Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé vesnice se chystají na Velikonoce, chlapi před hospodou komentují zelené pivo a nebezpečí chemtrails, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet, lidem je ale jasné, že šlo o teroristický čin. Bezpečí celé vesnice teď závisí na hasičích, na jejich odhodlanosti a akci. Miroslav Krobot hraje náčelníka hasičů, pro něhož celá situace znamená nebývalou vzpruhu. Michal Isteník představuje jeho zástupce, jenž poprvé poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, jen moc věří tomu, co mu kdo řekne a co zjistí na internetu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (231)

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková kombinace formanovštiny a Den sedmý, osmá noc v moderním hávu. Oceňuju kameru, výpravu, kompozici záběrů. Ale jak jde o jakoukoliv zápletku, nedovedou to tvůrci podat buď přehledně, nebo uvěřitelně. Ona už ta vesnice je divná - taková ta vesnice z paralelního vesmíru lidí, kteří vesnici viděli při průjezdu na D1, když museli jet objížďkou. Znám nějaké vesnice ve Středočeském kraji, hodně vesnic na Vysočině a na Moravě, ale takovouhle jsem nikde neviděl. Na Moravě a na Vysočině by lidi na Velký pátek do kostela šli, žádnou obec by nenapadlo dělat v ten den jakoukoliv trachtaci. Taky jsem teda neviděl vesnici s vietnamskou večerkou, to je spíše pražský fenomén. A postavy jsou opět tradiční klišé - jeden buran, co věří v chemtrails a proti tomu se polévá octem (ha ha), druhý neschopný ňouma, který jen dokázal své ženě udělat dítě, rádoby statečný náčelník, který trousí moudra, ale uvnitř je zranitelný, a hlavně všichni pořád chlastají pivo. Aby bylo vše správně vyváženo, máme zde pohodovou romskou rodinku, jakože teroristický útok, dezinformační weby... prostě takový ten tradiční pražský klišé pohled na problémy tohoto světa, jako vždy mimo mísu. Navíc si v určité chvíli film začne dělat legraci i z tradičních hodnot, aby správně pojmenoval ty burany, co všemu věří a mají nízké IQ a nechápou ten správný přínos globalizačních a panevropských hnutí (aniž by tvůrce napadlo, že o podobný panevropismus se snažil jistý nejmenovaný německý politik ve 40. letech). Ale jinak kamera fakt slušná, to pomalé tempo není na škodu věci, ačkoliv druhá Díra u Hanušovic to není, jen teda to stojí na fabulaci a reáliích vycucaných z prstu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZRUŠIT POMLÁZKU? VŽDYŤ TO JE ÚTOK NA NAŠE TRADICE!…“ Tak (ona pověstná) „Díra u Hanušovic“ dostala bratříčka. Hmmm… Jakej smysl má sledovat tyhle idioty? Nebo snad má vesnický buranství sloužit pro pobavení lidí z města? A úplně nejsmutnější je, že  to může bejt v mnoha ohledech přesný…   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Volím si tebe Tomio! 2.) Myslím, že by se lidi neměli bát zbytečně.  ///                 PŘÍBĚH  **  HUMOR  *  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade súhlas komentáru "sochoking" pretože je to skutočne česká škandinávia jak vyšitá. "Kdyby Radši Hořelo" malo najprv trošku pomalší štart, kedy som vôbec nevedel, z čoho vlastne bude prameniť celá tá komédia. Nejako som sa proste nezabával a čakal som, kedy sa to rozbehne. No v momente, ako pochopíte celkovú zápletku, tak to zrazu začne celé fungovať. Tie postavy tomu dávajú správneho ducha a najmä to krásne odzrkadľuje túto divnú dobu, v ktorej sme sa ako ľudstvo ocitli. Kde všetci klamú ale veríme prvej blbosti, ktorú počujeme... lebo to píšu na internete... lebo neviem čo. A je to fascinujúco desivé, kde sme vlastne nakoniec všetci skončili. Ostáva len dúfať, že sa to raz zmení, lebo momentálne by ľudia asi skutočne