Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletý Lukáš zahyne po pádu z továrního komína. Zatímco policie věc uzavře jako nehodu, Lukášova matka obviní jeho spolužáky ze šikany. Ombudsman Aleš Pelán (L. Vaculík) musí zjistit, zda šlo o nehodu, nebo sebevraždu… (Česká televize)

Recenze (46)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dám stranou absurdity, jako ombudsmana na komíně nebo jeho vyšetřování po bytech, nemocnici, experta na IT paučitelku Žilkovou, to jsou samozřejmě kraviny, ale neřeším. Sdělení je jasné, pojetí příběhu v tomto případě jede podle hesla účel světí prostředky. Účel splněn. Široká veřejnost se seznamuje s dalším "problémem", s nadaným dítětem a celým spektrem situací, co to obnáší. Přestože to bylo natočeno perfektně a popisně, stále v rovině pouhých obrysů, protože kdo viděl takové dítě, kdo zná unavené a často úplně grogy rodiče, dobře ví. Lucie Žáčková, mám ji tak ráda!- šupa nenormální. Martin Hoffman, Lukáš Vaculík, Pavel Řezníček... Vynikajíci vedení herců, vizuál, mozaika, kód a ty komíny... Skvělý díl. "Dívá se moudrýma očima dospělých, pořád se ptá, zná řešení, ptá se proč se to dělá špatně a kdo to tak špatně vymyslel..." Tenisky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak máme nadaných, z ktorých sa stali géniovia. Napriek tomu, že nezapadali. A potom tu máme psychicky labilných, ktorí skáču z komínov. Šípim tu rozdiel v hlave. Môžeš byť múdry ako len chceš, ale keď to v hlave a citovo nemáš celkom v poriadku, zahodíš život ako šupu od banána. Nevidím dôvod v citovom vydieraní tejto časti a samovrahov neľutujem. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Mezi českými seriály z posledních let je to vážně perla. A gratuluji panu Feřtekovi, že si pro sebe konečně našel tu správnou parketu k prezentaci svých názorů na školství. Ty články v novinách přeci jen takovou razanci a dosah neměly. Shrnuto: scénář, dialogy, herci, vše v dokonalé symbióze. Především tedy ale vynikající Vaculík a Řezníček. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle mi nedělejte, v druhý půli mi každou chvíli něco padalo do oka... Jasně, ombudsman na komíně je vlastně šíleně přestřelený obraz, ale u tohohle tématu to vůbec nevadilo. Neuvědomuju si, že bych tohle téma někde viděl filmařsky zpracovaný a tady se to povedlo mistrovsky a citlivě. Svým způsobem nejlepší díl. Řekl bych, že ČT má skvělej vývozní artikl a doufám, že už řemýšlí nad další řadou, protože tenhle seriál je opravdu topovka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu šroubovaný příběh pro kompetence ombudsmana, ale jinak silné téma o nadaných dětech. Jen viník byl dnes poněkud obecný, ale snad je to tak i správně. Ještě že řidič téma občas odlehčil. Prezentaci na konci si mohli tvůrci odpustit. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Občas si taky kladu otázku, v jakémže krutém a necitelném světě to žijeme? Proto se Lukášovi vlastně ani nedivím, že ho tu nic nedrželo. Když si uvědomím jeho inteligenci a ničím nezkažený způsob vnímání, tak plně chápu, že to pro něj muselo být peklo tady s námi setrvávat. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dojemný příběh dětské sebevraždy, ale v životě spíše vyjímečný svou příčinou. Běžnější jsou případy dětských sebevražd pod tlakem školní šikany nebo špatného prospěchu a tím pádem nesplnění rodičovských očekávání. Motivací jsou i hádky a alkoholismus či agresivní jednání s dětmi v rodině. To nic nemění na potřebě ukázat i takové případy jakési individuality a osamělosti v dětské povaze a hledat recept, jak podobným tragédiím předejít. Vysoce hodnotím originalitu scénáře a skvělé herecké výkony. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O dosť iná epiződa tým, čo sa tu rieši a ako sa z ombudsmana stal detektív a kaskadér. Všetkého je trochu viac a prehnané, ale to niekedy treba, aby ľudia pochopili... –––– Žít nebo nežít, to je věc racionální rozvahy. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady uz se jede hodne na silu a na efekt. Scenaristi by se meli vratit aspon trochu do reality. Rezijne ale neni co vytknout, Kopacova uz vicekrat dokazala, ze remeslo ovlada s gracii. Ovsem na tehle vlne patosu se vezt nehodlam. Kdyby svoje frustrace melo takhle resit kazde dite, tak jich jsou dve tretiny na marach. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyři jsou za celek a pátá za ty kostkovaný záběry. Obzvlásť vymazlená byla ta školní mozaika. Fascinuje mě, co tady ze sebe vydávají herci. Martin Hofmann, Lucie Žáčková, Lukáš Vaculík, Pavel Řezníček- vynikající, vážně. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Skvělý díl - podobně jako Chudobce se mi po jeho skončení nedostávalo slov. Školský ombudsman tentokrát vypátral příčinu dětské sebevraždy a vysvětlil rodičům, že jejich mimořádně nadané a dokonalé dítě se svobodně rozhodlo v tomto nedokonalém světě už dál nezůstávat. Možná se jim trochu  ulevilo, stejně jako škole, ovšem té zůstává máslo na hlavě, protože genialitu jejich žáka nedokázali ani rozpoznat, ani využít a motivovat. Hlavně že blbečkům se věnujeme maximálně - mají zvláštní školy, zvláštní pedagogy, asistenty - a stejně je to k ničemu. Ten odvážný závěr byl vynikající. ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navzdory asi zatím největším nesmyslům v čele s Vaculíkem utíkajícím před hlídači, mistrně vypointovaná epizoda, u které mi ani nevadí absence děje rámujícího celý seriál. Citlivé, emotivní, je to krásně vystavěné a už poněkolikáté se zde ukazuje smysl pro dramatickou gradaci. ()

Reklama

Reklama