Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (13)

Žena za pultem (1977) 

Samoobslužná prodejna o kterou se v seriálu jedná nebyla ve své době ještě úplně běžná. První samoobslužná-tedy bezpultová prodejna  byla otevřena v Československu v roce 1955. A tento typ prodeje stále převládal. Ale i v této takzvané samoobslužné prodejně vidíme že zákazníci musí vystát tři fronty: a to v úseku, zeleniny, masa a lahůdek. ()

Anna nastupuje (1977) (E01) 

Vedoucí prodejny Karas (Menšík) často používá termín hokynářství, nebo hokynáři, pro obchod a její zaměstnance. Hokynářství byl obchod s potravinami a drobným spotřebním zbožím. Po roce 1948 se hokynářství přejmenovala na „Smíšené zboží“. Původ názvu je ze staré němčiny. Höker je obchodník provozující hokynářství, hokynářství je Hökerei. ()

Příběh zeleninové Jiřinky (1977) (E02) 

Měsíc únor. Skladník Oskar  urazí zelinářku Jiřinku (Lenka Termerová) slovy koktavá padavka. Řidič co vozí zeleninu je na ni ale milý, z čehož si ona hned vyhodí že má o ni zájem, je ale zklamaná. Dobrotivá Ana (Jiřina Švorcová) jí vezme na logopedii aby ji odborníci pomohli s vadou řeči. V prodejně se objevuje na návštěvě syn vedoucího prodejny Václav Karas (Petr Svojtka), student medicíny. Aně nadbíhá zástupce vedoucího prodejny Vilímek (Zdeněk Řehoř). Na scéně se objevují nově maminka Anny Holubové (Dana Medřická), zdravotní sestra  a vlezlý  exmanžel Holub (Josef Langmiler) který se po  rozvodu přestal zajímat o své děti. ()

Příběh šéfova zástupce (1977) (E03) 

Já nemít kloubový revmatismus, tak bych po vás vyjel jak fittipaldi...🙃 Březen. Je Mezinárodní den žen, prodavačky dostávají bonboniéry, květiny a políbení od mužů, kolegů. Vilímek (Zdenek Řehoř) zve Annu za zády své ženy na velikonoční výlet, ta odmítá. U Holubů doma se objevuje exmanžel Holub, (Josef Langmiler) manipulacemi a předstíranou žoviálností si snaží Annu naklonit, zve všechny na výlet, ale Anna nejeví zájem, a tak na výlet odjíždějí bez ní. Vilímek nedokáže přijmout fakt, že ho Anna nechce, ta ho ve vypjaté chvíli v obchodě zavírá do chladicího boxu. Před prodejnou se Anna potkává s plachým zákazníkem (Petr Haničinec), který ji zve na výlet, ta nabídku odmítne, ale je jí to později líto. ()

Příběh řeznice Lady a skladníka Oskara (1977) (E04) 

Třená Niva bude, právě se tře... Je měsíc Duben. Skladník Oskar (Jaromír Hanzlík) zanedbává svou práci protože jeho mysl je u jeho kolegyně a přítelkyně řeznice Lady (Kateřina Burianová) Její maminka (Stella Zázvorková) si dceru přichází do obchodu ohlídat, nalezne je však oba zamknuté ve skladu a s křikem si dceru odvádí domu. Oskar si jede pro Ladu za ní na venkov. Nápadník Anny Holubové (Petr Haničinec) se nabízí a odváží ho za ní. Lada se ale zalekne příležitosti odejít s Oskarem. V rodině Holubů se objevuje kamarád dcery Míši, Bohdan (Jindřich Hinke). ()

Příběh starého Dominika (1977) (E05) 

Je měsíc květen, osazenstvo prodejny potravin prochází radostně pod tribunou s našimi čelními představiteli na prvního máje. V prodejně zkolabuje důchodce, skladník Dominik (Vladimír Hlavatý), odváží ho do nemocnice. Vychází najevo, že k  práci na prodejně má ještě další práci na nádraží, ne však kvůli sobě, ale svým nenasytným příbuzným. Anna po návratu z práce doma nachází rozlítostněného syna kterému se stýská po tátovi. Karel Brož, nápadník Anny, ji dává  najevo, že ji chce i s dětmi, Anna se však bojí že by ztratila dětí. Skladník Oskar s řezníci Ladou se vzali, ta odchází na jinou prodejnu. ()

Vítězství prodavačky Kaláškové (1977) (E06) 

Je to taková zorka mstitelka, jde vytrhnout pár vlásku jedné Barborce... Je měsíc červen. Anna se svěřuje mamince že má přítele. Prodavačka Kalášková (Karolína Slunéčková) má problémy se svým mužem (Josef Somr), zakoukal se jinde. Ona o něj bojuje všemi možnými prostředky, Anna ji mluví do života a dává nevyžádané rady. Brigádník Dominik (Vladimír Hlavatý) se vrátil z dovolené, dcera se zetěm si ho předchází. Vztah Anny s Karlem se stává těsnějším. Dcera Míša (Jana Boušková) dostala funkci v klubu SSM a hodně se prožívá. ()

Příběh učednice Zuzany (1977) (E07) 

Mlaďounká Stašová na zabití, ale už tenkrát skvělá...(Hejna mezi chuligány) ()

Příběh důchodkyně Kubánkové (1977) (E09) 

Motlovou bych mu nepřál...😎 Nejlepší výkon Švorcové, zraněnost a bolest v očích opravdová... ()

Příběh šéfova syna (1977) (E10) 

Míša (Jana Boušková) recituje verše: "Lásko, tvou odvrácenou tvář nelze spatřit z žádného bodu ve vesmíru, a přesto sbíráme síly, abychom ji k sobě obrátili, naráz, oči v oči, ústa k ústům, i kdybychom měli oslepnout, i kdybychom měli umřít!" Jedná se o část rozsáhle básně " Pro přítelkyni Luny" od básníka Františka Hrubína. Báseň vyšla například ve sbírce "Až do konce lásky". ()

Vánoce Anny Holubové (1977) (E12) 

Všechno dobře dopadlo a syčák Holub vyletěl *fantasticky z hnízda...😁 Katarze 11 dílů protivné, sebestředné a manipulující Míši... ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama