Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze (423)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedna z dokonalých dietlovek. Je mi jedno, že v konzumu tenkrát tolik lahůdek a potravin nebylo. Seriál je primárně o mezilidských vztazích, a na té úrovni je dokonalý. Vystižena je i atmosféra té doby, a ne vždy a všude jsou pozitiva, objeví se i kritika, samozřejmě uměřená. Filmařsky rovněž není co vytknout a členění podle měsíců roku je podle mne zajímavý nápad. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice milý, poklidný, dvanáctidílný seriál s nádhernou hudbou o jedné fortelné prodavačce, která "začíná od znova". Humor i drama, nezbytná dávka naivity, jež je ovšem oproti současné seriálové naivitě zcela vstřebatelná, velmi lidské příběhy, skvělé se vyvíjející osobní život Anny Holubové a vynikající herectví. A těch pár hesel? "Máme prodejny o kterých se nám ani nesnilo a my do nich zavádíme živnostenské zlozvyky!". To jen aby to Dietlovi prošlo. ()

Reklama

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Nabízí se hodnotit to z hlediska ideologického než filmového. I když... z hlediska filmového to také stojí za starou Blažkovou. Každopádně věřím tomu, že se najde ještě hodně lidí, kteří uroní slzu, když uvidí tak krásně seřazený konzervy v jednom nevábném totalitním konzumu. Z hlediska ideologického je to takový odpad, že už to ani víc odpad být nemůže. ()

Havenohome odpad!

všechny recenze uživatele

Najlepšie bude, keď to vymenujem. Seriál Žena za pultom bol ideologický obežník, ktorý vám mal potvrdiť, že : 1.) Fúzatá žena so zrasteným obočím je najväčší sexsymbol, ktorý chcú pretiahnuť všetci muži v okolí 2.) Umastení neschopáci s výzorom uchyláka, čo si nevedia kúpiť ani vlašský šalát sú najlepšia partia do vzťahu. 3.) Koktavých a inak postihnutých ľudí treba ľutovať a správať sa k nim ako k menejcenným chudáčikom. 4.) Populárna hudba, móda a filmy v kine zaujímajú len mladých a neskúsených ľudí, ktorí čoskoro zistia, že je to len rozmar dospievania. 5.) Dovolenka v Krkonošiach vždy lepšia ako more, v mori by ste predsa mohli chytiť AIDS! 6.) Štrbavé obézne zatrpknuté dôchodkyne si čoskoro rozchytajú dobre zabezpečení vdovci 7.) Žena je v zásade len bytosť, ktorej úlohou je variť a starať sa o deti alebo o umasteného neschopáka s výzorom uchyláka. 8.) Nikto by nemal mať svoje súkromné myšlienky, aj s intimnosťami by sme sa mali zverovať všechápajúcemu nadriadenému v práci, ktorý vždy pomôže a poradí .................Takto by sa dalo pokračovať do nekonečna pri analýze každej jednej scény. Každá nesie svoj jasný výchovný podtext. Odporúčam pozrieť všetkých dvanásť dielov pekne za sebou, je to dokonalá učebnica normalizačnej hodnotovej abecedy. Je to sci-fi, nonsens, najtríznivejší erotický film všetkých čias, v ktorom sa nesúloží, hypnotické afrodiziakum pre zúfalých zákazníkov pred prázdnotou zývajúcim regálom v sámoške, apoteóza komunistickej strany ako si ju predstavovali najpravovernejší zástancovia Husákovej politiky, do detailu vybrúsená kráľovná žánru komunálna satira, seriál kvôli, ktorému sa Menšík uchlastal k smrti a kvôli ktorému skočil Hrzán z okna. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Banány přivezou odpoledne...já vám zavolám. 1) Ve své době jsem tento seriál stejně jako většinu ostatních dietlovin považoval za hodně mizerný. Nudná kožená Švorcová si podávala ruku s agresivně svazáckou Bouškovou a ťulpasem Haničincem, zatímco v práci naslouchala Menšíkovu ideologickému školení o moderním socialistickém obchodu. Diblík Maciuchová poťouchle glosovala dění jako z Dikobrazu a vesele vážila ementál (!) a banány (!!) - pamětníci vědí, ostatní nechť se zeptají. 2) Ale odpad to, milí mladí přátelé, zcela určitě není. Dietl & spol. byli špičkoví profesionálové a úlitby režimu jsou dobře čitelné a tudíž nepříliš škodné. Dílo je silně dobově podmíněné, ano, ale odpad? 3) Až dojemně působí tehdejší představy o "potravinovém luxusu" - šiška imitace a levná francouzská brandy Napoleon. 4) Za pozornost stojí tehdejší sortiment i ceny. Šestnáctikorunová (za kilo) rajčata či čtrnáctikorunové pomeranče, stejně jako vlašák za 2,40 - přepočítejte si to ekvivalentem 1:8 (ve srovnání mezd) a hned se ukáže, jak dobře se tehdy žilo. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (66)

  • Natáčení probíhalo jeden rok a zúčastnilo se ho 69 herců. (M.B)
  • Lenka Termerová v roli zadrhávající Jiřiny Romanové z úseku ovoce a zeleniny se stala díky svému hereckému handicapu oblíbenou a dokonce v návaznosti na seriál měla velký rozhovor v tehdy velice úspěšném časopisu Mladý svět. (Robbi)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama