Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západní Německo Zirkus Humberto
všechny plakáty
TV spot 4
Drama / Rodinný / Historický
Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Předloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (více)
(další profese)

Epizody(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Recenze (294)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od dětství mam pro tento seriál obrovskou slabost.... Dokonalé hudební podbarvení celého tohoto mistrovského díla dotvarovává náladu tohoto seriálu. Herecké hvězdy snad všech generací. Od Josefa Kemr až po Jaromíra Hanzlíka. Další jako Radoslav Brzobohatý, Dvořák, Bartoška, Nárožný, Lipský.... Všichni tu ukazují co umějí nejlépe a to hrát. Všem to jde skvělé!!! Tento seriál je hodně legendární a neznám nikoho kdo ho aspon jednou v životě neviděl. Pokud někdo takový je, nechápu proč to nezmění. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborné převedení románu na televizní obrazovku se opírá především o skvělé herecké výkony. Jak už to u seriálů postihujících velký časový úsek bývá, trošku problémů se stárnutím herců, ale myslím, že režisér Filip to zvládnul velmi dobře. Nezapomenutelná role Josefa Kemra. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Dílo, na které se může člověk dívat v jakémkoliv věku a vždycky si v něm něco pro sebe najde. Já osobně jsem tenhle seriál milovala jako malá, s opakovanými shlédnutími sice ztratil část svého kouzla, ale i tak jde o český nadstandart. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Opravdu důstojné a epické převedení jednoho z nejzajímavějších českých klasických románů na filmový materiál. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Lepší neděle jsem snad z ČST nikdy netrávil . Opravdu kouzelné Ať už hudba K.Svobody, nebo herecké výkony. Pro mě tento seriálek má osobní kouzlo " krev toulává..." ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ano, výborný seriál, úžasně výpravný (jsou tu hodně znát peníze západních koprodukčních partnerů), skvěle adaptovaná literární předloha Eduarda Basse, s extraligovým hereckým obsazením a k tomu i dobře natočený, ale nejlepší český seriál to tedy podle mne rozhodně není a není to ani nejlepší seriál pana režiséra Filipa. Minimálně F. L. Věk se mu povedl o poznání lépe... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jsem úplně šokován tím, že seriál mohl být vůbec natočen, že papalášům na nejvyšších místech nedošlo, o co tady vlastně jde. Cirkus Humberto je vším jiným než oslavou pracujícího lidu. Putování po cizích, většinou západoevropských městech, teskné vzpomínání na dalekou, často i ztracenou, vlast je průhlednou metaforou života emigrantů komunistického režimu. I samotná titulní melodie mně neasociuje nic jiného. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Príbeh, ktorý vám budeme rozprávať, sa začal v dobe, kedy prababičky našich pradedov boli ešte deťmi. Začal sa na Šumave pred viac ako 150 rokmi a začal sa smutne, pretože sa vlastne začal lúčením.“ Koniec leta 2018 sa u mňa niesol v kompletizácii tohto výnimočného seriálu. Vedel som, o čo ide, ale nikdy sa mi ho nepodarilo vidieť celý. Tu druhý diel, tu 20 minút zo štvrtého, potom trištvrte z poslednej epizódy a podobne. Povedal som si „stačilo“ a pozrel som si Cirkus Humberto celý. Tam, kde my máme epické rodinné ságy Tisícročná včela a Červené víno, tam vsadili českí bratia na pompéznosť. Behom 12 epizód sa premelú desiatky postáv, veľkolepé scenérie a behom jediného záberu v pohodičke poskočíme o 7 rokov dopredu. Proste ako Jakubisko, len bez magického realizmu, ale naopak prísne realistické (napriek tomu tak trošku... rozprákové?). Kto má podobné záležitosti v láske, bude si rochniť ako