Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Krantz při výslechu na berlínské policii vzpomíná na události, které během víkendu v létě 1927 vyústily v tragédii. On a Günther Scheller byli spolužáci a kamarádi, i když velmi rozdílní: introvertní snílek Paul pocházel z dělnického prostředí, sebevědomý Günther se narodil v bohaté rodině. Po skončení školy se mladíci rozhodli, že stráví víkend ve venkovském domě Schellerových, kteří odjeli z města. Z kamarádského soupeření se stává vážná věc kvůli Güntherově krásné sestře Hilde, jejímuž kouzlu Paul okamžitě podlehne. Netuší, že Hilde už má přítele - kuchaře Hanse, který byl navíc předtím Güntherovým milencem. V létem a vypjatou náladou vybičované atmosféře navíc mladíci uzavřou zvláštní tajný pakt, v němž hraje roli jak láska, tak ochota kvůli ní vraždit. Známí se začínají sjíždět na divoký večírek, kde chce každý dokázat, že nemá předsudky. Noc plná sexu, žárlivosti a vášně připraví horkou půdu pro události, které vzrušily Berlín konce 20. let - protože se skutečně staly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

janisska 

všechny recenze uživatele

Tenhle film zbožňuju tolik, že o něm žel nedokážu takřka nic říct, ale potřebuju se alespoň vyhradit vůči zdejším komentářům. Tedy: 1) Při sledování filmu se nesmíte nechat omezit vlastním moralizováním, jinak nebude dávat smysl. Přitom se tu skýtá tak nádherná možnost nechat si spoustu předsudků vzít! Nenásilně, jemně nám je odebere překrásná Hilde. Se svým typickým úsměvem. Zaslouží si označení "rozhoďnožka"? Mně se zdá, že to lze říct jen z pozice naprosté ignorace filmu jako celku, z pozice ignorace jeho fikčního světa a... A vůbec. Je taky Dykova Milá sedmi loupežníků rozhoďnožka? (A nakolik je vůbec kladení takové otázky relevantní?!?) Lze to říct, ale svědčí to jen o tom, že dílu vnucujeme něco vlastního, co v něm nechce vůbec být. A i když úplně pominu právo uměleckého díla na vlastní poetiku: ne nadarmo se zde explicitně mihne téma ženské emancipace. 2) Druhá půlka skutečně uplývá poněkud pomaleji, ale nezdá se mi, že by to snímku škodilo. Přece jen obvykle po probdělé noci neskáčeme euforicky přes kaluže - tudíž ono tempo jen zapadá do všudypřítomné snahy o navození autentické atmosféry.// *Závěrem* Připadá mi jako obrovská nespravedlnost, že se zrovna na tenhle německý film zapomnělo. Tak krásně se tu prolíná bezstarostnost, melancholie, chuť žít, chuť umřít, tělo, duše... Přesvědčte se sami. K čemu je láska v myšlenkách? Přece aby ožila! ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

A co když to bolí víc než život, když touha něco cítit je víc než fyzická. A dětinská touha zaujmout, když povrchní svět plný prázdných slov okolo tě ničí víc než realita. Snad trochu umělý film, ale v tu chvíli to chceš žít taky. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ospalá letní atmosféra víkendu v luxusní vile na venkově jen chabě zastírá frustraci všech zúčastněných. Všichni jsou nenaplnění a ve věku, který se žije tak intenzivně, že se radikální řešení často jeví jako jediné možné. Frustrace skupinky zlaté mládeže z konce 20tých let měla stejné vyústění jako frustrace německého národa o zhruba deset let později. ____ Přes pomalé tempo si film udržuje napětí, protože neodvratnost se dá vyčíst i ze zdánlivě (ne)vinných sexuálních hrátek v přírodě. Milostné zmatky, které třeba Shakespeare popsal ve Snu noci svatojánské jako magické opojení se šťastným koncem, završí v tomhle příběhu drastický konec plynoucí z charakterů postav jako v Eurípidových tragédiích. /16. 6. 14./ ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Když se připlete bouchačka do bandy dementních lidí, kde jsou zastoupeny všechny potřebný charaktery, od romantickýho básníka, přes homosexuály, bisexuály, trisexuály a nonsexuály až po rozhoďnožku, co mě rouchem beránčím neopila rohlíkem ani na vteřinu, může to skončit blbě. Nechápala jsem jedinou tu bizarní postavičku, snad až možná na Elli a paradoxně na naší malou kurvičku, která prostě měla všechno a všechny tam, kde měla všechno a všechny...a v hrsti nemyslím. ()

sam_lowry 

všechny recenze uživatele

Film by si zasloužil 5* za úžasně krásnou a poetickou první půlku, konec je už horší, jako by tvůrcům došla šťáva...velká škoda ()

Figuska 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý kousek se skvělou hudbou a výborným hereckých obsazením, které dokáže záživně přiblížit tragicko-melancholickou atmosféru jednoho letního víkendu. Příběh o excentrické mládeži, jakkoli extrémní, byl natočen podle skutečnosti. "Možná je pravda, že lidé jsou opravdu, opravdu šťastni jen jednou v životě. A pak, že jsou za to trestáni po zbytek svého života tím, že nikdy nemohou na ten okamžik štěstí zapomenout. Myslím si, že nejlepší je se umět rozloučit ve správný čas. Odejít ve chvíli, kdy je člověk nejšťastnější, kdy je na samém vrcholu štěstí." ()

izmi 

všechny recenze uživatele

Vražda a sebevražda z nešťastné lásky v příjemných kulisách, hezky vypadající, nenudící, celkem dobře zahraná. Nic míň a ani nic víc. Tempo přiměřené, námět zajímavý, ale nevyvolal nijak zvláštní pocity. Odpočinkový film, který neurazí. ()

Reklama

Reklama