Reklama

Reklama

Q: V oku bouře

(seriál)
  • USA Q: Into the Storm
USA, 2021, 5 h 44 min (Minutáž: 57–58 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný dokumentární seriál Q: V oku bouře sleduje zapeklitou cestu k odhalení člověka, který stojí za fenoménem konspiračního hnutí QAnon. V průběhu tříletého celosvětového vyšetřování dokument zachycuje vývoj "Q" v reálném čase prostřednictvím nebývalého přístupu ke klíčovým hráčům a odhaluje, jak anonymní postava známá jako Q využívá konspirační teorie a informační válku ke zneužívání internetu, ovlivňování politiky a manipulaci s názory lidí. Šest epizod seriálu také zkoumá vliv QAnonu na americkou kulturu a zpochybňuje důsledky neomezené svobody projevu, která proniká do nejtemnějších zákoutí internetu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (15)

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 80% | Novodobá konspirační teorie, která za poslední roky pohltila (až nepříjemně) velkou část americké veřejnosti a která je tak trochu meta v tom, jak si do sebe dokázala natáhnout "to nejlepší" ze starších konspiračních teorií. Velmi znepokojivé je však to, jak nakonec vykrystalizovala v politickou zbraň, u které si nikdo nemůže být jistý tím, kdo se stane její obětí. Radikalizace obyčejných lidí je téma, které mě vždycky fascinovalo a HBO mi v tomhle dokumentu nabídlo unikátní pohled do vzniku hnutí, které má za cíl právě tohle. Navíc s odstupem času můžu celkem jistě říct, že se jim opět povedlo rozplést záhadu, na kterou byli do té doby všichni krátcí a odhalit hlavní hybatele konspirace kolem Q. Od finále Jinx se dokumentaristům něco takového snad nepovedlo... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ve věci "Kdo je Q?" jde HBO ještě o kus dál než skvělá (konkurenční?) série od Vice (x). Je to především super okénko do zákulisí drsnějších internetových platforem (kde mimojiné čerpal QAnon svá prorocká sdělení) a kdo za nimi stojí. Hlavní trojice postaviček - trollů provokatérů, exotů a lehce shady podnikatelů - a jejich svět stojí za to vidět, stejně jako vzájemný špinavý mocenský souboj. Dojde i na širší záběr, náčrt vazeb na vysokou politiku a armádní ex-bosse, až vyústění v regulérní sílu na straně GOP a legendární útok na Kapitol (x), atd. Je to ale právě srandovní banda kolem ∞chan zde ve středu všeho dění, obskurnější zákoutí internetu jako ideální podhoubí pro stupidní konspirační masovky, dilema nad svobodou projevu a eventuelní zjištění, že vaše já online a vaše já v reálu nemusí zůstat dvě oddělený identity (...), co jsem tady cenil nejvíc. Trump je pryč tak bacha, máme tu těch 1000 let temnot :D ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Osobně bych nepotřeboval, aby to bylo tak moc tlačeno k narativu detektivního pátrání odvážného dokumentaristy - musí kvůli tomu být zbytečně dlouho odsouvány některé informace a zjištění. Na druhou stranu ale chápu potřebu udělat šestihodinovou sérii zajímavější a víc vzrušující na sledování. Rozhodně to je hodně povedená minisérie, která je tím lepší, čím víc se vzdaluje té jedné kauze a mluví i celé děsivé poušti internetu. Tohle je film, který dokáže relativně komplexně představit celou tu síť s jejím kladným i záporným potenciálem a bylo fajn to sledovat. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jste chtěli vědět o QAnonu, a báli jste se zeptat. Já se trochu bál, že spíš půjde o klasické vysmívání rednecků a sociálně slabších, ale dostalo se mi velmi sofistikovaného dokumentu, kde jsem hltal každý detail. Autor dokumentu podle mě musel slíbit mnoha důležitým aktérům poměrně dost, tipnul bych třeba i to, že uvidí svoje záběry v nezměněné podobě předtím, než půjdou do finálního střihu, protože si ho pouští k tělu opravdu mnoho lidí, kteří sice často věří kravinám, ale jinak bývají velmi inteligentní a velice obezřetní. Jsou tu sice různé dramatické střihy, které podtrhují určitou zlověstnost či je občas někdo za blbce či slizouna, ale