Reklama

Reklama

Hra osudu

(TV film)
  • Německo Barbara Wood: Spiel des Schicksals (více)

Obsahy(1)

Zdravotní sestra Lydia Harris je zručná instrumentářka, která pracuje v nemocnici v Los Angeles a během jedné značně komplikované operace je odvolána k naléhavému telefonnímu hovoru. Volá jí sestra Adéla, se kterou už téměř čtyři roky nemluvila a neměla o ní žádné zprávy, protože se po tragické smrti rodičů přestaly stýkat. Adéla, která pracuje jako archeolog na vykopávkách v Mexiku ji naléhavě, ale poněkud zmateně prosí, aby za ní okamžitě přiletěla. Nedlouho poté dostane Lydia od Adély balíček obsahující malou figurku ze slonoviny vyřezanou do tvaru šakalí hlavy. Lydia a její přítel, chirurg Marc Kellerman, se obrátí s prosbou o radu na soukromého sběratele a znalce umění. Vyjde najevo, že jde o figurku pocházející z prastaré mayské stolní hry a že figurka má nedozírnou cenu. Když jí vzápětí někdo prohledá byt, uvědomí si Lydia, že její sestře opravdu hrozí nebezpečí a začne se o ni bát. Navzdory nesouhlasu dr. Kellermana se Lydia rychle rozhodne a bez váhání se vypraví do Mexika. To je však pouze začátek nebezpečného dobrodružství, kde na ni číhají nejen nástrahy divočiny, ale také nebezpeční muži, toužící z různých důvodů po sošce nedozírné ceny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Uff. Koukal jsem na to jenom proto, že v podtextu má jít o nějakou mayskou masku, která vede ke hrobu boha Kukulkana a jeho pokladu. Už začátek, co nejlaciněji vykradený z Honby za klenotem Nilu, mě mohl varovat, pak nastoupily různé ty vztahy, na což jsem sice byl připravený, ale kam nakonec zmizela nevlastní sestra Richarda, která zdá se byla zamilovaná do toho doktůrka Marca, to fakt netuším. Každopádně nakonec o nějaký mayský poklad nejde, resp. je ve filmu asi tak důležitý, jako kdyby se děj odehrával v kutnohorských štolách a našli tam velmi, ale jako fakt velmi vzácnou butylku čtyři sta let starého kutnohorského piva, a nakonec ji zapomněli otevřít. Ani ta příroda tady není nic moc, kamery se asi ujal ten nejrutinnější kameraman dokumentů o slévání kusů ingotu, který dávno ztratil nějakou fantazii a cit pro zarámování hezkého obrazu do kamery - holt mayské pyramidy a jihoamerické palmy nejsou kusy taveného železa. Nu, a jestli nějaký šedivějící obšourník prohlásí o kterékoliv z těch tří ženských postav, co zde hrály, že jsou neodolatelné, asi dlouho nebyl u očního a potřeboval by dalekohledy. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Nerada dávám filmům špatné hodnocení, ale tady marně hledám, co bych pochválila. Kromě několika pěkných přírodních záběrů, tu není nic zajímavého. Příběh postrádal originalitu a zpracování tohoto námětu – jakéhosi pokusu o dobrodružnou romanci, bylo velmi slabé. Nuda nudoucí. Děj byl zmatený, neměl spád a postrádal logiku. Šetřilo se i na hercích, bylo jich na takový film málo a ani se moc nesnažili, nebylo co hrát. Bylo vidět, že je to televizní film s malým rozpočtem. Pořád jsem v duchu postrkovala děj dopředu, aby už byl konec. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Barbara Wood mi sice nic neříká, ale dle doby vysílání a prvních záběrů to odhaduji na obdobu Rosamundy. „Je hrozné přemýšlet, kolik lidí tu obětovali bohům.“ „Rozhodně méně, než kolik jich zabili Španělé.“ Průhledné, čitelné, děj se dá odhadovat ne na minuty, ale desítky minut, ba co dím, až do konce. Dívala jsem se jen proto, že mi zůstal na obrazovce barrandov, kde jsem předtím sledovala Medenou vežu. A vydržela jen proto, že kamarád byl v květnu v Mexiku a nebudete tomu věřit, v Meridu. ()

allegria 

všechny recenze uživatele

Typický příklad toho, že i celkem obstojně zpracovaný knižní příběh se dá neuvěřitelně zkazit, když ho zpracují špatní filmaři. Nebo že by byla Barbara Wood přece jen až tak špatná? Tenhle film byl - navzdory dobrodružnému žánru - nuda, nuda nuda od začátku do konce. Fráze, kýč, předvídatelnost... A co mě nejvíc rozšoupne (a to zdaleka není jen tento případ), když se poměrně inteligentní postava začne chovat a jednat jako totální idiot/ka, jen aby se mohl děj posunout či zkomplikovat. Tu jednu hvězdičku dávám za krásnou přírodu a taky proto, že jsem to přece jen zvládla dokoukat do konce. Ještě poznámka k českému dabingu: "Los Anželes" mě fakt rozesmálo. ()

Reklama

Reklama