Reklama

Reklama

Laurel a Hardy

  • Česko Svět smíchu Laurela a Hardyho (více)
Komedie / Rodinný
USA, 1965, 91 min

Režie:

Robert Youngson

Hrají:

Jay Jackson (vypravěč), Oliver Hardy (a.z.), Stan Laurel (a.z.), Edna Murphy (a.z.), Charley Chase (a.z.), James Finlayson (a.z.), Edgar Kennedy (a.z.) (více)

Recenze (22)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud má být tento paskvil vážně výběr toho nejlepšího a nejvtipnějšího od této možná kdysi komediální dvojice, tak bych se velmi bál vidět zbytek. Naprosto trapná a debilní scénka střídá další. Veškerý humor je zde vybudován na tom, že někdo někoho kopne/bouchne, ba dokonce se občas někdo zraní. Vážně k posrání. Totálně nechápu, který idiot přišel s tím nápadem, že se této, časem pohřbené, ,,zábavě" bude hromadně pálit 5*. A to přitom nemám nic proti němým filmům. Mnoho Chaplinovek se mi dokonce líbilo. Tohle bude ovšem pouze pěknější odpádek. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nemám nic proti groteskám, ale tato legendární dvojice se v mých očích ani zdaleka nepřibližuje jménům jako Chaplin nebo Keaton. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Strihový film z toho najlepšieho z dvadsiatych rokov legendárnej komickej dvojice. Sledujeme ich začiatky sólových kariér a pochopiteľne aj následné spoločné grotesky. Film bežal v našich kinách v roku 1967. 4+ ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější groteska se skvělou dvojicí Laurel a Hardy. Opravdu výborní komici, nejlepší ve své době, často jsem se smál tak, že mě pak bolelo celé břicho a bránice :-)! ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Rád si pročítám memoáry komiků nebo knihami o nich, protože mě vždycky zajímalo budování komedie. Přečetl jsem jich opravdu hodně (od Monty Python, přes dvě knihy o Louisi de Funés až k Woodymu Allenovi a nejnověji Alanu Aldovi) a vlastně v každé se uvádějí jako inspirační zdroj staré němé grotesky. Ano, Chaplin, Buster Keaton (toho má rád hlavně Terry Jones), ti jsou často zmiňovaní, ale o Laurelovi a Hardym se píše snad všude. Rowan Atkinson řekl, že jsou mnohem lepší než Chaplin, protože nejsou tak sentimentální. Peter Sellers preferoval Stana Laurela, protože prý nikdy neplakal z fyzické bolesti, ale z psychické, oproti Louisi de Funésovi, který dával přednost Hardymu, protože to je ten, kdo velí. Já sám je mám taky nejradši ze všech slapstickových komiků, protože jak říkával František Filipovský, jejich gagy vycházejí opravdu z reality. Vy prostě jim věříte, že ta smolná událost se musela stát. Ale teď ke Světu smíchu Laurela a Hardyho. Sledujeme útržky z některých grotesek, které natočili pro domovské studio Hala Roache a v úvodních minutách můžeme vidět, jak se vlastně vyvíjela jejich komická dvojice, od dvou na sobě naprosto nezávislých postav, přes strýčka a jeho skotského synovce na návštěvě až k nerozlučnému duu, jaké známe dodnes. Pak následuje reprezentativní výběr patrně nejlepších grotesek, (Veselé Vánoce ovšem chybějí) kořeněný groteskami jejich kolegů ze stáje Hala Roache Charlieho Chase a židovského komika Maxe Davidsona. A ani dnes vám to vůbec nebude připadat zastaralé. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Aké iné hodnotenie môže dostať film, ktorý je výberom toho najlepšieho z tvorby najznámejšej komediálnej dvojice všetkých čias??? ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Výběr nejrůznějších scének střídají zdařilé s horšími, přesto se člověk na to jak je to staré pobaví a žasne nad některými vymoženostmi tehdejší doby. nejlepší komici všech dob. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Protože je tento střihový film dnes již těžko k sehnání, musel jsem si opatřit všechny grotesky uvedené v obsahu filmu na imdb. Byl to sice zdlouhavý úkol, ale vyplatilo se. Laurel a Hardy jsou stále vtipnou dvojicí, která svým jednoduchým vtipem alá bum-bác umí rozesmát. Mým oblíbencem je Oliver Hardy, který vypadá jako tlusté přerostlé dítě, ale je to vyčůraný a chytřejší dospělák. Jsou jako dvě malé děti, ale Hardy je více zlomyslný. Jeho zateklá očička vždy vychytrale pozorují. Charlie Chaplin je ale o krok napřed. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Celou dobu to bylo takové nic moc a sem tam nějaký dobrý fór, ale závěrečná bitka s dorty do ksichtu to dost vytáhla. Nicméně ta časová propast skoro stovky let už je na tom znát, takže jenom díky dortům je to taktak průměr. 50% ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Je k tomu vůbec potřeba něco dodávat? Kdo nezná, byl zřejmě držen proti své vůli celý život ve sklepě, nebo vyrostl ve vlčí smečce :-)))))).................. moje hodnocení = 9 z 10. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Klasika, klasika, klasika - nemá groteska je famózna vec a k tomu prispeli aj Laurel a Hardy. Vždy sa schuti zasmejem na ich gegoch, ale ich výstavba montovaného domu je fantastika...95%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"If you must make noise, make it quitely."     Voľakedy v mladosti som mal túto dvojicu veľmi rád, takže svoje tu hraje i nostalgia, ale je nad slnko jasnejšie, že títo dvaja komici nemajú tu nadčasovosť Charlieho Chaplina, či Bustera Keatona (tí sú úplne iná liga). Dlho som si nevedel zvyknúť na ten divný, strihový formát, s dosť čudným komentárom (miestami to pôsobí ako dokument). Viac ako tretina filmu je navyše nevtipná (ak niekto nepovažuje za vtip Laurelove trápne nadskakovanie, alebo opakovaný gag s banánovou šupkou), našťastie od scény, v ktorej vystupuje kôň "Blue Boy" sa konečne rozbehne poriadna zábava (za tú ale určite nepovažujem ohadzovanie sa tortami). Za najlepšie scény považujem stavanie domu, sťahovanie sa do nového domu (bez L&H), dychberúcu scénu na vrchole stavby, scénu s figurínou  (bez L&H) a hromadnú scénu kopania sa do nôh a sťahovania nohavíc (nechápem, ako môže byť niečo tak debilné také vtipné).    "Unfortunately the firm of Laurel & Hardy has a policy of no refunds." ()