hroch v bahne. V tomto prípade nejde o rodokmeň rodinného klanu, ale cirkusu – čo je ale svojím spôsobom tiež jedna veľká rodina. Skvelá je už bravúrna hudobná zvučka, ktorá plynulo prejde z cirkusovej roztatárenosti do osudovej vážnosti. Dlhé cirkusové atrakcie mi pripadali nudné, tak ale zas je to seriál z prostredia cirkusu, tak tu „asi“ museli byť, že. Okrem životov rôznych ľudí seriál reflektuje aj doby, ktoré sa postupne menili a každá bola trochu iná. Rovnako tak sa menili riaditelia, pričom každý sa cirkus snažil poňať úplne inak. Seriál je o stratenej ére, čo je krásne nostalgické, ale je dobre, že sa to skončilo, cirkusy s cvičenými zvieratami sú príšernosť a mali by sa zakázať. Plno skvelých postáv (Malina, tetička v natoľko živelnom podaní Jiřiny Bohdalovej, že sa pred ňou aj skúsení cvičitelia levov schovávajú v skriniach) a ich silné rozlúčky (barón, Berwitz, Vaškov otec), rozkošný malý Vašek (u detských hercov zvykne hroziť nebezpečenstvo protivnosti, ale Pavel Mang bol super, hoci rola ho prekliala) a precítený rozprávač mimo záber. Mínusy: nesympatická predstaviteľka Heleny, možno by bodlo vyhodiť jednu dve zbytočné epizódy, zaujímavá, ale nakoniec povrchná vedľajšia línia s trojuholníkom Vašek/Paolo/Helena, Jaromíra Hanzlíka mám rád, ale do úlohy „Vaškua“ sa nehodí a niektoré vedľajšie postavy z deja miznú nedôstojne, bez poriadnej rozlúčky, čo je veľká škoda, lebo napriek vedľajskosti si získali moje srdce (Frans, Selnický). Tak ale čo už, to je asi údel týchto pre-postavovaných príbehov, že sa niektoré v priebehu deja vyparia a vy si na ne spomeniete až dva dni nato. Plus ku koncu bolo postáv tak veľa, až som chvíľkami nevedel, kto je koho vnuk a kto koho dcéra. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Výpravný koprodukční seriál, který mnoho nabízí a patří ve svém druhu ke zlatému fondu. To nepochybně. Já se ale při nejlepší vůli nedokážu přenést přes přítomnost vesměs příšerných německých herců, kteří to těm našim kazí, a přece jen trochu naivní vyobrazení postupu času na vizáži protagonistů. Takže za čtyři. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější seriál z domácích pastvin a vzorová ukázka, jak převést knihu na plátno/televizní obrazovku, aniž by scénárista úzkostlivě hlídal každý svůj krok. Ne vždy se takový postup vyplácí, zde se ale vyplatil vrchovatě. Výkvět nejlepších českých herců, kteří spolupracují se zahraničními ve stejné shodě, v jaké funguje běh samotného cirkusu, zaručuje spolu s nestárnoucím příběhem nestárnoucí podívanou. Za okupace udělal Bassův román pro Čechy zázraky, aniž vznesl jediné slovo proti německému národu, dnes se to jeho televizní podobě daří se stejnou silou. Nestydím se přiznat, že pokaždé, když vidím a slyším Bureše-Bartošku recitovat Máj, tlačí se mi slzy do očí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Spolu s DOBRODRUŽSTVÍM KRIMINALISTIKY nejzajímavější český přínos světové seriálové pokladnici. Opět výpravná historická záležitost podle skutečných událostí, zahrnující široký časoprostor, kdy mezi díly a kolikrát i během nich poskočíme dopředu o několik let. A opět hudební znělka, která vás sama o sobě rozloží, tady ještě doplněná o Lukavského glorifikujícího melancholického vypravěče. Samotná idea točit o cirkusu je geniální - sledujeme přicházet a odcházet několik generací cirkusového klanu na jeho cestě napříč Evropou, prožíváme s nimi vyhrocené osobní i podnikové problémy a přihlížíme jednotlivým kouskům z dobového cirkusového repertoáru, což působí až dokumentárně. To celé z českého pohledu, zaměřené na u cirkusu pracující Čechy a na to, jak cirkus svým umem a úsilím pozvedali až se zaslouženě ocitl v jejich rukou a oni ho zachránili před krachem transformováním do úspěšného varieté v Praze. Slušné je obsazení, byť Hanzlík jako dospělý Vašků, ani ta jeho příšerná zahraniční mařena (nebyl to nakonec chlap?) mi příliš sympatičtí nebyli, ovšem Laufer jako dospělý Paolo byl úžasný záporák a Kemr výborný podivín. