Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti, kterou byl pro tvůrce přelom tisíciletí, se odehrává mysteriózní, tajuplný příběh. Otec v něm vypráví svému synovi podivuhodné zážitky ze svého dětství - o kocouru Odysseovi, ale zejména o setkání s mimozemskou civilizací... Dnešní diváky snad zaujme úsměvná naivita, s jakou byla před třemi desetiletími vylíčena doba, kterou nyní prožíváme. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrázek doby. Československý sci-fi film (sice pro děti)... Ach jo, po trikové stránce hrůza - alespoň ale poslouží k srovnání a zvýrazní kvalitu seriálu Návštěvníci... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na hodnocení se jistě podepsala nostalgie, tenhle televizní film zkrátka patří k mému dětství. Sci-fi bylo na obrazovce jako šafránu a tenhle snímek byl navíc určen dětskému publiku. Jako kluk, který fandil sci-fi, jsem byl vděčný i za tenhle kousek, byť nebyl výpravný, triků bylo minimum a celkové zpracování odpovídalo českému prostředí a své době. Celkový dojem: 50 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ota Hoffman svym perem stvoril krasy detskeho filmoveho a tv sveta v tehdejsim Čsl. Velky dik a vzpominka na velkeho autora. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Hodnocení v rámci svého žánru (rodinné sci-fi), kterým snímek naprosto bez diskuze je, lze směle uvažovat o nadprůměru. Celková podstata dětské fantazie s formou energie jiného druhu, jenž se dostala na Zemi, přináší klasicky precizní pohled Oty Hofmana na svět dětí. I celkové vyznění setkání tohoto československého druhu není vůbec špatné. Forma mimozemské energie, která zde byla ukázána, je velmi originální a podstata této komunikace, tedy sběr informací o planetě, vyznívá ve finále perfektně, a tím bourá určitou hranici naivity, kterou mohou vyvolat třeba vize počítačové učebny. No. A jelikož režisér Ráža oslovil hudebníka, jenž svými tóny a melodiemi uměl skutečně komunikovat a vyvolávat atmosférické vlny, není o nadprůměru nutné již více diskutovat. Liškovo tajemné cvakání si prostě hvězdičku navíc zaslouží. Dětští herci (na jedno použití) nejsou nikterak křečovití, či jinak herecky oslabení a tajemný, ojedinělý sci-fi příběh si lze s nimi v klidu vychutnat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doby, keď ma podobné, fantáziu podnecujúce detské filmy dostávali do stavu extázy, sú nenávratne preč. Ale je fajn si občas pri niektorom starom detskom filme povedať, že by ma pred troma desiatkami rokov pravdepodobne do takéhoto stavu dostal. Odyssea som bohužiaľ až doteraz nezaregistroval. Výborný námet, aj celkom príjemné spracovanie, len tá relatívne krátka stopáž klame, úplne by stačila na prerozprávanie tohto dobroružstva aj necelá hodinka. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který jsem jak kluk dost prožíval... zejména noční řádění kuličky uvězné v kameni... a dokonce i dnes se na něj rád podívám znovu... ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem jestli vůbec psát komentář, ten film je dneska už mimo mísu a působí spíš úsměvně. Závěrečný Bubníkův monolog je neskutečně naivní. Ve své době to byl docela netradiční počin a jako dítě jsem ho viděla nejednou. Dneska mi přišel na mysl neb jsme pustili telku a CS film ho zrovna dával. Sice jsme chytli až závěrečnou půlhodinu, ale i tak na mě prsknul nějakou nostalgii či co. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Napínavé sci-fi pro děti, které i dnes dokáže zapůsobit zvolenou obrazovou a zvukovou formou. Se scénářem je to horší, historka by vydala na půlhodinové bakaláře. Ale pořád je to kvalitní filmařina a dobře natočený žánrový snímek, na který se člověk rád podívá i poněkolikáté. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako dieťa by som bol z tohoto filmu nemálo nadšený, dnes môžem len konštatovať, že sci-fi pre celú rodinu nedokázal točiť iba Steven Spielberg. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Kontakt s Jodie Foster bez všeho, co dělalo Kontakt s Jodie Foster skvělým. A nemyslím tím Jodie Foster. Ne, vážně - docela zajímavý námět (uváží-li člověk skutečnost, že vchod do světélkující koule možná znamená pro danou bytost smrt, dostává telefonát kluka z budoucnosti tátovi nový rozměr) ale na 85 minut tam prostě není o čem hrát. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Neškodný dětský film o setkání lidí s UFO. Nebo to nebylo UFO? Mysteriózního a tajemného si užijeme pramálo, ale jako celek film úplně nenudí. Z mládí si ho nepamatuji a teď už jsem na něj asi moc velký. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tvl, já to zapnu s tím, že má jít o film pro děcka a úvodní scéna celkem psycho. Zběsilá kamera, divná hudba, všechno to z toho tvořilo strašně divný pocit. A pak bum, 20 minut nudy. Pak přišlo 10 minut, kde to bylo zajímavý, pak přišla scéna s tou televizí, kde jsem si vzpomněl na Malcolma le Grice, pak přišlo dalších 10 minut, kde se nedělo naprosto nic a byla to nuda neskutečná, pak tam byla psycho scéna zabírající jakýsi ksicht na lampiónu, který pak byl v záběru rozmazaný a kamera zabírala nějaký dům, potom přišly další minuty nudy, pak to zase bylo zajímavé (a sklouzlo to někam do komedie), pak zase chvíli nuda a potom to už do finále bylo zajímavé. A takhle divně vnímám celý ten film. Nejhorší na něm ale je to, že se tam něco na začátku stane, o něčem se mluví, ale děj pak zakrní a nikam se, v tom vyprávění otce, vůbec neposouvá. Všechno podstatné se odehraje asi v posledních 20 minutách a jinak to okolo je vlastně vata. A že by to mělo tak silnou atmosféru, aby to drželo v nějakém napětí, to fakt ne. Ve své době to nejspíš fungovalo, triky odpovídají době a místě vzniku (a jestli tady kvůli nim někdo snižuje hodnocení, tak je vůl, Československo 1976 nebyl Hollywood 1976, to už si u Cesty na Měsíc můžeme stěžovat, že tam nejsou CGI efekty a Měsíc má oči). Takhle to není špatné, ale když se tam většinu filmu nic neděje a atmosféru to nemá, celé to ve finále kazí. 3* ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Občas mě popadne šílenství a pouštím dětem filmy svého dětství. Přesně tohle jsem jako dítě nesnášela. "Podívej, to jsem měla ráda, když jsem byla malá." A ona byla úplně jiná doba. Dneska tohle těžko může fungovat. Mně jako dítěti prostě stačilo tajemství ukryté v kuličce, a moje představivost pracovala na plné obrátky. Dnešní děti, včetně těch mých, už od filmu čekají něco zcela jiného. Nelze se divit, je jiná doba. Ale asi mě to úplně neodradí a za čas zase sáhnu pro nějaký film mého dětství. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Vcelku pokroková záležitost, vzhledem k době vzniku rozhodně a navíc zjevná inspirace Ludvíkem Součkem a povídkami Jany Moravcové. Navíc samozřejmě nostalgie a závěrečná atmosféra funguje. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je to dlouho co jsem viděl....a pamatuji si zvláštní atmosféru..tak jsem to zkouk, té atmosféry je tam pramálo, nicméně film snad děti své doby pobavil...Malá Hyrmanová dětskou roli vystřihla levou zadní a ještě ji podezírám že si ji užila :) ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem se při tomto filmu dost bál, zejména té mimozemské kuličky. Na druhou stranu jsem jí hrozně chtěl mít (spíš ten kámen), abych mohl zastavovat dopravu:-) Film je dobře natočený (styl by se dal malinko přirovnat ke Spielbergovi) triků zde moc není, ale práce je odvedena dobře. Pro fanoušky sci-fi příjemné pokoukání. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

A zase krasna Jaroslava Obermaierova...., pro me se pak strasne tezko cokoliv dalsiho hodnoti, tomu verte. :-) Jinak jde o detsky film, trosku sci-fi, ktery milovniky sedmdesatkove nalady neurazi v zadnem pripade. (jak pritahne Svehlik domu tatrou tu svoji s100, nacez mu ji manzelka nastartuje...to bych nechtel zazit. :-) ) Me to docela bavilo, slabsi 4. ()

Reklama

Reklama