zobrali lopaty, krompáče a pušky a išli by do boja proti "teroristom", ktorí ich chcú zlikvidovať. Pričom pravda reálne nikoho nezaujíma. Tá nezapadá do správneho konceptu toho, čo sme tu začali budovať. Lebo však ako dedina sa konečne môžeme cítiť bezpečne. Naozaj? Zaujímavý film, ktorý dáva správne otázky a ukazuje, kam sme vlastne všetci dospeli. Čo je skutočne smutné. Film ako taký ale rozhodne dobrý. A môžem odporúčať. Ak ste naladený na trošku artovejší severský feeling. Hodnotenie: B ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po traileru sem čekal trochu něco jiného a ve skrytu duše sem doufal, že dostanu humornou satiru, která naváže na ty největší klasiky typu Hoří má panenko. Realita je nicméně trochu někde jinde a i když tu satirické prvky jsou a nastavuje se tu zrcadlo dnešní společnosti (nejen té české), tak jde ve výsledku spíš o hodně smutnou tragikomedii se spoustou podivných postav v čele s Miroslavem Krobotem, který po smrti manželky nemá pro co žít a tak po jedné dopravní nehodě vyvolá dojem, že šlo o teroristický útok a extrémně úsporným Michalem Isteníkem, který sice má rozumnou manželku a dítě na cestě, ale sám v sobě je úplně ztracen, ve všem plně spoléhá na Krobota a aby se aspoň v něčem našel, začne věřit blábolům o chemtrails a tomu že ocet pomáhá. Palec nahoru pro režiséra, že se prostřednictvím těchto postav nechce vysmívat jim podobným, ale naopak se snaží ukázat, že ne každý kdo se chytí podobných věcí musí být automaticky blázen a ve většině případů bude nějaký důvod, který tohle spouští. To nutně nevylučuje, že část podobných lidí jsou prostě blázní, nebo nejsou nejostřejšími tužkami v penále, ale v tomhle případě to neplatí a jak Isteníkův Standa, tak Krobotův Broňa jsou opravdu spíš zmatené a smutné tragické postavy....70% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Můžeš počkat na Broňu.“ - „Prosim tě, snad dokážu pokácet strom, ne?!“ Neměl jsem od „filmu o pěti velikonočních dnech a úterním vystřízlivění“ příliš vysoká očekávání, přesto mě výsledek malinko zklamal. Už to spojení tragikomedie a satiry zde docela haprovalo. Snaha rýpnout si do malého českého vesnického člověka, kterého v tomto případě vystihují přívlastky jako omezený, umanutý, rasistický, xenofobní, vystrašený či konspiracemi snadno ovlivnitelný, by byla poměrně sympatická. Jenže tady platí, že záměr byl dobrý, provedení už trochu drhlo. S myšlenkami, na které tvůrci narážejí, se dá snadno ztotožnit a uznat jejich trefnost, ale mně se nepozdával způsob, jakým to prováděli, který mi místy přišel skoro až primitivní, dělající z postav filmu neživé karikatury (a třeba Krobota jsem v takové roli vidět nepotřeboval). Snímek má i pár úsměvných momentů (z nichž vede groteskní milostná scéna s octem), ale na tragikomedii je jich docela málo. Vychází mi z toho slabší průměr. „Lidi už ničemu neuvěřej.“ - „Lidi sou blbí, uvěřej všemu.“ ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se ve Chvalnově ve Zlínském kraji. Hřbitov se nachází v nedalekém Roštíně. (skudiblik)
  • Inspirací k námětu byl teroristický útok spáchaný Jaromírem Baldou v roce 2017, kdy na železniční koleje pokácel strom. (Azurose)
  • Natáčení začalo v říjnu roku 2020, hlavní část natáčení probíhala ale až v únoru a březnu roku 2021. Několikadenní mrazy donutily filmaře dokonce natáčení pozastavit. (Azurose)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

15.03.2022

Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava začína 16. marca do kinosál uvedie 75 filmov. Tie budú rozdelené v 8 sekciách – V strede Európy-súťaž krátkych filmov; V strede Európy – mimo súťaž,… (více)

Reklama

Reklama