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Svou výpravou takový seriál ve své době bere dech. I hudba je něco, co se neodmyslitelně vryje do srdcí všech televizních diváků různých věků. Nakonec i celé to drama kolem historie (ne)jednoho cirkusu (a komedie s tím spojená) stojí taktéž za pochvalu. Co ovšem je pro mě těžce stravitelné, je účast německých gesichtů, což je jako šleha devítiocasou kočkou umocněno dabingem české elity (např. krásný hlas Jany Preissové - to tam doprdele nemohla rovnou hrát? Vždyť je (byla) i lepší a krásnější a talentovanější, než ta německá frojlajn). Ne, tomuto flagelantství nelze holdovat a je to škoda. Mohlo to být ...dokonalé. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Slavný román Eduarda Basse, oslava "malého" češství prostých lidí naší národní minulosti převodem do filmové řeči neutrpěl. Naopak. Jeden z nejlepších představitelů televizní formy hraného filmu, opřený o koprodukční materiálové zdroje, předvedl jeden ze svých nadprůměrných výkonů. Z takto připraveného východiska se rodí celá galerie vynikajících hereckých výkonů vesměs překonávajících své prozaické předlohy. Platí to o Haničincově Karasovi starším, Hanzlíkovu Vaškovi Karasovi, , Bartoškově Burešovi, Kemrovu Malinovi a v tom seznamu by bylo možné pokračovat. Téměř donekonečna. Přehlédnout nelze ani další přínos Bassova díla. Je jím důsledná a úspěšná rekonstrukce středoevropské identity živnostníků, cirkusových a pouťových umělců desáté múzy pramatky moderních uměleckých žánrů a jejich pestrého a měnivého světa. Láska k lidovým vrstvám prostupuje dílo někdejšího komika, který sám byl jejich produktem a nezaniká ani ve vynikající adaptaci, jež - jsouc sama tvůrčím činem - ještě rozmnožila bohatou škálu tohoto všedně nevšedního světa. Výsledkem je vděčné dílo přístupné bez všech omezení pro děti všech generací. Nejen těch českých a německých, jimž bylo určeno. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestli ve mně něčím Cirkus Humberto dnes rezonuje, je pocit, že pro kumštýře je jedna vlast tam, kde mohou provozovat své řemelo a druhou si stále nosí v srdci. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Právoplatná součást našeho televizního rodinného stříbra, ale stejně si neodpustím pár výtek. Obsazení některých herců nepovažuji za příliš šťastné (jak mohli do role Heleny obsadit tak nevzhlednou a nesympatickou ženskou !? - na druhou stranu z Němců zahrál pořádně snad jen Werner Possardt) a některé dějové skoky mi přijdou příliš násilné (postavu Vaška měl IMHO hrát mezi Pavlem Mangem a Jaromírem Hanzlíkem ještě někdo). I tak je to ale nezapomenutelný seriál s nádhernou výpravou, výtečnými hereckými výkony (Haničinec, Kemr, Postránecký) a nadpozemsky krásnou melodií Karla Svobody, u které se mi vždy derou slzy do očí (stejně jako v závěru poslední epizody). 85%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Utichlo náměstí, jakoby náhle s tím, plakáty déšť strh z nároží a poslední aplaus už ztich. Dálky jsou šňůry měst, ve tvářích brázdy cest. Dědictvím dávným spoutaným své poselství zas dál šli nést. Čas tuhle štaci už svál, zmizel klaun i principál. Rozvážej světem úsměvy dětem, tuším, co žene je dál. Krev toulavá svá kouzla má, má moc pár křídel dát, jak vítr z hor se hnát. Krev toulavá svá kouzla má, má moc i brát i dát, má sílu pouta rvát. Ticho tu vládne zas, do duší nám pad mráz. Kdy se však z dálky vrátěj zpět, tak to vím jen já a pan Bass." *** ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama