Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1668 napsal francouzský dramatik a herec Moliére (vlastním jménem Jean Baptiste Poquelin) komedii s nehrdinským hrdinou Harpagonem. Člověkem chorobně závislým na penězích, sobeckým lakomcem, který mamonu obětuje i vztahy s nejbližšími. Neovladatelná touha po hromadění majetku je lidský nešvar, který, bohužel, přetrval do dnešních dnů. Snad proto je komedie Lakomec stále životná a proslulý skrblík zatím neopustil naše i světové scény... Harpagon (Viktor Preiss) je zámožný pán, ale svému domu vládne hamižnou pěstí. Šetří na všem, tyranizuje a omezuje své děti i personál. Zároveň je to však požitkář. Rád by si vzal za ženu mladičkou a půvabnou dívku Marianu (Michaela Maurerová), která však dává přednost jeho synovi Kleantovi (Jan Dolanský). Dceru Elišku (Andrea Elsnerová) hodlá bez věna provdat za stárnoucího muže a Kleanta oženit s bohatou vdovou. Eliška však tajně miluje správce Valéra (Filip Blažek), který Harpagonovi naoko podlézá a snaží se získat jeho přízeň. Sňatky v domě organizuje důvtipná dohazovačka Frosina (Jiřina Bohdalová) za přispění vychytralého sluhy Čipery (Miroslav Vladyka). Po mnoha humorných zápletkách vše dopadne jinak, než si pán domu přál. Namísto Mariany objímá své ztracené a znovunalezené zlaťáky a o svých dětech nechce nic slyšet. Oba mladé milující páry si najdou prozatímní útočiště u Frosiny... Česká televize ve snaze zprostředkovat svým divákům poklady klasické dramatiky, připravila moderní, osobitou adaptaci Lakomce. Scénárista a režisér Zdeněk Zelenka posílil ve své úpravě roli Frosiny (v podání Jiřiny Bohdalové) a zvýraznil etické poselství komedie, v jejímž konci zůstává osamělý a opuštěný chudák k politování. Harpagon si to neuvědomuje. Nepotřebuje rodinu, nepotřebuje lásku, jeho srdce náleží jen a jen našetřenému zlatu. Ctitelé hereckého umění jistě ocení Viktora Preisse a jeho umné hledání a nalézání směšnosti v tragikomickém charakteru. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

lsd 

všechny recenze uživatele

Taková one-man show Viktora Preisse. Zpracování této komedie bylo pravda poněkuď slabší, nicméně výkon pana Preisse to plně vynahrazuje. Ostatní výkony jsou dobré(např. zajímavý Vladyka), ale nemůžu se zbavit dojmu, že některé působí přímo uměle. Přesto přezevšechno kvalitní TV inscenace jedné světové, literární klasiky. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Opět skvělý divadelně hraný dílo, opět v hlavní roli Preiss, opět pod vedením Zdeňka Zelenky. Po Brouku v hlavě jsem shlédl Lakomce se stejným výsledným nadšením... Lakomec není tak střeštěnej, dokonce má i važný chvilky, ale pořád se musí ocenit (směrem k mistru komedie Moliérovi) genialita v promyšlení a ve spletitosti děje.. Jediná forma Lakomce co jsem kdy viděl, což je možná třeba říct, ale jak řikám.... Skvělý herecky, skvěle natočený, víc jen víc takových TV filmů, opravdu stojí za to.... ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Matně jsem si na tuhle inscenaci pamatovala z dětství, takže jsem oživila vzpomínky a bavila jsem se. Preiss byl (jako v každé roli) skutečně výborný, hodně mě ale zklamal můj milovaný Jan Dolanský, to jeho pitvoření bylo mnohdy dost otravné. Celkově ale musím tuto komedii zhodnotit kladně a těším se na další shledání. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Říká se, že inscenovat klasická divadelní díla je i dnes záslužná věc, protože mají stále co říct i v současnosti. Je nasnadě, že se Molièrův Lakomec, ve světě, kde se kdekdo honí (už jenom) za penězi, do stoupy mezi odloženou veteš jen tak nedostane. Nutno ovšem podotknout, že z původní groteskní i hořké komedie charakterů stvořil Zelenka spíše jakousi trpkou pohádku. Z příběhu se víceméně vytratila složitost a nejednoznačnost konfliktu, v němž mládí musí čelit tyranovi a přitom přicházejí o nevinnost. Nu což, i Krále Leara lze inscenovat jako Sůl nad zlato, záleží jen na očekávání a nárocích publika. Harpagonův syn Kleant (Dolanský) představuje v inscenaci dychtivého, nerozvážného milence, z něhož máme bžundu, zatímco v originále se má postupně odhalit i jako hazardní hráč a prchlivý synek, který na závěr sám otce vydírá (!) ukradenou truhlou. A Valér (Blažek), zde dobromyslný správce z rodu Hloupých Honzů, který se vetřel do Harpagonovy domácnosti kvůli jeho dceři, je v předloze více oportunní a vypočítavý člověk, než si Zelenka myslí. Špatně dopadla i děvčata, Eliška (Elsnerová) a Mariana (Maurerová), připomínající příliš naivní, prostořeké princezny. Největší zásah ovšem utrpěla postava staré dohazovačky Frosiny (Bohdalová), která zčista jasna začne (nezištně) konat dobré skutky... Mnohem šťastnější volbu měl Zelenka v osobě Viktora Preisse, který Harpagona zahrál o poznání zajímavěji, s elegantní komikou. Stvořil mazaného, ale omezeného pleticháře, který si uchovává šarm a kterého je nám nakonec vlastně líto. Ze hry tak naštěstí zůstalo to nejdůležitější: jak může člověk žít pro peníze a ovládat své blízké, jako by šlo o majetek, zatímco se sám stává sluhou, vězněm svého lakomství. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Viktor Preiss v roli legendárního Harpagona je naprosto excelentní. V jeho podání je Harpagon nejen nenapravitelný lakomec s chorobnou závislostí na penězích, ale místy až dojemně komický stařík. Jiřina Bohdalová v roli dohazovačky Froziny je též tradičně výborná. Zde ale musím říct, že mi přišlo, že v Moliérově originálu dotyčná vyznívá méně pozitivně (což ale bude spíše jistá drobná výtka vůči autoru scénáře než vůči samotné herečce). Okomentovat musím ještě "původní hudbu" Jiřího Svobody, kde jsem na některých místech zcela jistě zaslechl hudbu již použitou v pohádce (též Zdeňka Zelenky) Nesmrtelná teta. Zelenka je na "recyklaci" již dříve sepsané filmové hudby vcelku expert (viz třeba použití hudby z pohádky Rumlcimprcampr v jiné Zelenkově pohádce Poklad na Sovím hrádku), tak těžko říct, zda tahle výtka nemá jít opět spíše za ním, než za samotným skladatelem. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • V Lakomci natočeném o čtvrt století dříve hraje Viktor Preiss Harpagonova syna Kleanta. Zde ztvárnil Harpagona. (a-ja)

Reklama

Reklama