Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní český seriál ze sportovního prostředí. Hlavně o přátelství, které i skrze prachy přežije. A ač to tak nevypadá, je to realistické. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ještě než se režisér Jiří Adamec umělecky naplno rozvinul v režírování estrád a ,,zábavných" pořadů na Nově a než různé ty Cesty domů a Pojišťovny štěstí odhalily jeho skutečný talent, natáčel kdysi před sametovou revolucí řemeslně kvalitní, byť mnohdy na ideologickou objednávku vznikající televizní seriálové projekty (vzpomeňme především propagandou skrz na skrz prosáklé Rodáky, ale i dobovou ideologií mírně čpící Sanitku). Dlouhá míle pak vlastně v ohlédnutí rekapitulujícím jeho uměleckou tvorbu patří k tomu nejlepšímu, co tento tvůrčí duch kdy natočil. Pokus o vhled do psychologie vrcholového sportu podpořený řadou ucházejících hereckých výkonů (ale i sportovních - kupříkladu sekvence z posilovny Svatopluka Skopala či inscenované záběry z atletických závodů, které vypadaly hodně autenticky), trochu překvapivý casting a tři zajímavé skupiny herců - skuteční charakterní herci (autentický Čepek, Radoslav Brzobohatý, ale koneckonců i představitel hlavní role Svatopluk Skopal...), režisérovi oblíbenci (především Jan Čenský obsazený už ve Zkouškách dospělosti) i herci-neherci a nakonec i herečtí bafuňáři (Petr Haničinec, Jan Teplý ...), kterým jsem jejich hrdiny vlastně věřil ze všeho nejvíce, protože v podstatě nikdy nic jiného než bafuňáře nehráli... Jiří Adamec prostě umně kolaboroval jak s minulým režimem, tak i s tím současným. Všichni komentátoři, kteří si tady na čsfd tak často stýskají nad tím, jaké že se dříve před rokem 1989 točily duchaplné seriály a co že se točí dnes, by si měli uvědomit, že je všechny točí dokola stále jeden a tentýž člověk... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víš, co by to bylo, kdyby chlap z našeho baráku vyhrál Mistrovství světa? Přinejmenším by tady spravili výtah a vymalovali barák." I to je důvod fandit československýmu sportovci. Já mám sport rád, vášnivě ho provozuju, se zájmem se na něj dívám a tak jsem si seriál ze sportovního prostředí nemohl nechat ujít při premiéře v Československý televizi. Bylo tam všechno - hodní, zlí, talentovaní, pedanti, líní, přející, závidící, doping i běžeckej závod s tramvají. Co chtít víc? Možná špetku věrohodnosti, možná míň předvídatelnosti a možná o třicet kilo lehčího maratonce, ale já jsem se přitom rozhodně nenudil. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Čistě jako fikční seriál ze sportovního prostředí je to bomba. Má to všechno, co dobrá TV zábava potřebuje. Má to spád, drama, fajné herecké výkony, ani chvíli to nenudí. A kupodivu to ani na chvíli nenadbíhá sebeparodii. Takže není o čem. Zbožnuju lidsky dojemnýho Větrovce, záporáky Brzobohatýho s Čepkem, samozřejmě Skopala v hlavní roli, sexy šviháka lázeňskýho Baselidese, v závěru se pak do vedení v oblibě dostává i Čenský. Rocky mě naučil milovat box, Lagaan kriket a Dlouhá míle běh. Škoda, že to prakticky na dvě dekády zapadlo, diváci o hodně přišli. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál ze sklonku totality. Jemně odkrývá sportovní pozadí, ale vlastně je to příběh o odvaze, přátelství, síle a vytrvání. Velmi dobré herecké obsazení v čele se sympatickým Svatoplukem Skopalem. Nadčasová záležitost. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouhá míle je dle mého tak trochu polozapomenutým seriálovým počinem, což je škoda. Příběh je zasazen do netradičního sportovního prostředí a prakticky veškeré zápletky se tak točí ohledně sportu. Pochválit musím skvělé herecké výkony Skopala a Čenského a možná ještě povedenější ze strany Čepka, Brzobohatého či Větrovce. Potěší i menší role pro Haničince a Němce, kterým takovéto úlohy skvěle padly na tělo. Zmínil bych také Potměšila, zde úlisného Vašuta a Kostelku, kterému role zapšklého pijana parádně sedla. Celý seriál doprovází na první poslech výtečná hudba, což při pohledu na autora (K. Svoboda) není vlastně ani překvapující. Co se příběhu týče, tak musím rozhodně uznat, že je poutavý. Nechybí tu napětí, emoce a rovněž krásný odraz reality, kdy je sportovec během svých úspěchů všemi milován, ale jakmile se dostaví krize, svět se od něj odvrací a nabírá až zrůdné tvářnosti. Hlavní hrdina je renomovaným atletem, kterého však nesledujeme při jeho cestě na vrchol, ale spíš na jeho úpadku, resp. postupnému pádu až na úplné dno i do spárů alkoholu. Otázkou tak zůstává, zda se dokáže sebrat a pokusit se o návrat mezi sportovní elitu a rozloučit se tak s hvězdnou kariérou nějakým úspěchem. Během prvního dílu je divák ještě na vážkách, zda je Ondřej Vesecký (S. Skopal, hlavní hrdina) primadonou nebo obyčejným klukem, kterému bylo dáno stát se úspěšným, avšak v dalších epizodách si jednoznačně získává sympatie. Ne příliš charakterní role pro Brzobohatého byla velkým kořením, podobně jako charismatická úloha pro P. Čepka. Nemohu hodnotit jinak než 5*. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chvílemi ne příliš záživný seriál, ale s velmi pozitivním nábojem a výbornými hereckými výkony. Nemůžu si pomoct, ale ten běh za tramvají byl stráášně dlouhý. Ale je dobře, že si Adamec vybral ze všech adeptů právě Skopala. Ten sice tehdy musel do role hubnout, ale jako jeden z mála kandidátů skutečně rekreačně běhal. Což mu evidentně pro roli bylo ku prospěchu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mně se seriál ze sportovního prostředí líbil. Skopal hrál a běhal jak o život, jeho postavu hvězdného atleta jsem mu věřil díky jeho citu pro autentické herectví. Rozhodně se nejedná o seriál s námětem, který je obehraný, a to se počítá. Sportovní prostředí spolu s trenéry (Čepek, Brzobohatý) je vykresleno přesvědčivě, akorát bych si odpustil některé příliš jednoduché charaktery jako je "donchuanský" atlet Libora Baselidise, nebo někdy až příliš hodný konkurent Jana Čenského. Seriálem zní působivá hudba Karla Svobody a smyšlené osudy někdejšího mistra Evropy Ondřeje Veseckého stojí za pozornost. Nabízí se pouze otázka, proč tak kdysi talentovaný režisér Adamec, točí poslední dobou samé nekoukatelné srajdy. 90% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Solidní český seriál o síle přátelství a fair-play, žádné velké ambice, žádná velkohubost a přesto dobrá a kvalitní televizní zábava ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kdo si jen trochu přičichl k atletice, ten ví, že je to nechutná blbost. Mimo jiné blbiny - nikdy jsme neměli mistra Evropy v maratónu. Jen Zátopek vyhrál Olympiádu a to v době, kdy sport byl amatérský, a výkony co tehdy předváděl on, tak by dneska nestačily ani na stou ženu v maratonových tabulkách. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vítězství i pád. Ivan Hubač, syn slavného otce, rozčeřil na samém sklonku normalizace poněkud stojaté (a schematické) vody původní seriálové tvorby – příběh ze sportovního prostředí, kde vládnou intriky, zášť, štěstí a smůla zároveň měl všechny předpoklady, aby zaujal. Bohužel, dny přelomu, tedy listopadová revoluce, odsunuly premiéru až do pozdější doby (1991), ovšem zatracení, které si Hubačův seriál vysloužil, je nespravedlivé. I dnes, po více jak třiceti letech, se ukazuje, jak moderní a dynamické dílo to je. Příběh má spád, zajímavé dramatické momenty, které děj posouvají dál, přesnou režijní koncepci (nedoceněný a neoceňovaný Adamec), precizní herecké výkony i závěrečný song, který zůstává zarytý v paměti nás všech... Sebekázeň – jediná cesta k úspěchu, říká se. Sport, tím spíše vytrvalostní běh, je ale především těžká, vyčerpávající dřina, dril a pot, popularita, která je pomíjivá a vrtkavá. Hubačův seriál nechává diváky záměrně nahlížet i do trýznivých okamžiků v životě úspěšného sportovce, který se, na vrcholu sil a slávy, musí potýkat s ochabujícími svaly, s rozpadajícím se osobním vztahem, se smrtí svého nejbližšího přítele i s hlubokou osobní krizí, která jej dovede až k alkoholu. Je nabíledni, že svou životní příležitost tu v postavě Ondřeje Veseckého získal Svatopluk Skopal, herec mimořádných kvalit, jakkoliv vynikající jsou výkony dalších zúčastněných – Petra Čepka, Radoslava Brzobohatého, Jana Čenského, Jana Potměšila, Vlastimila Fišara, Josefa Větrovce, Petra Haničince... A ještě jedno seriál připomíná a vlastně podtrhuje: totiž, že odejít na vrcholu a zůstat navždy králem je ta největší frajeřina. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na začátku 90. let působily scény českých půlkařů mezi mezinárodní elitou jako sci fi. Sváťovi Skopalovi to ale běhalo. Odpočinkový seriál ze sportovního prostředí. Výborná je hudba - především při běžeckých sekvencích. I když zachycení vztahů je povrchní, nepřesvědčivé až statické (např. rodiče Veseckého u televize), tak momenty, kdy se běží obyčejný mistrák v rámci Československa, působí, jako by aktéři běželi v reálu olympijský závod. Dojem kazí poslední díl, ve kterém je maratonský motiv sice pěkným symbolem, ale boj o bednu v podání českých běžců je utopie. Navíc autoři nahromadili množství motivů (záchrana soupeře, partnerské vztahy), jejichž podání působí stylizovaně, nepřesvědčivě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viac než len solídny seriál z konca socializmu. Môžeme tu sledovať zaujímavo prepletené osudy postáv, príbeh, ktorý zaujme. Nie je sílený ale pozvoľna beží. Myšlienka športového ducha tu je pekne ukázaná na športovom, no i v osobnom poli. Veľmi kvalitní herci na všetkých frontoch dávajú snímku uveriteľnosť. Chvíľami som si myslel, že ide o skutočnú udalosť. Oplatí sa pozrieť, navyše keď to má len 6 častí. Všetky voľne dostupné na YouTube. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější postava je tajemný běžec Sparty s číslem osm, který vždy vede, ale pak ho ve finiši předběhnou Čenský, Baselides a Skopal. :)) Celkově je to povedený sportovní seriál, který má svoje silnější i slabší stránky, nicméně ty silnější převažují. Důležité je, že hlavní linie příběhu funguje a dá se Skopalovi věřit. Úspěchy, pád skoro až na dno i návrat... Výborný Čepek (toho mám rád, každá scéna s ním je radost). Už trochu hůř fungujou boční linky, hlavně příběhy o partnerských vztazích, i dost herců je poněkud prkenných (z těch známých Čenský, Vašut, Šimůnek jako běžec Chládek). Na druhé straně tu člověk vidí spoustu pak slavných jmen (třeba ten, co vyvolá sázku o běh s tramvají je mladý Novotný ještě s vlasama). No když to vezmu jako celek, bavilo mne na to koukat. Což je překvapivé u filmu o něčem tak nudném, jako je běh. A ve srovnání s dnešními českými seriály to je pořád o ligu lepší. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Seriál o pevném přátelství, touze závodit a nezdolné vůli z atraktivního sportovního prostředí atletů a jejich životů. Je to sice plné klišé a šablonovitých postav, ale kvalitní herecké obsazení a výkony Svatopluka Skopala a Jana Čenského projekt táhnou nahoru. Navíc Radoslav Brzobohatý se zde tentokrát objevuje v záporné roli. Zaujme i hudba Karla Svobody. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná série ze sportovního prostředí, Svatopluk Skopal zvládnul roli Ondřeje na výbornou, vedlejší role jsou pestré a zajímavé, za zmínku jistě stojí Josef Větrovec, Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý.. Příběh atleta na vrcholu kariéry, ovšem s přibývajícími roky a rostoucí konkurencí mladých závodníků, je pěkně napsaný, parádně zahraný, hezky natočený, dala jsem si po 25 letech opáčko a vyplatilo se, u mě filmová spokojenost.. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Po letech ČT vytáhla ze svých notně zaprášených šuplíků ze zadních řad uskladněných materiálů seriál, o kterém jsem nikdy předtím neslyšel. Mám rád sportovní filmy nebo seriály, ale od Dlouhé míle jsem očekával spíše přiblblou českou slátaninu, která bude realitě na míle vzdálená. Avšak jakého milého překvapení se mi dostalo - realistického příběh Ondřeje Veseckého, světového běžce na sklonku kariéry, který se nedokáže rozhodnout, kam vést nejbližší kroky svého osobního života. Klobouk dolů před S. Skopalem (a vůbec před všemi atlety-herci) a jeho fyzickou připraveností, se kterou se zhostil hlavní role. Velmi mile působí výkony vesměs všech hlavních představitelů (výborní Čepek, Brzobohatý, Potměšil, i Čenský, libová role Vašuta - naopak takový Baselides nebo slečna O. Veseckého byli dost neherečtí), na vysoké úrovni byla výpravnost celého seriálu, kde bych zejména ocenil jednotlivé atletické mítinky ze skutečných (zaplněných) stadiónů, kapitolou samotnou o sobě je potom závěrečný maraton (nemohl jsem se však nesmát při pohledu na keňského běžce v čelní skupince). Krom toho, že Dlouhá míle opravdu věrohodně zachycuje prostředí vrcholových sportovců, byl celý děj nanejvýš nepředvídatelný (některé zvraty hodně překvapily) a v některých momentech velice silný, že musím Dlouhou míli označit za vůbec nejlepší český sportovní seriál. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Skutečně velkorysý a dynamický projekt Československé televize z atraktivního prostředí, s jasným dramatickým obloukem i životnými postavami. Samozřejmě, tu výchovnou apelativnost a jemně moralizující tón je třeba občas překousnout, avšak nakonec ve sportovní tematice je otázka fair play a přátelských obětí aktuální i dnes, takže není důvod skřípat zuby. Daleko zajímavější než praktiky v atletickém družstvu je především vnitřní krize hlavní postavy, jejíž pád na dno je podán uvěřitelně a nebojí se tnout do živého (v tomto ohledu je první polovina seriálu ve srovnání s dobovou televizní produkcí skutečně působivá). Cesta zpět na vrchol bohužel už tak přesvědčivá není, čím dál více se zaměřuje na konstruované momenty, následováníhodné postoje postav, na méně důležité vztahové vložky, které se společně s několika zvraty někdy dostávají blízko úrovni Adamcova pozdějšího pokusu Pojišťovna štěstí a ani ta běžecká klání už nemají takový drajv a napětí. Přesto i zde se stále objevuje dost dobře napsaných momentů a závěrečný maratón je důstojným vyvrcholením celého příběhu. Výsledný mírný dobový nadprůměr přesto zaokrouhluji nahoru a to především díky vynalézavé a občas značně sugestivní kameře a výtečnému hudebnímu doprovodu Karla Svobody, který dodává závodním scénám neskutečný náboj a na dlouho uvízne v hlavě. Právě tyto dvě složky dělají z Dlouhé míle skutečně plnohodnotný seriálový zážitek, který úspěšně vzdoruje i onomu čtvrstoletí od svého vzniku. ()

Reklama

Reklama