Reklama

Reklama

Děti kapitána Granta

  • Sovětský svaz Deti kapitana Granta (více)

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších dětských filmů sovětské kinematografie podle známého románu Julese Vernea. V moři u Skotska objeví při rybolovu posádka jachty Duncan zprávu o ztroskotání lodi Britania s kapitánem Grantem kdesi na jižní polokouli. Majitel neváhá a se svou posádkou, roztržitým přírodovědcem a s Mary a Robertem Grantovými (dětmi pohřešovaného kapitána), se vydávají na dobrodružnou výpravu kolem 37. stupně jižní šířky. Cestují přes Jižní Ameriku, Austrálii, Nový Zéland a přes mnohé útrapy stále žijí v naději, že kapitána jednou objeví... (MI-380)

(více)

Recenze (14)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po cestě kolem světa za 80 dní se jedná o další cestovatelské dobrodružství spisovatele Julese Verna, avšak tentokrát literárně daleko obsáhlejší. Pro filmaře se tak naskytla tvůrčí výzva, které se sovětský Mosfilm chopil impozantně. Poukázali na fakt, že v jednoduchosti je síla, a tak z románu vyňali jen útržky zásadních dějových odvětví, a aby to mělo logičtější posun, propojili je vypravěčským textem jak v dobách němého filmu. A funguje to. Jako jednoduchý dobrodružný snímek pro děti a mládež, navíc obohacený několika málo krásnými písničkami, se na třicátá léta minulého století prostě povedl. Uveden byl i v Československu a písnička „Kapitáne, kapitáne“ se stala populární na hodně dlouhou dobu. Vizuálních efekty a technické triky jsou na svou dobu typické a nedá se říct, že by ani dnes neuchvátily. Duch románu byl zachován, což se dá považovat takřka za zázrak. Tak či onak, při porovnání s jinými světovými filmy obdobného druhu se tento sovětský rozhodně nemá za co stydět. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Osobně tento film považuji za jednu z nejlepších adaptací románů Julese Verna, které jsem doposud viděl přesto, že se jedná o film z roku 1936. Poprvé jsem snímek viděl ještě jako dítě, a to nedlouho poté, co jsme dočetl knihu. Právě proto na mě ten snímek tak zapůsobil a utkvel mi v paměti. Dnešním mladým se tento film může zdát naivní, ale je potřeba se na snímek dívat práve s ohledem na odstup času. Každopádně důstojně obstojí s paskvily natočenými režiséri zvučných jmen a s herci zvučných jmen mnohem později. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně starý film s hodně starým dabingem, jenž toto umělecké dílo významně povyšuje. Jako filmu pro děti těžko dílku můžeme vytýkat některé zkratky a nedostatky, jako když roztržitý Paganelo šlápne do sněhu, propadne se do jeskyně, a za chvíli tam z porcelánu pijí kafe... nebo když vybuchne sopka, a pár minut potom se všichni v jejím okolí prochází jako by se nechumelilo. Třicátá léta neumožňovala velké triky, a to ani ve velkém Sovětském svazu, film však lze hodnotit veskrze pozitivně. Jdu si sehnat knížku, protože tahle Verneovka mě minula. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Navnazen Disneyho vizuálně propracovanou verzí ze 60.let "In search of the castaways", nejprve jsem se trochu vyděsil - herci působí velmi teatrálně, scénické provedení kajuty v lodi Duncan bylo, řekněme velmi strnulé, mezititulky u zvukového filmu působí také dost nesebevědomě... ale jak se příběh začal odvíjet, víc a víc se mi líbil Čerkasov v roli poplety Paganela (herci bylo teprve 35 let!), a celé dobrodružství, byť odvyprávěno trochu primitivně, dýchalo přímočarou upřímností a ideály Verneovy předlohy. A přesně se potvrzuje, že zatímco v Americe je Verne vnímán spíš jako autor akčních a futuristických příběhů, v Evropě, potažmo v Rusku, jeho příběhy dostávají autentický nádech nostalgie a romantiky. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za to, že se zachoval duch Julese Verna. Znalost předlohy je tady nutná, protože komprimace pěti set stránkové knihy do necelé hodiny a půl je prostě vražedná. Občas je těch zkracujících mezititulků tolik, že mi to připomínalo ozvučený němý film. Ale mnohé situace z knihy jsou uchopeny skvěle a postavy odpovídají svým knižním předlohám, takže mi ta archaičnost filmové řeči ani moc nevadila. Kdo nezná Julese Verna, nechť si jednu hvězdu ubere. ()

Zajímavosti (6)

  • Roberta Granta měl původně hrát jiný herec. Při natáčení scén v přírodě ale vyšlo najevo, že dítě, které mělo hrát Roberta Granta, se bojí koní. Z toho důvodu byl do této role vybrán jiný účastník konkurzu, Jakov Segel. (Una111)
  • Ve filmu znějí dvě písně Isaaca Dunajevského: Písnička o kapitánovi a Robertova písnička. Zatímco Písnička o kapitánovi byla napsána přímo pro tento film, Robertovu písničku složil Dunajevskij původně pro film Cirk (1936). Melodie Isaaca Dunajevského z filmu Děti kapitána Granta se staly velmi populární, ještě v r. 1936 vyšly na gramofonové desce a také zazněly o 50 let později v seriálu Stanislava Govoruchina Po stopách kapitána Granta (od r. 1985) (Una111)
  • Film proslavila také nezapomenutelná hudba Isaaka Dunajevského. (MI-380)

Reklama

Reklama