Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze uživatele BoredSeal k tomuto seriálu (1)

Žena za pultem (1977) 

Měl jsem o Ženě za pultem představu jako o naprosto nudném seriálu a díky mediální masáži jako o pomníku komunistické propagandy. Po premiéře na DVD nosiči jsem ale příjemně překvapený, prostředí prodejny potravin není zas tak zoufalá černá díra. Postavy a dialogy jsou perfektně napsané, když to srovnáte s Ordinací v růžové zahradě, kde všechny postavy mluví a chovají se pomalu stejně, tady má každá postava svůj vlastní ojedinělý charakter. I naprosto nesnesitelná svazácká dcera Jana Boušková má svůj účel. Překvapila mě Jiřina Švorcová, u které jsem byl na beton přesvědčený, že mi svým herectvím nemůže vymazat svůj image jako plamenné recitátorky dělnických veršů, ale nakonec jsem o její postavě i přemýšlel jako o Anně Holubové a ne jako o plakátu komunismu. Petr Haničinec jako nesmělý vdovec mě taky zaskočil, protože ho pořád vidím, jak škrtí Willyho ve vaně nebo jako milovníka koní v Dobré vodě. Ti, kteří seriál řadí mezi propagandu a druzí, kteří to tady po nich zaslepeně opakují, jsou asi na drogách - jediné, čemu jsem se jako milovník propagandy a politických lží ve filmech zasmál, byly luxusní nákupy Petra Haničince a hláška "banány přivezou odpoledne, já vám zavolám". Všichni jsme už dnes dostatečně informovaní (pokud chceme být), takže není problém odhalit tenkou fasádu a udělat si z těchle momentů informaci o tom, jak to tenkrát viděli a chtěli mít komouši, takže argumentovat, že zrovna tahle slabá káva je nějaký milník komunistických lží, je prostě směšná pitomost. Šetřte si svoje rozhořčení na seriály jako Klement Gotvald nebo Inženýrská odysea, milí diváci. Prostě tenhle seriál dějově a technicky perfektně funguje, nepřemýšlel jsem u toho, proč obsadili tohohle idiota nebo která slaboduchá propiska tohle napsala, což dělám skoro u každého porevolučního seriálu - to je velká ostuda pro demokratickou svobodnou tvorbu, nemyslíte? ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama