Reklama

Reklama

Život v barvě s Davidem Attenboroughem

(seriál)
  • Velká Británie Life in Colour (více)
Austrálie / Velká Británie, (2021–2022), 3 h 35 min (Minutáž: 44–59 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Nepřeberné množství barev, jež příroda nabízí, považujeme většinou za něco samozřejmého. V tomto svém seriálu se však David Attenborough vydá do světa, aby nám jednou v kostarickém deštném pralese, jindy na zasněžených vrcholcích skotských hor ukázal, jak nevšedním způsobem zacházejí s barvami zvířata. Uvidíme, jak se barvy mění s rostoucí teplotou ve světě, a dozvíme se, jak tato změna ovlivňuje život zvířat; některá z nich se totiž novým podmínkám dovedou až neuvěřitelně dobře přizpůsobit. Navíc barvy mohou hrát i důležitou roli v zápase o přežití. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (13)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další zajmavý přírodovědný dokument se skvělým komentářem Davida Attenborougha. Zaměřuje se na barvy a jejich funkci v živočisné říši. V prvním díle řeší jejich vnímání zvířaty a k čemu je používají. Ve druhém se zaměřuje na jejich využití braev pro maskování a tudíž i přežití. Poslední díl je spíše dokumentární a ukazuje nám, jaká technika byla pro dokument použita, případně vytvořena. Najdeme tu jedinečné pohledy, které nikde jinde nejsou, ať už ultrafialové, nebo polarizační. Také je tu zmíněn vliv člověka na změnu životního prostředí zvířat. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Rozumím tomu, že točit něco takového v době pandemie je opravdu náročné a znamená to značná omezení, ale musím bohužel výsledek hodnotit jako to nejslabší, co sir David kdy vyprodukoval. Obsahu je tam tak na 60 minut, druhý a třetí díl už v podstatě jenom recyklují informace z prvního. Revoluční kamery zas nic tak revolučního nenabízejí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pěkný obraz, pěkný zvuk a klasicky dobrý komentář Davida Attenborougha, ale na ty větší dechberoucí BBC dokumenty tohle ani zdaleka nemá. Rozhodně ne takhle sestříhané. Jestli mě na dokumentárním žánru obecně něco vadí, tak zejména to, když tvůrci plýtvají mým časem. Life in Colour má obsahu zhruba na jednu hodinovou epizodu. Jenže epizody musely vzniknout rovnou tři a co bylo v prvním dílu ještě opravdu zajímavé a novátorské, je v těch zbylých dvou už jen unavený recyklát již viděného s minimální přidanou hodnotou. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to taková bomba jako Planet Earth,ale pořád si drží vysoký Attenboroughovský standard.Ja fajn,že dokázali přijít s něčím co sem zatím nikde jinde neviděl...70% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

David Attenborough je živoucí legenda a jednou se stane i jeho život námětem pro zajímavý dokument. V kombinaci s přírodopisnými filmy od BBC, které vynikají skvělými záběry a relativně fundovaným výkladem by se tedy zdálo, že je úspěch zaručen a nebude co vyčíst. Jenže těch filmů vzniklo za ta léta mnoho a některé nasadily laťku pekelně vysoko. Aniž bych chtěl srovnávat a analyzovat, tak mi trochu vadí to roztahování do více epizod. Nemálo opakujících se záběrů a opakování již řečeného jinými větami svádí k doměnce, že byť bylo materiálu hodně, tvůrci by si s tímto tématem (v té obecné rovině) vystačili se dvěma hodinovými epizodami, nebo třemi čtyřicetiminutovými. Ale je to maličkost...u tak kvalitních tvůrců je možná lepší když něco přebývá, než když chybí. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další zajímavý Attenborough a opět něco trošku nového. A tak to má být. Opět informačně velice bohaté a hodnotné, a ačkoliv tentokrát nepřináší dokument nic dříve neviděného, způsob, kterým to přináší, rozhodně neviděný je. A neslyšeného také není úplně málo. A závěrečná epizoda ze zákulísí je jako již tradičně snad ještě lepší, než dokument samotný. Nebudu se déle rozepisovat, neb je to jako vždy zcela zbytečné. 100%. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Stále je to zajímavé a přírodovědné dokumenty mám rád, ale tahle série je poněkud slabá. Druhý a třetí díl z velké části opakují to, co jsme se dozvěděli už v prvním. Jasně, jde se třeba víc do hloubky, avšak tolik materiálu tam není (řekl bych, že to v klidu mohlo mít tak 90 min). Navíc je ten materiál podstatně méně závažný, než v jiných Attenboroughově jeho sériích. Jde zkrátka o okrajovou záležitost role barev ve zvířecí říši. Přesto jsem se ale dozvěděl zajímavé věci jsko třeba proč má zebra tak nápadné zbarvení a jakým způsobem jí pomáhá k přežití. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o významu barev v přírodě. Ze všeho nejvíce mě však zaujal způsob, jakým různí tvorové vnímají barvy. Neměl jsem například tušení, že někteří tvorové jsou schopni vidět v UV spektru. Tato a další podobné informace zaručují tomuto dokumentu nesmírnou informační hodnotu. ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Záběry nádherné a fascinující, povídání a celkové téma dokumentu pro mě nezajímavé a ničím neoslovující. Třetí díl pouze opakoval již řečené. (Nevhodné pro arachnofobiky.) ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Zábermi pestrofarebný, novými poznatkami obohacujúci, no obsahom mierne (oproti iným) zredukovaný prírodopis od Davida Attenborougha, ktorý sa tentokrát díva na svet skrz najmodernejšie ultrafialové kamerové filtre, ktoré ho zachytia spôsobom, akým to ľudské oko nedokáže. Veľmi zaujímavé, v mnohom prekvapivé, škoda že iba v rámci dvoch častí (tretia je totiž skôr zákulisie), pretože živočíšneho spektra na podobné preskúmanie je určite ešte neúrekom. Snáď nabudúce. ()

yano 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery sprevádzané hlasom Davidov Attenboroughom. 4 hviezdičky len kvôli tomu, že sa zábery opakujú a venujú sa tomu istému. ()

Reklama

Reklama