BenderG 

všechny recenze uživatele

Prostě pure-humour. Dodnes si pořád dokola pouštím epizodu kde prodávají Vánoční stromky a neskutečně se pobavím. ()

Deb 

všechny recenze uživatele

Tak tahle groteska je jasná jednička, ještě k tomu když jde o výběr nejlepší tvorby. Myslim, že na tuhle dvojku komiků se nedá zapomenout. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

V 70. letech vysílala rakouská televize ORF seriál (neuvěřitelných 98 dílů!) z filmů Laurela a Hardyho "Dick & Doof" (Tlustej a hloupej). Přirozeně s německým dabingem, každá epizoda upravená na 25 minut, tedy některé klasické filmy filmy rozdělené na dvě popř. i tři části . Ale přesto -díky tomu měli čeští (a slovenští) diváci možnost shlédnout téměř úplné dílo této nezapomenutelné komické dvojice (aniž si mnozí uvědomili, že se jedná o legendy zlatého věku grotesky).  A průběžně kino Ponrepo uvádělo vybrané "celovečeráky" LaH (s minutáží  přes hodinu) Proto shlédnutí tohoto střihového filmu po letech v TV bylo nostalgickou vzpomínkou a připomenutím, že na tyto komiky by se nemělo zapomínat ani dnes (a díky ČT Art se nezapomíná)! ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Skvělá kompilace grotesek Laurela a Hardyho z němého období s komentářem Miroslava Horníčka. Některé z nich jsou notoricky známé, jiné již méně, ale všechny opravdu dobré nebo výborné. Např. grotesku se skotskou sukní si budu muset dát ještě jednou. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tihle dva pánové jsou legendami ve světě filmového vtipu, bohužel mne, ačkoliv plně respktuji jejich přínos, moc neoslovili. Nikdy. A ani tento výtah jejich nejlepších představení můj názor nezměnil. Přijde mi to už jednoduše příliš ohrané, byť tito dva stáli na začátku a tento snímek je pravý originál. ()

Reklama

Reklama