Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Loď s imigranty, která v roce 1899 míří do New Yorku, změní ze záhadných důvodů kurz a zmatení cestující musí řešit velmi neobvyklou záhadu. (Netflix)

Recenze (251)

Predator77 

všechny recenze uživatele

40 Procent, No tak tohle se za mě teda vůbec nepovedlo a i když je to od autorů dark který mě vůbec nebavil a zkoukl jsem jenom první řadu tak tohle my přišlo celkem zajímavé jak zpracováním tak i tématikou ale ve výsledku se jedná o natahovanou nudu kde máme postavy ke kterým si nedokážete vybudovat žádný vztah nebo určité momenty a mechaniky seriálu které vám nikdo nevysvětlí a vy tak tím pádem se nedozvíte vůbec nic a nebo poslední díl který nám dává svým způsobem setap na druhou řadu která třeba ani nebude pokud se netflix rozhodne jí nevydat, ale abych jen nekritizoval co se tomuhle seriálu podařilo na výbornou tak je fajn vizuál, hudba, atmosféra a zápletka která byla ze začátku celkem zajímavá ale to je tak celé a za mě se tak jedná o promrhaný potenciál který to určitě mělo ale za mě se ve výsledku jedná zklamání na které když se nepodíváte tak o nic nepřijdete. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po třech hodinách jsem si vyhodnotil, že dalších pět do toho fakt neinvestuju. Řemeslně kompetentní mysteriózní show, která mě ale VŮBEC nebaví. Nebaví mě postavy, nebaví mě ta záhada, nebaví mě, jak se to bere posraně vážně, a je mi úplně jedno, co se tam bude dít dál a jak to skončí. Jestli se z toho vyklube něco geniálního, dejte mi vědět, ale v tenhle moment se dál trápit nebudu. Přitom z hlediska námětu jsem pro tohle naprosto 100% cílová skupina, achjo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to neskutečně chytlo, chtěl jsem přijít věcem na kloub, líbila se mě i ta atmosféra, tíseň jsem měl v hlavě ještě dlouho. Jenže jak se všechno začalo vysvětlovat a odhalovat, přišla neuvěřitelná nuda, poslední dva díly jsem vysloveně protrpěl a bylo mě to celý už úplně jedno a kdyby se všechno vysvětlilo tím, že za to může Křemílek a Vochomůrka vyšlo by to stejně, protože jsem už byl v úplném limbu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto seriálu mají velký talent na to budovat mysteriozní (mnohdy až uhrančivou) atmosféru, ale už horší to mají s jakýmkoliv vyprávěním. Měli to tak u Dark a mají to tak i zde. Námět musí zaujmout každého, kdo má rád tajuplné věci. Navíc díl za dílem tomu chcete mermomocí přijít na kloub. Po prvním díle Vám ale musí být jasné, že tohle standardní vyprávění rozhodně nebude. Vše tu je zaobaleno do nelogických a mnohdy i nesmyslných scén, které mají budovat a budovat a tak budují a budují, ale obsahově jsou prázdné jako nepopsaný list papíru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Veľké očakávania od dobrého námetu ale po dvoch dieloch veľmi na vážkach, nie je to až tak strhujúce klaustrofobické ako by mohlo. A zas tam musia živiť otravnú linku z buzíkmi, hnus. /50%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CO SE ZTRATILO, BUDE NALEZENO…“   To si takhle plavu (na lodi) do USA a najednou, kde se vzal, tu se vzal parchant, kterej si snad ( – nebo co?) myslí, že je Bůh… Že jako nevím přesně? Vo to tady de! Nikdo totiž nemá mít v ničem jistotu… Hele první díly celkem nuda. To, že občas vyskočí nějaký překvapení? Ty vole, já viděl celej LOST! … Zajímavý jsou ty jiný typy flashbacků, ve kterejch jde vo to, co je či není realita a bavit mě to začíná až později. Přesto je to občas neskutečně zdlouhavý a nudný. Ovšem nakonec… ale jo já ty 3 klidně fláknu!     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vím, jak vytvořit realitu. 2.) Často nevím, jestli se mi to všechno kolem jenom nezdá… (válka, nasraná stará, práce…)  /// Thx za titule „Zuzana Matějková“.                   PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nový seriál od šikovného Barana bo Odara tvůrce úspěšného Dark a skvělého filmu Who Am I: žádný systém není bezpečný je slušným mystery thrillerem, ale objev roku, přepisování žebříčků, ani nový netflixův nářez se u mne nekoná. Ve výsledku jsem vlastně z projektu zklamaný. Seriál se může opřít o kvalitní řemeslo, má skvělou výpravu, technicky na úrovni, prostředí a prozkoumávání lodi nové i staré má své kouzlo, soundtrack vždy na konci každého dílu je velmi fajn, herecky slušné, byť žádná postava vyloženě neuhrane, atmosféra je místy hezky tajemná a samotné mysterium se jeví ambiciózně a nepochybuji o kvalitách režiséra, vymyšlené to má imho šikovně, ale