Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film je krásný, příjemný a lehký jako pírko. Audrey Hepburn princeznu ani hrát nemusela, ona jí zkrátka byla. Pohádkově krásná, princeznovsky elegantní a noblesní, andělsky jemná a lehce šibalsky rozverná. Vtipné a veselé scény se prokládají s nádhernými záběry italských uliček a jeho lidu. U takového filmu by člověk čekal (a přál si) spíše klasický "hollywoodský" happyend. Zde se ho sice nedočkáte, což ovšem vůbec nevadí, celkovému zpracování filmu to na kráse nic neubírá. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Audrey je překrásná. I tak mi ale zkrátka trochu leze na nervy dobou podmíněná stylizovanost její "ženskosti" (njn, já vím, jdu si prostřelit hlavu nebo tak něco). __ Gregory mě bavil zejména tím, jak neustále působil dojmem, že mu je každá lokace malá a vůbec všechno malé, až teda na oblečení, které mu bylo naopak jakoby velké a ruce a nohy jako by mu byly velké. Zkrátka: nevím, jaké to je mít metr devadesát. __ Nejvíc oceňuji o návodnou hudbu oproštěnou závěrečnou scénu a její všeobjímající ticho. Ona tedy závěrečná fakticky není, ale já se rozhodl, že mi film přijde mnohem hezčí, když končí cca minutu před svým koncem. Je to divný, ale nestalo se mi to zdaleka poprvé. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

William Wyler sa počas celej svojej kariéry obdivuhodne pohyboval medzi žánrami a takmer v každom z nich stvoril nejaký klenot. V tomto prípade sa mu podarilo dokonca dosiahnuť na absolútny vrchol. Svižný príbeh, výborne inscenované humorné aj romantické pasáže a krásne prostredie nám ponúklo veľa žánroviek. No žiadna z nich nemala úsmev a šarm čerstvo objavenej Audrey Hepburn v kombinácii s charizmou Gregoryho Pecka. Fantastický záver je iba čerešničkou na torte najlepšiej romantickej komédie, akú nám kinematografia ponúkla. Desať oscarových nominácií, z toho tri víťazstvá. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Ian McLellan Hunter, John Dighton / Predloha: Dalton Trumbo | Hudba: Georges Auric, Victor Young | Produkcia: William Wyler | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 1,5 miliónov $ | Tržby: 12 miliónov $ || Stačí sa pozrieť na režijnú filmografiu Williama Wylera, a človek zistí, s akým dielom bude mať tú česť. Ak Vás v dobe superrýchlych strihov a záberov dokáže zaujať 60 rokov stará romantická komédia s priemernou dĺžkou záberu 40s+, musí v tom byť niečo viac, než čarovné. 90% | HD, HU DTS | ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

"Charmed..." No a čeká nás pár superlativů, takže: 1) William Wyler - vzal slušný scénář, povedl se mu jeden z nejšťastnějších casingů v historii kinematografie, když místo Elizabeth Tylor a Caryho Granta (tohle spojení zní taky lákavě, ale pochybuju, že by mohlo být byť jen stejně magické) obsadil do hlavních rolí Pecka a Audrey. Prosadil si, aby byl celý film natočený v ulicích Říma (podobně jako tehdy v Itálii dominantní neorealismus) - což bylo tehdy v Hollywoodu VELICE neobvyklé. 2) Gregory Peck - těžko si v roli novináře-gentlemana představit někoho jiného. Peck je správnou měrou charizmatický a důstojný, přitom (i když byl v té době jednoznačnou hvězdou on) zcela nesobecky nechává po svém boku zazářit: 3) Audrey Hepburn - jen za ni bych tomuhle filmu dal z fleku pět hvězdiček-kdykoli se plátně objeví, roztáhne se mi na tváři úsměv od ucha k uchu, tak je krásná a rozkošně milá... když k tomu ještě prohodí nějakou repliku svou úchvatnou královskou angličtinou, pokoušejí se o mě mdloby a měnil bych cokoli za možnost být Joem Bradlym... ty oči!...ten úsměv!... No radši končím... Strašně milý příběh, nenásilná romantika, která je o to dojímavější, že je jen v náznacích. A ten konec... 100% ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • V Nemecku sa film volá „Ein Herz und eine Krone“, čo v preklade znamená „Srdce a koruna“. (Arsenal83)
  • Keď Audrey Hepburn poznamená, že nikdy nenosí peniaze, je to skutočný fakt. Členovia kráľovských rodín vo všeobecnosti nenosia peniaze, o všetko sa stará ich personál. (Arsenal83)
  • Letadlo, kterým přiletí tajná policie, aby našla princeznu (Audrey Hepburn), je Breda-Zappata BZ.308 – stroj, jehož byl vyroben pouze jeden prototyp pro italské letectvo. Po natáčení bylo sešrotováno. (HellFire)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama