Reklama

Reklama

Bod zlomu

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Raph se nemůže smířit s tím, že po tolika letech a hádkách se její žena Julie konečně rozhodla odejít. Je připravena udělat vše pro to, aby vztah zachránila. Následkem lehkomyslného chování se však obě ženy ocitnou na pohotovosti pařížské nemocnice, která praská ve švech pod náporem zraněných v protestech Žlutých vest. Zdravotní personál pracuje na pokraji sil a vystresovaní pacienti musí trávit dlouhé hodiny v přeplněné čekárně. Vzniká přirozený prostor pro nová setkání, bouřlivé debaty i vzájemnou podporu. Strach a bolest totiž cítí stejně jak intelektuálka z vyšší třídy, tak řidič kamionu. Za okny však sílí nepokoje a napětí získává na intenzitě i na ambulanci, kde se rozdíly mezi postavami dramaticky prohlubují. Napínavé sociální drama oceňované režisérky Catherine Corsini s empatií i upřímností reflektuje stav současné francouzské společnosti a její hlavní problém, kterým je všeprostupující sociální nerovnost. Pro svůj drsný komentář společenské situace, strhující herecké výkony a bezkonkurenční filmařské zpracování získal snímek ocenění Queer Palm na filmovém festivalu v Cannes. (Mezipatra)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Chaotický film o zmatku, hektickým děním se snaží zakrýt schématičnost, karikaturu. (Střízlivou kritiku nabízí Guardian. Cituje podobnost zmatku s M.A.S.H. Jiní tvrdí, že jde o kombinaci cinéma verité a frašky.) Corsini je spíš druhořadá režisérka zaměřená na lesbické vztahy, to jen aktuálnost tématu žlutých vest a obecné nespokojenosti ji katapultovala na jeden z nejlepších francouzských filmů roku, jak tvrdí tamní kritika. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jedné noci v jednom městě. Hroutí se lidé i struktury. Dochází ke konfliktům mezi třídami i generacemi, k prolínání osobních a politických problémů, komedie a dramatu. Film s hodně aktuálním sdělením – když padá systém, nejvíc na to dojedou ti na nejnižší úrovni, kdo mají největší podíl na tom, že se ještě nesesypal – a hodně nervní energií, na kterou není úplně snadné se naladit a všechnu ji vstřebat, protože situace je vyhrocená od úvodní partnerské hádky. Všichni jsou neustále v pohybu a v konfliktu. Vyprávění nám nedává příležitost v klidu se s nimi seznámit. Postavy jsou navíc trochu sitkomové karikatury, konfrontování různých hledisek je místy schematické a síla emocí v závěru vítězí nad snahou nějak ten chaos (který navzdory využití reálných protestů příliš prozrazuje, že byl navozen uměle) uspořádat. Vlastně je ale sympatické, že o společnosti na pokraji kolapsu vznikl groteskní film plný vzteku a tenze, který je všechno, jenom ne zdrženlivý. Chytilová by měla radost. 75% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný filmový zážitek, který mi svou genialitou připomněl 120 BPM a Smrt pana Lazaresca. Fantastické herecké výkony a dravá režie vás doslova přikovají k sedadlu. ()

yvides 

všechny recenze uživatele

Uzasne. Ma to spad. Hloubku. Je to vlastne kratke, siroke platno ve smyslu hodne deje i postav, ale nesidi. Ukazuje i hloubku (byt povrchni divak by ji asi potreboval naservirovat primo do zaludku ...). Moc chytry a silny film; dekuju. PS: Julie ja to chapu ()

Související novinky

Mezipatra slaví život s vítězem Cannes!

Mezipatra slaví život s vítězem Cannes!

01.11.2021

22. ročník queer filmového festivalu Mezipatra s mottem Oslava života přinese spoustu zajímavého. Těšit se můžete nejen na ty nejlepší filmy s LGBTQ+ tematikou, ale i bohatý doprovodný program.… (více)

Reklama

Reklama