mně to od půlky seriálu absolutně přestalo zajímat. Ze začátku jsem byl překvapen, jelikož jsem netušil, co mě bude čekat a valila se jedna otázka za druhou bez žádné odpovědi a jakmile jsem na otázky postupně dostával odpovědi, tak mě to vlastně přestalo bavit, protože ten koncept mi příjde monentálně dost trendy a cpe se téměř všude ( nechci říkat oč jde, ale vadilo mi to) mnohem bych býval raději kdyby se to drželo víc při zemi a sázelo se spíše na tajemno či hororovou stránku, která zde víceméně absentuje. Místy je to opravdu hutný mindfuck a WTF. Když už tam došlo na převrat, tak z toho žádná pořádná akce nevylezla. Byl bych radši, kdyby na druhé lodi byli duchové či kloni, to bych nejspíš jásal. Problémem je i tempo vyprávění, které je bolestivě pomalé a v závěru jsem už lehce trpěl a měl jsem problém se dokousat ke konci. Dark jsem vzdal z podobného důvodu a tohle mi ve výsledku taky nesedlo. Fanoušci Dark a pomalých mystery příběhů by tomu měli však dát šanci. 6/10. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Od prvého hromadného odpitia zo šálky je jasné, že to nie je mystérium sveta ale mysterický svet, s ktorým niečo nie je v poriadku. Atmosféra zvládnutá na výbornú, herci detto, babylon jazykov je skvelý nápad, ktorý má aj reálne opodstatnenie v deji. Neviem sa však zbaviť podobného pocitu ako v Dark - Odarovi proste nejdú konce. Tu to síce vyznieva ako omnoho menší deus ex než v Darku, len mi to celé pripadá akoby tvorcovia chceli seriál z neistoty odklepnutia pokračovaní nejak ukončiť-neukončiť a tak sa snažili vyrozprávať priveľa a prezradiť málo. Silné tri hviezdy 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Lost na lodi. Je to trochu pitomé, aloe strašně snaživé v tom dát mi to, co chci. A nakonec to jde aspoň trochu ocenit, pokud člověk inklinuje k prostředí strašidelného zaoceánského parníku, v němž se řeší spousta umělých záhad. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V roku 1899 sa obrovská loď plaví do New Yorku. Počas plavby zachytí signál z neznámeho zdroja. Keďže sa štyri mesiace predtým stratila loď patriaca rovnakej spoločnosti a signál môže prichádzať práve z nej, kapitán sa rozhodne zmeniť smer plavby a nasledovať ho. To nemal nikdy robiť, pretože ešte netuší, že posiela celú posádku do takmer istej záhuby. – Na tento projekt, o ktorom sa dosť ťažko hladali informácie, som bol dosť zvedavý. Výsledok ma ale ako hororového fanúšika velmi nepotešil, pretože ide skôr o mysteriózny seriál. Prvá epizóda celkom funguje aj v rámci hororu, hlavne pri atmosférickom prieskume lode Prometheus, ale neskôr už seriál nabehne na spomínanú mysterióznu vlnu. Aj čo sa týka príbehu to funguje len v úvodných epizódach. Časom sa z toho stane chaotické pobehovanie po lodi a ani rozpletanie všetkých tajomstiev ma dostatočne nechytilo. Z postáv mi k srdcu neprirástla ani jedna, ale musím pochváliť herecký prejav dánskej herečky Marie Erwolter. Tá ma zaujala už v The Ritual, aj keď tam vela priestoru nedostala. Tu je ako religiózna fanatička taktiež skvelá. Technicky je seriál špičkovo spracovaný a nenájdu sa tu žiadne CGI efekty, ktoré by kazili dojem. Seriál napriek všetkým nedostatkom určite odporúčam, pretože mi osobne nesadol len preto, že som čisto hororový divák a toto podla mňa nie je dostatočne hororové a nadrirodzení hovniválové sú na mňa už príliš. Slabučké tri. P.S. Fanúšikovia progresívnej Netflix tvorby sa nemusia báť toho, že ide o rok 1899. Homouši majú svoje zastúpenie aj tu a ani zlý patriarchát nie je taký silný, ako by človek na tú dobu čakal. Plus to je vlastne celé nádherný multikulti príbeh, v ktorom jazykové bariéry nehrajú žiadnu úlohu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Souhlas s J*A*S*M - i já jsem 100% cílovka pro mysteriózní seroš o lodi duchů, ale i mě to prostě nebaví postavově, dějově ani herecky a i ta atmosféra je taková generická a vizuálně jsem se nemohl ubránit dojmu, že štáb se ke skutečnému oceánu a lodím nepřiblížil ani na sto kilometrů. Odar a Friese prostě vrší očekávatelné záhadné události, postavy, vzkazy a symboly, ale vyprávění chybí drajv. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tématicky i formálně se mi 1899 strefilo do vkusu perfektně. Ponuré, mysteriózní drama s filosofickým přesahem dává vzpomenout na to nejlepší z Lostu, i když v konečném důsledku trpí chvílemi podobnými problémy, jako zmíněný seriál, tedy samoúčelná tajuplnost a chytrost, či vatovitost některých příběhových linek a postav. Nemůžu nezmínit kromobyčejné rozhodnutí tvůrců nechat posádku mluvit v plejádě jazyků evropských emigrantů (kromě angličtiny tu zaznívá němčina, francouzština, španělština, holandština, polština), což má přirozeně dopad na samotný spád příběhu. Jako lingivsta to kvituju s velkým vděkem a pokud se do seriálu pustíte, silně doporučuji originální znění s titulky, v českém dabingu je tenhle jazykový babylón ztracen. Za mě tedy ne přímo nadšení, ale rozhodně spokojenost a pokud máte jen trochu rádi záhady, pak i doporučení. 70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Baran bo Odar sa pomaly a isto začína stávať mojou filmárskou motiváciou. Už "Dark" bol seriálovým skvostom na pokračovanie, pričom 1899 je taktiež počinom, ktorý mi vďaka spôsobu podania príbehu dodal to, čo iným námetom tohto druhu jednoducho chýba. Všetkým to ale rozhodne voňať nebude. Je to žalostne pomalé, vyskladané čisto na atmosfére s dokonalou výpravou či hudbou, pričom viac akcie sa divák dočká aj počas cyklistických pretekov invalidov po 80tke okolo Kežmarku. Veľmi mi to pre dôvody, kde sa samotný príbeh odohráva, pripomínalo hororovú hru: "Layers of Fear 2". Ja osobne som spokojný, no a komu sa pozdával "Dark", tomu sa zrejme bude aj tento pokus, nakoľko ide o myšlienkovo veľmi príbuzné námety. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Zaoceánský parník Kerberos se vydává na sedmidenní plavbu z Evropy do New Yorku. Cestujícími jsou imigranti různých národností, kteří chtějí v Americe začít nový život. Po několika dnech jejich plavbu přeruší zachycená zpráva se souřadnicemi, která by mohla být vysílána ze ztraceného Prometheuse. Kapitán Eyk Larsen (Andreas Pietschmann) proto nařídí změnit kurz... Příběh se rozjíždí pomaleji, ale ničemu to nevadilo. Obsazení je pestré, přičemž každá postava mluvila v rodném jazyce herce. Scény jsou na jazykové různorodosti postaveny a netuším, jestli si s tím český dabing dokázal vůbec poradit. Poslední záběr z druhé epizody šlo jen těžko předem odhadnout a jasně se ukazuje, že zásadní zvraty na diváka teprve čekají. Pokud Netflix odklepne pokračování, mají tvůrci Baran bo Odar a Jantje Friese nápady na další dvě sezóny. Aktualizace 3.ledna 2023: Baran bo Odar na svém instagramovém účtu napsal, že seriál bohužel obnoven nebude. HODNOCENÍ 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa celkom sklamanie. Pointa dobrá, ale koncept virtuálnej reality ma nikdy nejak zvlášť neoslovil. A navyše tu to bolo jasné hneď ako našli toho chlapca. Aj čo je s ním a ku komu patrí a ďalšie veci. Moc banálne a predvídateľné. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za provedení bych dával plnej počet. S chutí ano. Za nápad s pohráváním si s myslí také hodnotím vysoko. Konec je ale brutálně odfláknutej. V podstatě se vůbec nic nedozvíme. Nedozvíme se jak, proč ani jak dlouho, kdo a kdy... Takže nezbývá než čekat na další řadu a doufat, že se nám puzzle začne maličkato skládat. Pokud se udrží úroveň provedeni, nebudu s tím mít žádný problém. za mě 3* 75% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[85%] 1899 byl mnou docela očekávaný projekt, tak jsem si ho s rozvržením 4 dnů krásně vychutnal a ve finále jsem dost spokojen. Z těch 8 epizod se našla jen jedna, které jsem dal jen 3*, jinak jsem dal 4x po 4* a 3 po 5*. Poslední dva byly TOP! Podoba k seriálu DARK je zde víc než zřejmá. Mělo to obdobnou tíživou atmosféru spojenou se skvělým soundtrackem od Bena Frosta, který se podílel i na tom DARK. Opravdu, výrazná až deptající hudba, která se krásně hodila k tématu. Herecké obsazení mě docela bavilo, i když se tu našla nějaká ta výjimka. Nejvíc mě asi bavila ta ústřední ženská postava, kterou hrála Emily Bechaam. Dějově mi to nepřišlo tak složité. Třeba první dvě série Dark mi přišly také na pochopení v pohodě, ale ta třetí už mě moc nebavila, tam to bylo až moc zamotané, ale finální díl smysl celkem dával. No, nechci to s Dark už moc srovnávat. Tady opravdu není třeba nic extra kritizovat, mě to docela pohltilo. V závěrečném dílu to mělo několik zvratů, včetně poslední scény, která mě moc nepřekvapila, ale dobrý. Škoda, že to nemělo aspoň o 2 epizody víc. Trochu bych ještě doladil dějové linie k postavám atd. Ještě je třeba pochválit skvělou technickou stránku a veškeré předměty viz modelu pyramidy, ovladače a dalších věciček, které se podobaly i v tom Dark. Každopádně pevně doufám, že vznikne další série. Potenciál to určitě ještě má. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama