Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl začíná kdesi v malé vesničce na Šumavě, loučí se tu mládenec Vendelín se svou milovanou Aničkou, aby ve světě vydělal sto zlatých, které požaduje její otec, než svolí ke svatbě. Po cestě potká Vendelín svůj osud: několik komediantských vozů a na jejich celtách nápis Cirkus Humberto. Vendelín opraví zlomené kolo u vozu, a protože umí pracovat se dřevem, připojí se k cirkusu a najde tu i dobrý výdělek. Seznamuje se s profesí i lidmi, oblíbí si klauna Hanse, který miluje Humbertových sedmnáctiletou dceru Antoinettu. Majitelé cirkusu Carlo a Luisa Humberto ji však provdají za akrobata a domptéra Bernharda Berwitze a tím rozšíří svůj malý rodinný cirkus. Když si po čase Vendelín našetří, aby se mohl vrátit domů, a najde tam Aničku už provdanou, ani chvíli neváhá. Ví, kam se musí vrátit... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Kto vás tam hore dal?" - "Moja túžba pracovať v cirkuse Humberto." Prvý diel. Pomaly sa zoznamujeme s postavami a univerzom. Nad epizódou sa vznáša krásna retro-nostalgická atmosféra. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se musí prvním dílům nechat je to, že věci, které byly v knize zmíněny v rámci jedné kapitoly (nebo i formou pár vět), si tvůrci vzali a šikovně z toho udělali celou epizodu. Takže tu máme celou epizodu zaměřenou na Vendelína Malinu, skvěle podporovaného především fenomenálním Martinem Růžkem. Silný úvod a jedna z nejlepších epizod celého seriálu. Linie s klaunem Hansem je dobrá, jen si teď nepamatuji, zda šlo čistě o seriálovou zápletku nebo má předobraz i v knize. Jedna věc mi ale vždy vrtala hlavou, proč Martina Stropnického hned v dalším díle nahradil Josef Kemr, kterého už bylo přes 60 let a maskovali ho jako mladšího několik dalších dílů, než zestárnul i v ději seriálu? To není nic proti fenomenálnímu herectví pana Kemra, jen jsem tuhle výměnu prostě nikdy nechápal. Nebo jsem možná spíš nechápal, proč pan Kemr nehrál Vendelína hned od začátku, jen ještě víc nalíčený jako mladík.... ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvním díl seriálu se věnuje postavě Vendelína Maliny. V knize se tato kapitola odehrává v rámci vzpomínky v dobách, kdy už je direktorem Petr Berwitz a vypravěč nás seznamuje s osazenstvem cirkusu. Otto Zelenka s Oldřichem Lipským se správně rozhodli, že z toho udělají první díl seriálu a zajímavou analogii mezi příchodem Vendelína a později dalšího šumavana Vaška. Rozjezd seriálu je tedy pozvolný a nese se v linii, "kterak se chudý český chasník přidal k cirkusu, aby si zasloužil nevěstu". Cirkus zatím čítá jen malý ansámbl, ale o touze Carla Huberta vybudovat nejlepší cirkus, co po světě jezdí, netřeba pochybovat, zde zase můžeme vidět analogii mezi fanfaronstvím Martina Růžka a později (uprostřed seriálu) jeho vnuka ztvárněného Wernerem Possardem. Potěší pohled na kontrast mezi šumavským venkovanem a potulnými kejklíři, stejně jako pobaví i pár dalších situací, včetně konečného vyúčtování práce za spravení kola. V knize, jestli se nemýlím, se tato kapitolo odehrává ve formě vyprávění ()

Reklama

Reklama