Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západní Německo Zirkus Humberto
všechny plakáty
TV spot 12
Drama / Rodinný / Historický
Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Předloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (více)
(další profese)

Epizody(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Recenze (294)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl jako dítě před revolucí a reprízu z DVD jsem považoval jako tutovku (navzdory faktu, že cirkusy nesnáším a považuju je jen zástěrku k teroru zvířat :-) . Bohužel, ani "epičnost" příběhu nezakryje řemeslnou splácanost díla - většina zahraničních herců je symbolem špatného obsazení i přes výborné dabující herce - např. opravdu nevěřím, že Hanzlíkova postava byla schopná provozovat sex s herečkou v roli Heleny po romanci s půvabnou Šafránkovu - tu prostě nafoukaný transvetita s vepřovým ksichtem porazit nemůže. Pár klíčových postav zmizí jen tak, další se objevují jen pro nějaký laciný účel (cikán-baleťák-kuplíř Laufer), epizody často končí nějakou nevýraznou scénou, která moc napětí nešponuje a místy laciná hudba Karla Svobody vzbuzuje spíš úsměv. Tohle fakt není můj oblíbený nadstandart českých seriálů. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Brrr, jak já nesnáším tu depresivní hudbu k filmu, především v titulcích. Nikdy jsem si k tomuto seriálu nenašel cestu, i když uznávám, že se jedná o velké dílo. Zpočátku se mi děj líbí, ale jak postavy stárnou a děj se přelévá spíše k německy mluvícímu prostředí, můj zájem silně opadal. Nicméně, cirkusové prostředí není opravdu moje parketa. Vyzvihuji skvělé herecké výkony našich vynikajících herců, ale i malého "Vaškůůů". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Knihu som doteraz necital, ale ako serial z cirkusoveho prostredia sa mi to celkom pacilo. Jasne, malo to svoje muchy - nemecki herci, casta nemcina......, ale stale podla mna je toto stale lepsie ako dietlove hrozy typu Muz na Radnici, Okres na Severu ...... 60 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

František Filip v životní formě. Tohle je opravdu skvostné. Odehrává se to ve velké časové rovině s řadou skoků. Německá produkce vůbec nevadila. Objeví se tu snad všichni možní herci. Osud cirkusu je tu vylíčen až do jeho konce. Vyzdvihl bych postavu J.Kemra jako cirkusáka Malinu s těma jeho předtuchama. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na Knihu E. Basse, která je vynikající, ale film mě tak už moc nechytl. Nevím, čím to je, ale prostředí maringotek a cirkusového umění mě prostě nebere. 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a nuda. K tomu prostředí, které mi nic neříká a předloha typu "To nechceš číst ani ve vězeňský cele". Prostě se tady toho potkalo moc špatného na jednom místě. Jediná dobrá věc je naprosto úžasné obsazení seriálu, kde se kvalitní herecká jména střídají jak na běžeckém pásu. 25% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Pojďte a zhlédněte vyprávění z minulého věku, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi ... " ----- Výpravný koprodukční seriál, jehož realizace musela být neuvěřitelně náročná - přesto dokázal téměř nemožné a zůstal věrný románu Eduarda Basse. Do vínku dostal vypravěčskou poctivost, mladou duši, otevřené srdce - a jako bonus nezapomenutelný hudební doprovod Karla Svobody. Je naprosto skvěle herecky obsazený ... až na dvě výjimky, které bohužel nemůžu označit jako zanedbatelné. Helenka Berwitzová i "Vašku" Karas jako děti v podání Pavla Manga a Pavly Mixtajové jsou bezesporu okouzlující, leč těžkotonážní krasojezdkyně Kathy Kriege alias dospělá Helena je jedním slovem katastrofa - a z drobného živého blonďáčka se prostě ani za pomoci vytrvalého mávání kouzelného proutku NEMOHL stát Jaromír Hanzlík ... ač má jako herec mé sympatie, do role činorodého, nápaditého mladíka Vaška mně absolutně neseděl - dokud mu nepřibyl nějaký ten filmový rok, aby se mohl stát dědečkem malé Lili. Zato kupříkladu přerod Lumíra Banata jakožto představitele malého Paola Rómea v patřičně slizkého Josefa Laufra dopadl na jedničku. Nebýt oněch dvou nesmyvatelných kaněk na kráse, na které nestačí žádný odstraňovač skvrn, bylo by to jasných - a převelice zasloužených 5* ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

