranu ale musím podotknúť, že nenudí. Ústredné postavy sú sympatické, ich naturely majú hlavu i pätu a divák je dobre naladený, čo sa stane s ich osudmi. Katastrofická časť ma milo dostala - tie výbuchy, práca s modelmi, horiace budovy, valiaca sa horiaca ropa, rôzne špeciálne efekty na zemi či vo vzduchu - to muselo stáť hromadu rubľov. Samozrejme, nejaké chybičky, pri ktorých sa divák neubráni úškrnu, sa objavia - to keď pri daždi steká voda v strede kamery alebo občas krkolomný strih. V sumáre ide ale o poctivú filmárčinu, žiadna fušerina, a to treba oceniť. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Jojo bylo to dobré Sci - FI...vylézt nádechem pro generátor a kladívkem opravovat trup letadla, rychlost okolo 900 km/h, minus 30 oC a bez dýchacího přístroje...to je možné jen v Rusku ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Kultovní film mého dětství spatřený na školní povinné návštěvě kina. Jako socialistického žáka mne film uhranul. Na velkém plátně nervy drásající scény, které malé dítě uvyklé veselým pohádkám a světovému míru prostě šokovaly. Ruské filmy mají vždy příklon neskrývavě zobrazit lidské utrpení a krev. A tak dodnes si hlavně vybavuji jako všichni moji vrstevníci scénu, kde veškerým oblečením nabalený hrdina jde za letu a mrazivé venkovní teploty opravit díru v letadle. Film má delší stopáž a je někde uváděn jako dvoudílný. Rozdělen přesně na část seznamovací s postavami a na část katastrofickou, akční. Jak bývá u katastrofických filmů zvykem (např. Skleněné peklo). Po zhlédnutí filmu jsme měli napsat slohovou práci jak na nás film zapůsobil. Napsal jsem tenkrát vlastně svojí první filmovou recenzi. ()

czdmaso 

všechny recenze uživatele

Kdo na této taškařici byl kdysi povině se školou v kině, ať zvedne ruku ! Mezi pražskými školáky 2. stupně to byl v 80.letech fakt hit. Nevím jestli se mi víc "líbil" způsob jak pilot-borec balil holky anebo jak opravoval hořící zadek letadla za letu......... ()

Pořez 

všechny recenze uživatele

"Sovětský" katastrofický thriller mi poměrně silně utkvěl v paměti (a to už je pěkně dlouho, co jsem to viděl). Po trikové stránce mě chvílemi i pěkně překvapili. Nápad filmu nebyl špatný, ale něco tam skutečně přeháněli (oprava pláště letadla za letu... No já vám nevím... atd.). Po celkem nudném začátku víc než svižný filmeček, u kterého se posedět dalo. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Filmu asi nejvíc ublížila jeho délka, proto byl dokonce v televizi vysílán jako dvoudílný, z toho důvodu se první část, zabývající se profily jednotlivých pilotů a letušek stala poněkud nestravitelnou (nakonec o něco podobného se pokusil Friedkin ve Mzdě strachu a produkce mu začátek filmu s profily hrdinů brutálně sestříhala). Druhá část už má švih a pominu-li některé technické nedostatky, tak i spád. Co se týče oprav Iljušina během letu - nehodlám to komentovat, ani kritizovat, protože nejsem odborník a nikdo mi dodnes neřekl kategoricky: "Tohle je pitomost, prakticky to není možné!" Oni ani opěvovaní Američané ve svých filmech nelítali vždycky s letadly tak, jak by se mělo a dělali s nimi věci, které postrádaly logiku. Takže i když to nejsou čisté čtyři hvězdy, dávám je, snad i z nostalgie, na kterou snad už mám trochu právo. ()

Marek06 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl v ruštině a první část, která má 80 minut, mi přišla až moc dlouhá. Podle mě by stačilo, kdyby měla tak 30-40 minut. Druhá část už je lepší, triky nejsou špatné a závěrečné přistání je taky dobře natočené. Dávám tři hvězdy, ale kdyby byla první část kratší, dal bych čtyři. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné :-). Scény jako ta s barevnou hudbou nebo oprava letadla ve výšce 10 km se prostě zapomenout nedají. Nicméně jsme na to celkem vážně chodili do nonstop kina na Václaváku - to se taky nedá zapomenout. Nevím co bych tomu řekl dneska, ale tenkrát mě to docela bralo - určitě víc než Příběh opravdového (sovětského) člověka. ()

Reklama

Reklama