Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1668 napsal francouzský dramatik a herec Moliére (vlastním jménem Jean Baptiste Poquelin) komedii s nehrdinským hrdinou Harpagonem. Člověkem chorobně závislým na penězích, sobeckým lakomcem, který mamonu obětuje i vztahy s nejbližšími. Neovladatelná touha po hromadění majetku je lidský nešvar, který, bohužel, přetrval do dnešních dnů. Snad proto je komedie Lakomec stále životná a proslulý skrblík zatím neopustil naše i světové scény... Harpagon (Viktor Preiss) je zámožný pán, ale svému domu vládne hamižnou pěstí. Šetří na všem, tyranizuje a omezuje své děti i personál. Zároveň je to však požitkář. Rád by si vzal za ženu mladičkou a půvabnou dívku Marianu (Michaela Maurerová), která však dává přednost jeho synovi Kleantovi (Jan Dolanský). Dceru Elišku (Andrea Elsnerová) hodlá bez věna provdat za stárnoucího muže a Kleanta oženit s bohatou vdovou. Eliška však tajně miluje správce Valéra (Filip Blažek), který Harpagonovi naoko podlézá a snaží se získat jeho přízeň. Sňatky v domě organizuje důvtipná dohazovačka Frosina (Jiřina Bohdalová) za přispění vychytralého sluhy Čipery (Miroslav Vladyka). Po mnoha humorných zápletkách vše dopadne jinak, než si pán domu přál. Namísto Mariany objímá své ztracené a znovunalezené zlaťáky a o svých dětech nechce nic slyšet. Oba mladé milující páry si najdou prozatímní útočiště u Frosiny... Česká televize ve snaze zprostředkovat svým divákům poklady klasické dramatiky, připravila moderní, osobitou adaptaci Lakomce. Scénárista a režisér Zdeněk Zelenka posílil ve své úpravě roli Frosiny (v podání Jiřiny Bohdalové) a zvýraznil etické poselství komedie, v jejímž konci zůstává osamělý a opuštěný chudák k politování. Harpagon si to neuvědomuje. Nepotřebuje rodinu, nepotřebuje lásku, jeho srdce náleží jen a jen našetřenému zlatu. Ctitelé hereckého umění jistě ocení Viktora Preisse a jeho umné hledání a nalézání směšnosti v tragikomickém charakteru. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Oskar

Oskar (hodnocení, recenze)

Já jsem viděl verze s Milošem Kopeckým, Františkem Filipovským, Louisem de Funés, Viktorem Preissem a ty zmiňované výňatky s Lubou Skořepovou (a taky se Stanislavem Neumannem). Ke Skořepové a Neumannovi budu nesmlouvavý - tam šlo právě o takové to ukňučené "trhání kulis", jaké ta role nabízí exhibicionistům k okázalému ochotničení. Všichni ostatní se mi něčím líbili, nejvíc právě Viktor Preiss, který nehrál Harpagona jako okázalé zlo, ale jako úzkostného, nešťastného člověka, stiženého paranoiou.

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Kopecký byl pouze v záznamu inscenace Divadla na Vinohradech. Existuje i inscenace ze sedmdesátých let s Františkem Filipovským, bohužel jsem ji neviděl, ale viděl jsem jak přednášel Harpagonův monolog během prvního vysílání Československé tehdy ještě "televise". Pak na Nově přednášela onen monolog Ljuba Skořepová, která ho hrála i v Divadle Rokoko. Z našich herců se mi líbil nejvíc Petr Nárožný v Činoherním klubu, ale bohužel TV záznam nemáme. Luděk Munzar, myslím, Harpagona nikdy nehrál. Pro zajímavost: francouzských TV inscenací je bezpočet, já vím však o čtyřech: jedna s jejich bardem Jeanem Villarem, pak Harpagona ztvárnili Michel Aumont a Henri Virlojeux a letošní inscenaci s Michelem Serraultem (pro kterého to byla poslední role) jsem viděl.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Nevíte někdo kdo všechno ztvárnil-zahrál Lakomce na televizní obrazovce? A kdo byl podle vás zároveň i nejlepší? Jestli Kopecký, Munzar a nebo úplně někdo jiný..? Jen z našich herců..? Divadelní role ne.

Reklama

Reklama