dnes už se na to člověk dívá jinak - ale Cirkus Humberto mě dostával totálně - vaš-kú - prožíval jsem se všemi hrdiny každý další díl úplně bez dechu. tuším že to bylo vždycky nedělní poledne, kdy jsem musel s dědečkem zasednout k televizi a tajit dech, co se zase bude dít :) super seriál, geniální herecké výkony, totálně povedená stylizace... v době, kdy ještě "cirkus" nebylo sprosté slovo kvůli ochraně zvířat, ale pro uvolněnou morálku ;) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Přestože se dá mnohé tomuto seriálu vytknout (je sentimentální, poslední díly velmi slabé atd.) jde o mocnou rodinnou ságu. Herecké obsazení je famózní a herci své postavy nehrají, ale žijí. Myslím, že jiný názor bude mít mladý a jiný starší divák, neboť teprve s věkem člověka seriál víc osloví. Má to sílu, je tam výpověď, je o čem přemýšlet, těch pár nedotažeností se v tom hravě ztratí. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čeští herci propůjčili své hlasy těmto hercům. Kurt Conradi (Hans) Jan Schánilec, Katja Rupé (Anežka) Jana Preissová, Werner Possardt (Petr Berwitz) Petr Štěpánek , Wolfgang Bathke (Kranz) Vladimír Brabec, Claudine Coster (Luisa Humbertová) Libuše Švormová, Amarnath Chatterjee (Arr Šehir) Eduard Cupák, Jörg von Liebenfelß (Wollschlager) Jiří Adamíra, Lumír Banat (Paolo) Martin Šotola, Patrick Préjean (Gambier) Jiří Krampol, Kathy Kriegel (Helena) Jorga Kotrbová. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Krasny, vypravny a podmanivy serial pojednavajici o osudech jedne rodine sagy a jejich zivotniho dila. Spousta emotivnich, smutnych, ale i zaroven radostnych, lidskych a vtipnych scen, ktere ma na starosti ansambl vybornych nejen ceskych hercu. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Tento seriál patří k těm nejlepší, které u nás vznikly. Perfektní příběh, díky skvělé původní knížce, výborná výprava na poměry střední Evropy, skvělé mezinárodní herecké obsazení a výkony těchto herců. Seriál se opakuje už po několikáté a nikdy si jej nenechám ujít. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Je potěšitelné, že ČT u příležitosti 60. let od zahájení televizního vysílání zařadila tento seriál do svého programu. I když jsem ho viděla už několikrát, dala jsem mu s radostí přednost před současnou seriálovou nabídkou konkurenčních televizí. Tato výpravná rodinná sága z atraktivního cirkusového prostředí, postavená na skvělých výkonech naší herecké špičky za působivého hudebního doprovodu Karla Svobody, se Františku Filipovi moc povedla. Škoda, že se toho pan Bass nedožil, určitě by byl s převedením svého románu do filmové podoby taky spokojen. Jedinou skvrnou na kráse je necitlivé obsazení německé herecké matróny do role Helenky. Ukazuje se, jak důležitý je výběr herců, kteří kromě výkonů a fyzické vhodnosti pro přidělenou roli, by si měli získat i sympatie diváků. U mne tedy holka nezabodovala. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpůsobivějších českých seriálů. Nádhernou hudbou vše začíná. Zajímavými příběhy v podání skvělých herců pokračuje. Aby to zase tou výbornou hudbou končilo. Tak každých pár let na české televizi dokola a nikdy se to neomrzí. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Dal bych tomu nejradši 4*, protože navzdory původnímu očekávání mi nakonec celá ta parta okolo Humberta přirostla k srdci, ale kazí mi to především dvě věci: Za prvý extrémně nevyvážený herecký výkony, což není u takhle výpravnýho a koprodukčního seriálu o desítkách herců nic zas tak moc překvapujícího, ale i tak je to škoda (na jedný straně vysokou laťku nasazující známější herci včetně obrovskýho překvapení v Mangovi/malym Vaškovi, na straně druhý ale např. dospělá Helena/Kathy Kriegel nebo Malinova Anička/Martina Hudečková, který jsou nejenže extrémně nesympatický a ošklivý ženský, ale i mimořádně špatný herečky). Obecně mi přijde, že casting poloviny ženskejch postav nebyl úplně šťastnej; výjimkou mezi touhle jejich špatně hrající a ošklivou polovinou je třeba Lída Karasová (Jana Janatová-Havlátová), která je sice roztomilá a celkem pěkná, hraje ale o to hůř - trochu mi občas připomínala výstupy ze školních besídek. A za druhý mi vadilo, jak se seriál loučil/neloučil s některejma naprosto zásadníma postavama, se kterejma člověk strávil několik dílů, sledoval jejich osudy, trable a cirkusovej život, a který prostě najednou přestaly existovat a divák se o nich už prakticky nic víc nedozví. Jinak je to ale chvályhodnej projekt obrovskýho rozsahu a se skvělym obsazením (aspoň z tý půlky, což ale u tohodle seriálu i tak znamená několik desítek skvělejch herců). ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama