Reklama

Reklama

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

  • USA Seaspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Oceán ho vždycky naprosto fascinoval. Natočí proto dokument o tom, jak lidé ničí život v mořích, a odhalí přitom korupci nevídaných rozměrů. (Netflix)

Recenze (76)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zátoka 2/Černý zabiják 2. Jenom o poznání více (ale jakože opravdu více) manipulativní, zavádějící, utopené ve vycucaných konspiracích a až dětinsky směšně naivní v tom, jak se předávají závažné informace, které je nesporně více než vhodné adresovat a upozorňovat na ně. Jeden z aktivistických dokumentů (u těch by jeden i překousl jistou prvoplánovitost sdělení), u kterého je lehké si splést sílu tématu/sdělení s (ne)kvalitami dokumentu jako takového. Nakousne se kde co, téma/zaměření se změní v průběhu stopáže snad desetkrát. Ale nic z toho, nikdy se nic nedořeší, nic se nedořekne a nedostane se to za rámec dobře známých (a jinými již lépe pokrytých) informací. Zde umocněné skrze "investigativního" týpka, který sám sebe cpe do popředí všeho. Pokud si myslíte, že to je o "odvrácené tváři rybolovu a dopadu znečišťování oceánů", tak ano, ale především to je o Alim Tabrizim. Navíc se stylizuje do role, kdy po něm jde komplet (nejen) Japonsko na každém kroku, je opakovaně v šoku z dobře známých věcí ve stylu "s nasazením života jsem objevil, jak se delfíni/kosatky ocitají v parcích, chodil jsem tam rád, nyní tam ani nepáchnu". Ehm... Jakože cože? Na to se potřeboval vydat "za oponu rybolovu a regulí"? Je to škoda, protože témata, která adresuje, jsou silná, nosná a zásadní. Ovšem adresuje je způsobem pro TikTok generaci ve stylu záběru na sebe, kdy vám v temném rohu nočního města dramaticky šeptá do kamery, kterak "je v šoku, protože celý život otevírá ledničku a pije mléko z kartonu, nyní se pro vás exkluzivně s nasazením života vydal potají s kamerou do rodinné mlékárny a zjistil, jak mléko vzniká a jak se dostává do kartonů čili již nikdy nebude pít mléko". Nejlepší možný důkaz, že pouze záslužné téma dobrý dokument nedělá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Máme tu další populární dokument zacílený vyburcovat veřejnost, lehce vás vyšokovat a přimět šetřit životní prostředí. Ani tento nelze brát i s navijákem (doporučuji pár fact-check videí), ale prezentuje řadu významných problémů ve věci oceán & průmyslový rybolov, což nijak nezpochybňuji a cením. Vedlejší úlovek, vybíjená žraloků (x), ekosystém vyhozený z rovnováhy, bordel ze sítí (kam se hrabou brčka), bullshit nálepky na zboží... Závěr se záběry zmasakrovaných velryb ve vodě zabarvené krví + řešení NEJEZ RYBY - no, poněkud laciný. I tak jsem ale rád, že se podobný tituly točí, pravidelně poutají velkou pozornost a já si rozšiřuji obzor. (x) ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Seaspiracy přináší spoustu faktů a informací, které jsem předtím nevěděla. Rozhovory, ve kterých na jednoduchých otázkách ztroskotali mluvčí organizací, které si daly za úkol oceán chránit, jsou tak komické, až se tomu nechce věřit. Dokument mě přinutil znovu se zamyslet nad udržitelností a věřím, že částečně ovlivní moje myšlení v tomto směru. Věřím, že pro Aliho bylo natáčení často hodně emotivní, ale osobně bych vystřihla jeho hrané emoce, které působily nepřirozeně. Není přece herec, tak proč se pouštět do scén, kdy zdrceně kouká do oceánu? Taky se mi nelíbí, jak dokument diváka podceňuje a forma, jakou mu podává informace. Dokument si z většiny stejně pustí lidé, kteří se o tuhle problematiku nebo ekologii zajímají. A takoví lidé už většinou základní informace znají, tudíž mi přijde ten dramatický tón zbytečný. Nevím, jestli film není zpočátku až příliš prvoplánový na to, aby upoutal a přesvědčil lidi, kterým je budoucnost planety naprosto jedno. O mnoho větší potenciál zaujmout širší publikum vidím v Životě na naší planetě Davida Attenborougha, který tolik netlačí na pilu, má