není to nic tak hrozného, dokument působí objektivně. Aktéři dokumentu bývají zároveň často zatraceně podivní lidi - párkrát se mi vybavil i Tiger King - ale tahle skvadra konspirátorů je pro mě snad ještě více fascinující. V dokumentu vidíme různé youtubery a jiné internetové hvězdičky, kteří bohužel už žijí v jakési alternativní realitě, kde nevěří téměř ničemu z normálních médií, zatímco věří tomu, o čem si podobně smýšlející vypráví na internetu - hollywoodské celebrity a demokratičtí politici organizovaně znásilňují děti a poté pijou jejich krev, ovládání lidí skrz implantované čipy, placatá Země... V podstatě to jsou věci, které jsou známé i z českého internetu, ale jak to tak v USA bývá zvykem, tady je všechno VĚTŠÍ. A nejen že toho je víc, ale je v tom propracovanější systém, a jak už jsem říkal, lidi, kteří tomu věří, jsou často kolikrát slušně inteligentní. Jen se prostě přesvědčili o tom, že objevili, že většina lidí žije v nějakým matrixu, zatímco oni objevují pravdu. Šokující třeba pro mě bylo, že vyznavači QAnonu sebe považují za ty, kteří si udělali svoji rešerši a ponoukají ostatní, ať si ji taky sami udělají. Oni jenom hledají a nacházejí informace na internetu. Dřív jsem myslel, že argument "do your own research" je vždy namístě, jenže je jaksi problém, když lidi mají problém rozpoznat, co je relevantní zdroj. Q: Into the Storm je především pátrání po tom, kdo je tajemný Q, zakladatel konspirační sítě, která čítala v jednu chvíli miliony lidí po celém světě a která stojí i za vniknutím do washingtonského Kapitolu. Sice autor dokumentu nemá žádné přímé důkazy, ale velice důsledně a přehledně (a efektivně) předkládá různé nepřímé důkazy a v dlouhé stopáži představuje jednotlivé postavy natolik do hloubky, že mi jeho finální odhalení připadá jako logické. Nemůžete na 100% říct, že víte, kdo je Q, ale budete mít po zhlédnutí dokumentu velice slušný obrázek, jak to všechno asi vzniklo. Dokument jinak téma QAnonu bere velmi obšírně, což je super, protože získáme důležitý kontext a dozvíme se o zajímavém vývoji internetových hnutí, jejichž průkopníkem byli Anonymous a pak přišly weby 4chan a 8chan. Tenhle dokument jsem si opravdu užil, je občas drsný, ale především velice zajímavý a nabitý informacemi. Autor dokumentu odvedl brilantní práci. (9/10) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Hoback měl veliký kus štěstí, že si ho aktéři dokumentu pustili tak blízko k tělu ve snaze učinit ho součástí jejich hry. A právě to je to velké zjištění: nikoli to, kdo přesně za tím stojí, ale to, že QAnon je vlastně jen jednou velkou hrou, která se proporčně vymkla kontrole. Věc, která odstartovala bandou obskurních trollů na devadesátkovém fóru, kde se sdílí memy a porno, skončila útokem na Kapitol. A Hoback to krok za krokem zachycuje - nedívá se do zpětného zrcátka, ale provádí diváka děním několika let, kdy se z bizarní zábavy dvou mimoňů stal nechvalný fenomén. Své závěry dokladuje, nikomu se nevysmívá (ostatně tahle bizarní sebranka se zvládá ztrapnit zcela sama) a nakonec se jeho snaha vyplácí. Jedinou drobnou výtku bych snad měl k zbytečně velkému prostoru, který věnuje osobnímu životu zakladatele 8chanu, Freda. Celé to deduktivní úsilí vlastně nápadně připomíná The Jinx, kde Robert Durst doplácí na totéž narcisistní přesvědčení, že zvládne ve hře na kočku a myš dokumentaristy obehrát. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Možná jste na tom podobně jako já, že jste o hnutí QAnon vůbec neslyšeli. Ale i tak jsem se nějakou shodou okolností dostal k tomuto dokumentárnímu a investigativnímu seriálu, protože se zajímám o souvislosti kolem vzniku, fungování a smysluplnosti konspiračních a dezinformačních témat. A tento časosběrný dokument slibuje na ně odpovědi. Zvědavcům prozdradím, že pátrání po velkém Q nejspíš přineslo i nejednoznačné odhalení, ale zajímavější pro mě bylo i sledovat události, které se díky rozsáhlé fanouškovské základně za těch několik let staly. Tento fenomén se dotýká především američanům, ale určitě celý proces by mohl být zajímavý i pro širší publikum. Bohužel v této téměř 6hodinové formě je těžce stravitelný a i pro mě to bylo občas utrpení. Kvůli tomu ho nedokážu úplně doporučit a užijou si ho zejména podobně zvědaví blázni jako já a rozhodně je podnětná všem diskutujícím o svobodě projevu slova. Asi nejspíš nedokáže otevřít oči všem těm, kdo se nechají lehce ovlivnit vším, co smrdí tajemstvím a pro ně by se hodila zjednodušená verze. Nakonec chci pochválit úvodní znělku, která se mi moc líbila. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zkraje sem sice trochu tápal,protože i když sem znal "aféry" satanistických pedofilů,kteří ve sklepě pizzerií pojídají děti,nijak víc sem se o dění okolo Q nezajímal.Díky tomu jsem tak byl v průběhu sledování o to víc překvapen a možná i trochu šokován.Celé je to totiž takové bizarně groteskní a svým způsobem vtipné.Ovšem až do chvíle,kdy si uvědomíte kolik lidí těmto kecům věří a navíc jim věří tak moc,že jsou pro jejich obhajobu schopni prakticky čehokoliv (a je úplně jedno,že jsou to většinou figurky jak z panoptika v Tiger king stylu).Tím spíš,že někdy v pátém díle s nástupem covidu mi došlo,že to celé úspěšně dorazilo i k nám a hned mi vyskočilo několik internetových diskuzí ve stylu : Covid je fake...jak to víte?co čísla?...číslům něvěřím jsou fake...máte důkazy?...ano na téhle stránce jich je mraky...ale to je vaše stránka...ano...Zajímavé je každopádně i zjištění kdo za tím vším stojí (nebo z toho minimálně těží) a takový Jim Watkins,který ze začátku vypadal jako prototyp vidláka,který neumí do pěti počítat asi bude pěkný filuta...80% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Vycerpavajuca sonda do vod internetu, manipulacie a predovsetkym nekonecnej ludskej hluposti. Aj ked, je mozne nazvat hlupostou stav mysle cloveka, ktory je schopny uverit, ze svet riadia satanisticki pedofily stretavajuci sa v pivniciach pizzerii, aby zneuzivali, vrazdili a jedli deti?! A ked na takychto "temach" vznikne hnutie QAnon, ktore sa stalo jednym z aktivnych utocnikov na kapitol v januari 2021, koho je to chyba? Individualit stojacich za bludnymi dezinformaciami? Internetu? Systemu, ktory nema legitimne prostriedky na boj s otvorenym klamstvom? Q:Into the storm tieto otazky nekladie, skor dokumentaristicky skuma pozadie hnutia a osob, ktore su jeho privrzancami a najma, otvara divakovi oci o sposobe prezentacie takychto "hnuti" na internetovych strankach, ktore "bezny" clovek nema dovod navstivit. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do světa anonymních imageboardů. Otázka svobody slova, které se tento dokument dotýká a sbírka naprosto bizarních charakterů, které se objeví na obrazovce jsou mnohem zajímavější než samotná Q konspirace. Trainwreck od kterého oči neodtrhnete. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

JRE sent me. To byl teda fascinujici pohled na temna zakouti internetu a prapodivne postavicky schovavajici se v nich. Je to pekne atmosfericky odvypravene, vsech sest dilu utece jako nic. A nejednou vyvstane na mysl Vera Pohlova a jeji nechvalne prosluly citat. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Fascinující i děsivé. Jak je reálné zmanipulovat dezinformacemi pitomce? To jsme mohli pozorovat loni v USA. Autor se snažil rozklíčovat kdo je Q. Podle něj to je administrátor serveru 8chan. Okolo se hemží podivné figurky jako jeho otec i sympatická figura na vozíku. Mozky ovšem nepředěláš a tak se jistě dočkáme pokračování. ()

XXX99 odpad!

všechny recenze uživatele

..nemôžem si pomôcť,ale toľko konšpiračných žvástov na kope,to sa len tak nevidí,skoro sa to nedalo dopozerať. Ale podľa hodnotení je to dnes v "móde". Čo na tom ale obdivujem,že si dá niekto toľko práce a vynaloží toľko energie na vymýšľanie takýchto p...n. Zrejme stále platí "keď je koze dobre, ide sa šmýkať na ľad " ;-) ()

Reklama

Reklama