Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé vesnice se chystají na Velikonoce, chlapi před hospodou komentují zelené pivo a nebezpečí chemtrails, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet, lidem je ale jasné, že šlo o teroristický čin. Bezpečí celé vesnice teď závisí na hasičích, na jejich odhodlanosti a akci. Miroslav Krobot hraje náčelníka hasičů, pro něhož celá situace znamená nebývalou vzpruhu. Michal Isteník představuje jeho zástupce, jenž poprvé poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, jen moc věří tomu, co mu kdo řekne a co zjistí na internetu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (234)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Toto se bohužel nepovedlo. Slaboduchá a hlavně hrozně nudná a banální historka s potenciálem na maximálně středometrážní film převedená do celovečerního formátu. Srovnávat toto dílo s novovlnými filmy Formana nebo Passera je úplně mimo: Zmínění pánové byli především výborní pozorovatelé každodenního života ve vší jeho tragikomičnosti, kterou dokázali důmyslně obohatit o metaforický rozměr. Vznikla tak mnohovrstevnatá a přesto dokonale sdělná díla skvěle zachycující otisk doby. Film pana Rybanského zachycuje pouze jeho vlastní předsudky o hloupých venkovanech. Dialogy proto šustí papírem a pointa je křečovitá. Pár věcí se ale přece jenom podařilo: Zejména poetická kamera Matěje Piňose. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut režiséra Adama Kolomana Rybanského je až překvapivě vyzrálý film odehrávající se v malé české vesnici. Kombinaci zahnilé méněcennosti, umanutosti, xenofobie a strachu z neznámého pod vlivem dezinformací podává v tragikomické formě, s bohatým využitím absurdního a černého humoru. Po herecké stránce vynikají vedle tradičně skvělého Miroslava Krobota také Michal Isteník a Anna Polívková, kteří zde hrají manželský pár. (80%) ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade súhlas komentáru "sochoking" pretože je to skutočne česká škandinávia jak vyšitá. "Kdyby Radši Hořelo" malo najprv trošku pomalší štart, kedy som vôbec nevedel, z čoho vlastne bude prameniť celá tá komédia. Nejako som sa proste nezabával a čakal som, kedy sa to rozbehne. No v momente, ako pochopíte celkovú zápletku, tak to zrazu začne celé fungovať. Tie postavy tomu dávajú správneho ducha a najmä to krásne odzrkadľuje túto divnú dobu, v ktorej sme sa ako ľudstvo ocitli. Kde všetci klamú ale veríme prvej blbosti, ktorú počujeme... lebo to píšu na internete... lebo neviem čo. A je to fascinujúco desivé, kde sme vlastne nakoniec všetci skončili. Ostáva len dúfať, že sa to raz zmení, lebo momentálne by ľudia asi skutočne zobrali lopaty, krompáče a pušky a išli by do boja proti "teroristom", ktorí ich chcú zlikvidovať. Pričom pravda reálne nikoho nezaujíma. Tá nezapadá do správneho konceptu toho, čo sme tu začali budovať. Lebo však ako dedina sa konečne môžeme cítiť bezpečne. Naozaj? Zaujímavý film, ktorý dáva správne otázky a ukazuje, kam sme vlastne všetci dospeli. Čo je skutočne smutné. Film ako taký ale rozhodne dobrý. A môžem odporúčať. Ak ste naladený na trošku artovejší severský feeling. Hodnotenie: B ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Islámský terorismus made in Česká republika. Tento film sponzorovala politická strana SPD, její předseda (Pi)Tomio Okamura a především její aktivní podporovatel Jaromír Balda... Celkem originální celovečerní debut hlásící se k odkazu tzv. Československé nové vlny (akorát bych tam ovšem ocenil taky Papouškovi či Formanovi naturščiky a vyhnul se profesionálním hercům a známým tvářím), žánrově usazený někde na pomezí společenské satiry, vesnické tragikomedie a absurdní frašky, průhledná alegorie, artové a festivalové vyznění, hodně chytrý scénář (z té samozvané domobrany hasičů a skinheadů celkem mrazí), po formální stránce dominují statické záběry (to mi asociovalo tvorbu Aki Kaurismäkiho), které několikrát zamrznou do jakéhosi živého obrazu, místy tedy opravdu zajímavá práce s kamerou (třeba opakované reverzní změny ohniska z druhého plánu, tedy celku krajiny, na herce v prvním plánu), komorní až minimalistický charakter, pomalé tempo vyprávění... Prostě Divoké včely z Díry u Hanušovic...tentokrát ale i s politickým podtextem... ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Kolorit tradiční našinské vesnice? No, nevím...Možná...No, ale spíš ne, tohle asi fakt ne. Jako jo, takovýhle nátury se u nás najdou, ale postavit na tom takhle film? To vážně nefunguje. Plus je tu klasický problém komedie, není vtipná, což je u komedie docela závažný problém. Krobot po sto padesáté nerudný dědek už se taky tak nějak okoukal. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se ve Chvalnově ve Zlínském kraji. Hřbitov se nachází v nedalekém Roštíně. (skudiblik)
  • Inspirací k námětu byl teroristický útok spáchaný Jaromírem Baldou v roce 2017, kdy na železniční koleje pokácel strom. (Azurose)
  • Natáčení začalo v říjnu roku 2020, hlavní část natáčení probíhala ale až v únoru a březnu roku 2021. Několikadenní mrazy donutily filmaře dokonce natáčení pozastavit. (Azurose)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

Febiofest sa po dvoch rokoch vracia do kín

15.03.2022

Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava začína 16. marca do kinosál uvedie 75 filmov. Tie budú rozdelené v 8 sekciách – V strede Európy-súťaž krátkych filmov; V strede Európy – mimo súťaž,… (více)

Reklama

Reklama