Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle Aleš Pelán čelí nařčení, že udržuje zakázané vztahy se svými studentkami. Mezitím na stejné škole dochází k brutální šikaně jeho kolegyně, kterou si žáci natáčí na video… Má každý učitel takovou autoritu, jakou si zaslouží? Nebo si žáci dovolují víc než kdy dřív? (Česká televize)

Recenze (82)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od televizní tvorby neočekávám umělecké orgie, ale ani zásadní tnutí do přehlíženého bolavého tématu. Formálně minimálně obstojné zpracování naprosto skvělého scénáře, který se nesnížil k černobílému zobrazení postav, je přesně to, co může českou televizní tvorbu resuscitovat. Herecké výkony jsou důstojné, i když Vaculík se možná až příliš stylizuje do hrdinného typu, ale překvapivě mu to celkem sluší. ()

flanker.27

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prozatím velmi smíšené pocity. V každém případě téma a forma, kteréžto obé je o několik pater výš než běžná seriálová produkce. Ale ke zpracování a obsahu mám dost výhrad. A to za prvé: seriál, který i dle některých dialogů jako by chtěl zápolit se stereotypy, zároveň na stereotypy velmi sází (většina zpodobněných učitelek vypadá jak přestárlé zapšklé řeholnice, ministr je novinářská karikatura politika). Za druhé: některé dialogy působí příliš angažovaně a nepřirozeně. Za třetí: Nemůžu si pomoct, ale přese všechno mi to vyzněním přijde jako by nepřímo byla viněna sama učitelka, přičemž musím říct, že jsem se s tím případem trochu seznámil (i já byl mezi těmi, co podpořili její dceru) a nemám za to, že by její skutečný vzor zpodobnili věrně. Za čtvrté, dále epizoda vyznívá spíš do "systémového selhání", což je taková obezlička, zde v tom smyslu, že kdyby byl systém na škole správný, ze žáků by se grázli nestali. Za sebe říkám, že sebelepší "systém" grázla nezadrží sám o sobě. Abych parafrázoval Obecnou školu, "třída, která přivede svou učitelku do hrobu, se prostě bít musí." Za páté: je vyloženě pokrytecké od ČT dělat mravní soudy nad "bulvárem", jako by sama měla obzvláštní kredibilitu (právě v tom "vynechávání části pravdy" jsou docela mistři), a zároveň se futrovat Jílkovou, jejíž Máte slovo by se spíš mělo jmenovat "přijďte se vyřvat". To je pořad, kde se přesně cílí na emoce, zkratky, dojmy, jen aby se lidi hádali na úrovni čtvrté cenové, i když jsou to třeba jinak slušňáci. Jak řekl Werich: "hádáte-li se pět minut s blbcem, hádají se dva blbci." Takže já nevím, jak hodnotit. Zatím asi jen toto slovní hodnocení v pololetí a uvidíme na konci školního roku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takových pohledů jako je OCHRÁNCE potřebujeme mnohem víc. Říznout do skutečného stavu naší společnosti a dát slovo těm statečným, to je povinnost veřejných hromadných sdělovadel. Vaculík se pro svou plamennou roli přímo hodí. Jakoby byl pro ni předurčen. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Slušne vykreslená atmosféra školy, plná vzájomných doďobávaní sa. A to nielen medzi žiakmi a učiteľmi, ale aj medzi často frustrovanými a rezignovane nasranými učiteľmi navzájom. Na druhej strane, nebyť Míši Jílkové, ktorá dala slovo správniackemu učiteľskému "rebelovi", konflikt v škole by neeskaloval. A nebolo by následne ani školského ombudsmana. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi přesvědčivý Vaculík v dobře natočeném, však křečovitě nastrihanem dramatickem seriálu, těším se na další... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakožto nejlepší uživatel této databáze musím s politováním konstatovat, že obsah a ohlasy okolo tohoto seriálu mě solidně navnadily. Bohužel nemohu říct, že bych měl během seriálu erekci. Vladyka mi pro roli ředitele absolutně neseděl. Nemůžu si pomoci, ale čerstvě po dokoukání  případů prvního oddělení v něm prostě stále vidím toho ňoumu. Role středoškolských studentů a studentek bylo nesmírně zvláštní a absolutně nepřipomínalo středoškoláky, což mi celou dobu zásadně kurvilo zážitek. Ještě tomu dám pár dílů šanci, ale nemohu říct, že by na mě pilot udělal velký dojem. [60 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Páčilo sa mi, že sa otvorili netradičné, ale pálčivé témy. Šikana učiteľky a údajné zneužívanie učiteľom. Dobre sa nám ukázalo, že priposraná politická korektnosť urobí aj z jedného obrázka pomaly trestný čin a dospelému človeku môže zničiť aj kariéru. Študentky sa síce učiteľa zastali, ale čo keby tomu nebolo tak? Keby bol neobľúbený a jedna by povedala blbosť, tak by bol normálne stíhaný. Na druhej strane šikana učiteľky ukazuje, kam sme to dospeli s našim edukatívnym systémom. Kedysi bol učiteľ autorita, pri ktorej sklápal oči aj rodič. Dnes si musí nechať skákať po hlave a keby aj otvoril hubu, vyhodia ho alebo zažalujú. Na rozbeh seriálu veľmi dobrá časť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako natočené a zahrané je to dobře, profesionálně. Ale to se snad od ČT ještě pořád čeká, ne? (I když...) Jen mi to přišlo nějak kostrbatě odvyprávěné, s černobílými postavami (buď jsou pro, nebo proti, nikdo mezi tím, kdo by si nebyl jistý, jak to bylo.) Na nějakou hloubku charakterů si to moc nehraje, což u seriálu podobného typu je na škodu. Den po tomhle jsem viděl další díl německého seriálu Kriminalista, taky je to svým způsobem selanka, ale aspoň ty postavy působily o něco víc uvěřitelně. Dobrá recenze <a href=https://www.csfd.cz/film/997720-ochrance/1069298-slaby-kus/recenze/?comment=11786991>flanker</a>, líp bych to neřekl ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené ,skvěle vykreslené ,až z toho mrazí , těším se na další díly. Vaculík velmi dobrý výkon. ()