o dost příjemnější výklad a nabízí divákovi vedle děsivých prognóz také krásné záběry z přírody. Čímž podle mě v člověku probouzí touhu ty krásy udržet. Ale třeba to tak funguje jenom na mě. Pokud jde o delfíny, tak rozhodně doporučuji deset let starý dokument The Cove, kde se Ric O'Barry (který se objevuje i v tomto dokumentu) vydává do boje o jejich záchranu v japonském Taiji. Ten nabízí stejně (možná ještě více) šokující obsah, ale formát se mi líbil o dost víc. I tak ale Alimu a dalším tvůrcům tohoto dokumentu fandím a jsem vděčná, že existují takoví lidé, kterým nedá budoucnost oceánu spát. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že po pätnástich rokoch pozerania dokumentárnych filmov o tom, ako ľudia zaobchádzajú v rôznych odvetviach s inými druhmi, ma už nemôže nič šokovať. Mýlil som sa. A zistil som, že o rybolove a situácii v oceánoch viem strašne málo. Odporúčam každému, kto si chce rozšíriť obzory. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tl;dr Nejezte ryby. Ani žádné jiné vodní živočichy. A vlastně žádná zvířata obecně. Je na tom něco nepochopitelného vy zmrdi?? ______ Ano, snímek trpí několika neduhy - autor začíná svou pouť za poznáním jako zvídavý Američan připravený spasit svět - a jasněže je leda tak mega otravný a člověk má chuť dát mu pěstí, za to, jak se pořád cpe do popředí. Kromě toho se v průběhu filmu hodně skáče od tématu k tématu, takže se zdánlivě nic nedořeší, protože se vše jen naťukne a už se spěchá k dalšímu tématu (zabíjení delfínů, velryb, žraloků, logo udržitelnosti, vodní zábavní parky, otroci, dotování, atd atd...) - jenže ve skutečnosti dokument má odpověď na všechny tyhle rozličné problémy. Všechny totiž mají jeden společný jmenovatel a to je nejezte kurva to maso! Kdyby neexistoval madrfakin průmyslový rybolov, od kterého se všechno odvíjí, tak všechny tyhle problémy prostě zmizí. Elementary, dear Watson. Jak řiká Darth Vader: "Search your feelings. You know it to be true." Tuto skutečnost můžete popírat až do své smrti (pravděpodobně předčasné vinou rakoviny nebo tak něco), ale vašim pokryteckým argumentům, které lze snadno vyvrátit, a kterým ani vy sami nevěříte, se můžu leda tak smát. Udělejte něco pro sebe (když už ne pro zvířata), a přestaňte je jíst. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na úrovni Gamechangeru. I přesto, že nekteré informace mohou být lehce vytržené z kontextu a ne úplně 100 procent geniune, pořád je to sakramentsky smutná výpověď toho, co se děje kolem nás i když si od toho odečtete 20 procent "závažnosti" v podobě toho, že ne každý provozuje rybolov v monster číslech a ne každá firma lže a podvádí. Pořád ale tématicky silné a v mnoha aspektech šokující, temná strana toho, co vše se děje proto, aby se nasytilo lidstvo a hlavně aby se vydělaly peníze. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pokud se budete na Seaspiracy dívat s očekáváním klasického dokumentu, který obsáhne celé téma, pojmenuje problémy a nabídne řešení, budete zklamáni, protože tohle není ten typ dokumentu a podle mě ani být nemá. Stejně jako o téma v něm totiž jde o jeho vypravěče a režiséra Aliho Tabriziho a o jeho prozření, které má diváky motivovat k jejich vlastnímu. Pravda je, že strhující dokument si představuji jinak a něco bylo děláno vyloženě pro efekt (animované vsuvky například), ale síla mnohých záběrů, důvod, proč vznikly, a tak nějak i vlastní svědomí mi nedovolí dát nižší hodnocení.____P.S. Taky jste měli při rozhovoru o známce Dolphin Safe pocit, že to je absurdní scéna jako z Borata? ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, McDonald's. Jak vám můžeme pomoci?" "Dobrý den, jmenuju se Ali. Chtěl bych se zeptat, jestli byste prosím mohli přestat používat plastová brčka? Zabíjí velryby a mořský želvy.... Heh, típla to." ________ Netflix dále zdárně pokračuje v tom, co mu jde krom rejžování peněz od jeho předplatitelů nejlíp – jak u diváků vyvolat deprese z environmentálního žalu a nesnášenlivou averzi ke kapitalismu. Kontroverzní investigativní dokument 'Seaspiracy' tyhle dva elementy kombinuje a zcela bez příkras odhaluje mašinérii světového rybolovu a korupci potravinářského průmyslu. Nelze popřít, že jde o dokument, který je jistým způsobem tendenční až emočně manipulativní. Přesto vás při jeho sledování bude jímat obtížně popsatelný pocit beznaděje, jak jsou kvůli osobním zájmům pár zasranejch businessmanů ničeny celý ekosystémy na úkor zisku – zisku, který jim kvůli rybím pochoutkám s radostí posíláme přímo do kapes. Do prdele, vy si snad z Nema nepamatujete, že ryba je kámoš, né žrádlo? #neníčerstvá! 🐟 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Spolu s dokumentem Temná stránka lodní dopravy mi to přišlo jako nejdepresivnější věc za hodně dlouho, co jsem viděl - ta nálož zde prezentovaných informací je prostě zničující, byť uznávám, že informovaný divák se zde možná příliš nových věcí nedozví. Většinovému netflixovému publiku by to ale oči trochu otevřít mohlo, i když příliš nevěřím, že by tento film reálně něco dokázal změnit, a v podstatě jen umocnil mou skepsi k tomuto světu jako takovému (a utvrdil můj dojem, že člověk je nejodpornější tvor na této planetě a evoluční omyl). Kritika stran údajné tendenčnosti nebo jednostrannosti dokumentu mi přijde zcela irelevantní a směšná, protože rozporovat základní fakta nelze, a kdo má oči, ten vidí. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Je to vážně děsivé, když si člověk uvědomí, jak moc je vše provázané. Světová rovnováha je vážně křehká a jen otázka času, než se to celé rozpadne. Mořští živočichové mají očividně obrovský vliv na nás i celou planetu, takže by bylo dost nerozumné o ně přijít. Je dost šílené, jak se k tomu některé státy chovají, protože jim jde jen o peníze. Pokud se s tím něco neudělá, tak si zaděláváme na pořádný průser... "Thajští rybáři jsou často otroci." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Korupcia je aj v rybolove. Ale kde vlastne korupcia v ľudskom svete nie je? Problém s moriami a celkovo životným prostredím je obrovským problémom, ktorý netreba zľahčovať. Treba sa však na to pozerať triezvo a nie ekofašisticky. A nie len jedným smerom. Problém dokumentu však tiež je, že skáče z témy na tému, chce riešiť viac problémov naraz. Potom nepôsobí veľmi celistvo, aj keď poukázal na problémy masívneho charakteru. Inak morské potvory nejem a keď mi niekto povie, aby som nepoužíval slamky, lebo zachránim planétu, tak ho s potešením odkážem na Seaspiracy. Lebo keď mi niekto povie, že moja slamka pomôže zachrániť planétu, potom môžem rovno susedovi povedať, aby prestal fajčiť, pretože tým zapláta ozónovú dieru. Mali by sme začať najprv riešiť veľké veci a potom prejsť k malým a nie naopak. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další depresivní dokument o zkázonosné povaze lidské rasy, tentokrát o negativních dopadech rybolovu. Při sledování všech těch čísel jsem se nestačil divit, jak to, že lidstvo stále existuje (300 000 delfínů a velryb se každoročně lapí do sítí a je zabito bez dalšího využití). Při takovém tempu se uloví a zabije neskutečné množství ryb. Vůbec nejhorší na tom je, že tato situace se nejspíš nikdy nezmění, protože v rybářském průmyslu se točí neskutečné prachy a nakonec je to všechno jen o penězích (konec konců, vlády průmysl dotují, takže lidé platí za ryby i v případě, že je nebudou kupovat). Kdyby nikdo nekupoval žraločí ploutve, nikdo by je nelovil za tímto účelem. Podobné je to s rybami.... na pultech je jich dneska neskutečné množství a supermarkety jich musí mít plné chlaďáky, aby to vypadalo, že je jich dost. A když je nikdo nekoupí, jednoduše se vyhodí do kontejneru a nakoupí se další. A svět se točí dál. P.S. Nejlepší byl chlápek z organizace, která vydává jakousi nálepku, že je zakoupená konzerva s rybou „doplhin-safe“, tedy že při výlovu této ryby nebyl zabit žádný delfín. A když se he dokumentarista zeptá, jestli je to pravda, odpoví mu, že se to nedá uhlídat a přitom na otázku „Co byste doporučil lidem, aby kupovali, když nechtějí ubližovat delfínům“ odpoví, aby kupovali právě výrobky s touhle nálepkou. Takže je to zase všechno jen o penězích. Organizace prodá nálepku, za kterou jim zaplatí kapitán lodi, který jim dá své slovo, že při výlovu nezabil žádného delfína. A nikdo to nekontroluje. Like WTF? Stejně WTF jsou také organizace na ochranu podmořského života, které vlastně platí společnosti prodávající ryby nebo ony nálepky. Dokument je v konečném důsledku o jedné jediné věci – hamižnosti lidí a jejich neskutečně negativním dopadu na planetu. Protože za 30 let bych se mohl dožít postapokalyptického světa jako vystřiženého ze Šíleného Maxe. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Důrazné varování pro lidstvo v podobě dokumentu, jehož poselství převrátí Vaše smýšlení o rybolovu, konzumaci ryb či udržitelném hospodářství vzhůru nohama. Dokument, u něhož jsem si opět potvrdil, že největším predátorem a plenitelem planety je jen a pouze člověk. Seaspiracy je zkrátka počin, který by si měl pustit každý, jelikož ty největší změny začínají u jednotlivce a jeho činů. (Netflix) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dokument, který v podstatě shrnuje to, co už všichni tak nějak víme či alespoň tušíme a v lecčems zachází ještě o kus dál. Je vysoce tendenční, cíleně emotivní (komu slza neukápla při záběrech z "grindu," tak kecá) a snaží se vyburcovat. Což je určitě chválihodné, ale pro věrohodnost dokumentu je to i trochu dvojsečná zbraň. Další věc je, že tvůrci nedojdou k nějakému jasnému řešení kromě: nejíst ryby. Ideálně nejíst vůbec žádné maso. Wow, to mě nenapadlo. Je to bezpochyby dobrá idea, ale více, než reálné řešení, v globálu čirá utopie. Omezení konzumu je jistě žádoucí, ale počet lidí resp. hladových krků na planetě přibývá... Jak vybalancovat tohle? Trochu mě rozčilovala zbytečná snaha dramatizovat a zároveň jakože objevovat ameriku. Konfrontace zaskočených lidí, navíc často šikovně sestříhané tak, aby se to hodilo, taky nic moc. Prospěl by tomu odstup. I přesto záslužný a co se týče sdělení důležitý dokument, který s člověkem zahýbá. Minimálně dneska si lososa ve slevě z Lidlu taky odpustím. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Výborné téma, dost špatné zpracování. Když už autorská dvojice narazila na tolik problémů, chtělo by se jim věnovat dopodrobna (třeba ve vlastní Netflix sérii), a ne jen brouzdat po hladině. Nemluvě o hrozných investigativních průpovídkách "z terénu" a vtipných zamyšlených záběrech s reflektivními komentáři na úrovni pětiletého dítěte. Přes to všechno musím uznat, že všechny ty nakousnuté problémy alespoň nutí k dohledávání vlastních informací. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že podobný výcuc jsem si mohl přečíst na libovolném veganském blogu. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Souhlas s DaViD´82, Ali se tak cpe do popředí i pozadí a dělá takové objevy, že je otravný, takž kdybybylo méně Aliho, tak bych možná dali i 5 hvězd. No bohužel jediné maso, co jim, jsem jedla, bylo mořské, ale ted si nechám zajit chut, obavam se, ze konzervu s tunakem uz si nekoupim, losos to stejny. Ale pokud budu v Chorvatsku a majitel pronajatyho apartmanu mi vecer nabidne, ze mi ugriluje rybu, co ten den ulovil, tak si dam si ji k veceri dam. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Po tomhle silném dokumentu jsem zase o něco radši, že ryby a zvířata obecně už skoro 7 let nejím. Protože ty následky rybolovu jsou pro celou planetu vážně brutální. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pch, zevraj nejedzte ryby a zachranite planetu ? A co potom cela kopa statov, ktorych ekonomiky su priamo zavisle na rybolove? A na rybolove zavisi aj vyziva desiatok milionov ludi. Niektore tvrdenia su maximalne sporne, vycucane z prstu. Prirodu treba chranit, ale ne tak ako tvrdi Tabrizi : 80 % ()

Reklama

Reklama