Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oficiální dokument z 6. říšského sjezdu NSDAP v Norimberku 4.-10. září 1934. Po II. světové válce v mnoha zemích trezorový film. (oficiální text distributora)

Recenze (214)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nářezovost tohodle filmu trochu kazí jen pár-z dobové naivity přihlouplých-scének...Jinak je to teda síla-i po odfiltrování "zlých"ideologických sraček... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokumenty Leni Riefenstahl se mi líbí. S propagandou se setkáváme dnes a denně, jen ideologie se mění. Tento způsob, pojetí a styl je doveden k dokonalosti. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že ty nejkontroverznější filmy všech dob (Caligula, Saló) často až na pár drsných scén bývají docela nudné. A platí to i zde. Úvodní sestup Führera z nebes a jeho závěrečný proslov jsou sice scény velmi silné, ale hodinu a půl mezi tím tvoří jen vojenský pochod zabíraný z milionů úhlů. Film je na vysoké technické úrovni, je neuvěřitelné vidět ty tisíce hajlujících lidí v různách formacích, ale přeci jen, 90 minut se na to dívat nemusím. Člověk se dnes musí jen podivovat, jak je možné, že ten vzteklý zakrslík se směšným knírkem zfanatizoval tisíce lidí. Jak je možné, že k tomuto ohromnému selhání lidstva vůbec došlo? Nejhorší je, že vše co vidíme, je opravdu realita. Opravdický Hitler tu opravdickým zástupům říká, že nejdůležitější je, aby byl člověk mírumilovný. ()

kobejn odpad!

všechny recenze uživatele

Když pominu celou "nazi ideology" a beru to jen jako dokument, pak můj dojem: nic moc, nuda. Jakýkoliv dokument o mužích třetí říše, který dávají pravidelně na primě je stokrát zajímavější. Když vezmu v potaz "nazi ideology" tak jsem neslyšel nic jinýho než stupidní nacionalistický blábolení, neustále opakování slov "Mír", "Říše", "Fuhrer" a furt dokola. Neni nic nudnějšího než sledovat "politické" debaty nebo jako v tomto případě propagandu. Hitler prostě lidem nasliboval hory doly, mazal jim med kolem huby a "normální" lidi, jak mají ve zvyku, mu to na to skočili a spolkli mu to i s navijákem. Ani Hitlerův záveřečný projev jako "zlatý hřeb večera" mě nezaujal , nebylo to ani k smíchu ani k pláči, prostě jen děsná nuda. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kratší stopáž by filmu rozhodně slušela lépe, ze začátku film působí velmi silně, hlavně při pohledu na obyčejné lidi, kteří působí oproti monumentálnímu sjezdu doslova jao balzám, Hitlerovy proslovy jsou skoro až přesvědčivé a tak mají u diváků velkou odezvu. Problém je, že po počátečním ochromení velkolepostí a filmařskou zručností se začnou opakovat různé pochody a průvody a film se začne až nebezpečně blížit nehorázné nudě, přesto si však z něj člověk odnese přinejmenším zvláštní zážitek k zamyšlení. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Velká představovačka nácků a nekonečné pochodování davů a skoro dvě hodiny hajlování. Mezitím proslovy, jejichž rétorické kvality jsou všeobecně známy, a když se člověk pozorně dívá i poslouchá, tak musí chtě nechtě dát Lebonovi s Freudem zapravdu. Německým národem v té době vskutku probíhala psychická nákaza v té největší možné míře. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jen těžko se dá dívat na tenhle film bez toho, aby za ním člověk viděl zvěrstva, která následovala, ale stejně je neskutečné, co film dokázal a co dokázala poměrně mladá Leni Riefenstahl. V jedenatřiceti letech natočila monstrózní oslavu Hitlera a Třetí říše, která ale má takové prvky, jež mnohdy nejsou schopni do svých filmů vložit ani současní filmaři. Ano, měla podporu strany, což se projevilo i ve skvělých vzdušných záběrech, ale to, jaké úhly volí, jaké kompozice a záběry, to je prostě neskutečné. O to děsivější je, když si člověk uvědomí, co film dokázal a co propagoval. Filmově úžasné dílo... to ostatní, co je za tím, je bohužel ukázka toho, k čemu je možné film zneužít. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Remeselne perfektne spracované a propagandistický účel dokonale spĺňajúce, ale nedokážem sa odosobniť od príšernosti názorov, aké to propaguje. Už od úvodného veľkolepo nakrúteného príletu je jasné, koľko bola Leni Riefenstahlová ochotná spraviť pre pôsobivosť svojho diela a o jej presvedčení môže byť môže mnoho pochýb. Zospodku snímaný Hitler v titánskej póze, sfanatizované salutujúce davy usmievavé detské tváričky nevynímajúc, oslavné chválospevy v pozadí, zábery na tisícky súdržne pochodujúcich robotníkov a vojakov – všetko ukážkové znaky nechutnej propagandy. Úplne to zaklincuje Hess, sľubujúci vernosť Vodcovi v mene celého národa, nasledovaný vlnami radostného potlesku. Ťažko posúdiť či sa Riefenstahlová s opľutia hodným posolstvom tohto dnes už historicky významného diela stotožňovala (prikláňam sa k názoru, že áno), ale zachytila ho tak presvedčivo a búrlivo, že hodnotím kompromisom medzi „odpadom“ a 5*. (5/10) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Čtyři za profesionální provedení. Ovšem jinak se mi z toho zfanatizovaného davu spíše zvedá kufr. Stále nechápu, Němci jeden z nejinteligentnějších národů, uvěří takové blamáži, nad inteligencí vyhrála jejich po staletí vrozená agresivita. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Vřelo to ve mě a zároveň mi běhal mráz po zádech. Kvalita filmu je nesporná, je velkolepý a jeho výpovědní hodnota ohromná. Ausgezeichnet, Herr Riefenstahl! Je to dechberoucí... a přitom je to skoro celé o "praseti" s divným knírkem... ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Pochodování, hajlování, plamenný projevy. A znova. A znova. A stále dokola. Na to jaká pověst filmu předchází to byla teda hodně velká bída. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem si v poslední době oblíbil film Pád Třetí říše a začal přispívat do jeho parodického univerza na YouTube, těšil jsem se na porci Hitlerových velkohubých projevů a řvaní. Bohužel, Triumf vůle působí jako dokument ze sjezdu NSDAP poměrně nudně a monotónně, seč se Riefenstahl snažila dodat nazi-boybandu šťávu používáním nestatické kamery a jiných na tehdejší dobu neotřelých technik a záběrů. Jinak význam tohoto dokumentu pro posílení pozice nacistů je nesporný, už jen z toho důvodu, že Hitler měl neuvěřitelné štěstí na dobu, ve které uskutečnil přeměnu Německa v agresivní totalitní stát. Pomocí filmu a rozhlasu mohl snadno manipulovat masami a nebyl již odkázán na šíření tiskovin, takže se jeho myšlenky mohly dostat i k nejnižším vrstvám obyvatelstva. Jinak pokud jde o příčiny vzestupu nacizmu, často omílaná reakce na hospodářskou krizi a porážku Německa v I. světové válce představuje jen bezprostřední příčinu. Obecnější příčinou byl přechod k modernímu pojetí světa vůbec a vyexponování vize lineárního směřování dějin. To má svůj původ již v 19. století, v době nacizmu však mechanizace, odlidštěnost a víra ve správné směřování lidského rodu (dominance germánské rasy) dosáhly svého vrcholu. (673., 11. IX. 2011) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Toto nie je propagandistický film, toto je umenie !!!. V každom ohľade je spracovanie absolútne dokonalé. vyzeralo to akoby dnešný tvorcovia zobrali originálne mastertape-y a nastrihali to podľa dnešných noriem. Pozerať sa na tie prechody, perfektný strih medzi prestávkami reči Hitlera, skvelé zábery a originálne uhly kamery bola paráda. Ani ideológia nebola úplne zlá ale o tom potom. Leni Riefenstahl Bola svojho času jedna s najlepších ak nie najlepšia režisérska ktorá vniesla do svojich diel mnoho inovatívnych do vtedy nevidených prvkov. Hitler vedel že zo sfušovaným propagandistickým videofilmom ďaleko nezájde.. Keby som bol malí áríjec v Nemecku v 30 rokoch a videl toto v kine v plnej paráde asi by som narukoval k Nacistom.. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Těžké, přetěžké hodnotit tento film. Během hodiny a tři čtvrtě jsem se pokusila oprostit od jakéhokoliv historického kontextu a soustředit se čistě na film jako takový. Asi se mi to podařilo. Snímek Triumf vůle je sice propagandou toho nejtěžšího kalibru a na této rovině ho lze jednoduše odsoudit a asi to bude správné. Je nebezpečný v tom, jak všechny ty hrůzy doby minulé maskuje nádhernými obrazy, krásnou a tklivou hudbou, procítěnými projevy o tom, jak se všichni budou právě teď mít dobře, jak ukazuje nadšené davy věřící v lepší zítřky. Film hraje na city a diváka sráží svou monumentálností na kolena stejně, jako to dělaly například církevní stavby - všechny ty ohromné chrámy, jejichž poselství v tomto bylo jasné. Ideální film pro polemiku na téma dokument a etika. Výtečná a inovativní forma a hrůzný obsah na druhé straně. Je na každém, jak se s tímhle filmem vyrovná. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Hodnotená samozrejme nie zvrátená ideológia, ale megalomanská výpoveď doby, parádne nasnímaná dvojhodinová vymýváreň mozgov. Hitler kričí. Dav tlieska a heiluje. Filmový strih je krásny vynález. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