Padme_Anakin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám z 1. dílu trochu rozpačité dojmy a mírně rozporuplné pocity, nicméně vím, že je to mnou.. S přibývajícími roky mám totiž nulovou toleranci ke dvěma věcem, tou první je šikana, kterou z duše nesnáším v jakékoli formě, a druhou je člověk, jenž utrpěl pedagogické vzdělání a svým způsobem jen předstírá, že studenty učí, vychovává, je jim průvodcem a rádcem.. Skutečný příběh neznám, tedy nejsem s to posoudit do jaké míry se zdařilo či nezdařilo zpracování, v mých očích tahle filmová učitelka do třídy nepatří, tím míním do žádné třídy.. Každopádně hodnotím kladně, téma je stále aktuální a nemá jednoduché či rychlé řešení, herecký ansámbl příjemný, atmosféra střední školy působivá.. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to hrozné, že se vůbec něco takového může dít. A že nikdo nezasáhl. Trochu mě uklidnilo, že snad učitelka nezemřela díky té šikaně. Ale to je naprosto neomlouvá, za to, co udělali. Bylo by zajímavé si zjistit okolnosti opravdového případu, podle kterého je, předpokládám tedy, tento příběh natočený. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré a vysoce aktuální téma, kvalitní zpracování. Nicméně se mi až udělalo velmi emočně špatně, jak je to pravdivé. Celá série není pro slabé povahy. Co to vypovídá o současné české nezralé společnosti? Mnoho! Nekompetentní, nezralý, nelidský ředitel, který místo toho, aby rozhodoval a řešil problémy, raději utíká k lezení na stěnu. Vrchol všeho, když řekne, že "si za to kráva může sama". (By the way Víte proč jsou zvířata mnohem lepší než lidi? Nikdy nedopustí, aby se ten nejhorší stal vůdcem smečky! Ovšem u zvířat nevstupují do hry takové ty lidské "srandičky" jako je KORUPCE, PROTEKCE, NEPOTISMUS, VYDÍRÁNÍ A MANIPULACE.) Vše se hodí na učitelku. A pak se řekne, že pila. A co kdyby nepila? Taky by se to na ní vše hodilo? Nejspíše ano. Máme přeci obětního beránka. A co ti tři grazlíci, agresoři, lidské nuly, kteří si ani ne do týdne najdou další hračku na šikanování? Zde ukázáno, jak funguje  "ochrana dětí", kde to absolutně není na místě. Místo aby se chránili reálně týrané, zneužívané a šikanované děti. Společnost je úplně zvrácená a mimo realitu.  Další zajímavý moment. "To přeci tady vědí všichni". A nikdo nic neudělá. Všem je všechno přeci jedno. Hlavně, že já mám klid. A když se ozve jeden jediný odvážný jedinec, je rázně umlčen a doslova "udupán" a ještě může být rád, že sám nebude šikanován nebo nedejbože  jinak odstaven nebo dokonce "odstraněn". Žijeme v psychopatické době....... ☹️ ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

První díl se, předpokládám, připravuje na díly další. Tento rozjezd je však místy až mrazivý a děsivý. Pro člověka pracujících ve školství je oním příslovečným zrcadlem, ve kterém, jakkoliv se mu to může nelíbí, má šanci zahlédnout i sám sebe... ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Nerad hodnotím seriál po prvním díle, ale ČT konečně vyrobila po dlouhé době něco, za co se nemusíme ani v zahraničí stydět. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám, že avizovaný námět a teasery v průběhu léta mě vůbec nezaujaly. Dneska jsem to náhodou zapnul než začne fotbal... a nepřepnul jsem. Velmi zajímavé téma i zpracování. Ani Vaculík mi překvapivě nevadil :-). Jsem zvědav, jestli to udrží laťku... ()

Reklama

Reklama