7.777 hodnotenie na tejto databáze chcelo unikátny film. Ním triumf vôle určite je. Asi najlepšia sonda do hláv ľudí pobláznených svojim vodcom (niežeby sme takých na Slovensku v dnešnej dobe nemali). Vysoké hodnotenie neznamená obhajobu nacizmu ani obdiv k vodcovi (s neuveriteľným darom reči, človek má až zimomriavky) ale výbornú hodnotu dokumentu, ktorý sa asi najlepšie prejaví pri návšteve vodcu na zhromaždení Hitlerjugend. Snáď sa nič podobné už v dejinách opakovať nebude ale v tomto ohľade som skôr skeptický. A nemusí to byť iba nacizmus či komunizmus čo nastolí režim horší ako spomínané dva. Skvelá kamera a strih, predsa len ide o dokument a tak za 4*. ()

wipeout

všechny recenze uživatele

Keby sa dalo dať naraz filmu 5 hviezdiciek aj odpad tak tu by to bolo určite nápomocné lebo stále sa prú v človeku dva pohľady a to po prvé na propagandu a desivý dôkaz možného zneužitia médii prispôsobovania si reality, kde v tomto ohľade sa o najelepšie z tohto súdka. No ale naskytá sa nám aj druhá stránka mince a to vedomie čo tento "fiktívny" dokument spolu s iným prostriedkami manipulácie spôsobil a, že jeho pozeranie vyvoláva nevolnosť pri pohľade na fanatizmus a neschopnosť či jej obmedzenie rozoznania dobrého od zlého. Proste jediným merítkom sa stáva otázka prístupu... ()

Reklama

Reklama