Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Seriál o ľuďoch a situáciách, ktoré prináša dnešná doba a ktoré by sme našli na mnohých školách naprieč súčasným civilizovaným svetom. Lukáš Vaculík dozrel do veku, keď mu šediny pristanú a zhostil sa dobre svojho partu. Divákom nie je ponúknutý portrét bezchybného, sympatického a  charakterného spasiteľa detských duší v úlohe ombudsmana. Autori do seriálu zakomponovali celú škálu postáv - nemilých a niekedy aj neospravedlniteľných ľudských chýb. V niektorých prípadoch až zločinného jednania. Je jedno, či sa nachádzame na pôde školy, na ministerstve či pred mikrofónom bulváru. Odchýlia nám aj dvere do domácnosti ombudsmana a jeho spálne. Osobný postreh – zaujal ma najviac diel Hidžáb. Nie kvôli téme (o ktorej ešte pravdepodobne budeme počuť), ale perfektne zvládnutej role v podaní Daniely Hirsch. Jej vnútorné „povstanie“ proti systému vystihuje stredoškolský vek - môže sa stať, že ani vlastní rodičia nerozumejú, kvôli čomu toľko kriku a udierania päsťami do stola. Aj samotný záver bol prekvapením, seriál nekončí tuctovo. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dojem po prvních dílech už jsem si až do konce neopravila. Jde o polopatické ilustrování autory zbádaného hořkého stavu věcí ve školství, o epizodické demonstrace žalostného statu quo, znázorňované na přehledných exemplech, podložené statistikami a zakončované melodramatickými věnováními. Propojené chabou a stejně schematickou linkou osobního života hlavního hrdiny antihrdiny. *** Záměr asi záslužný, provedení nicméně chabé. I jako vzdělávací materiál pro středoškoláky k rozborům v hodinách občanky by mi to připadlo příliš... účelově strojené. Raději než tohle bych s nimi rozebírala skutečné, nesimplifikované případy - anebo pravá umělecká díla, protože obojí v sobě má nezjednodušitelnou komplexitu, hloubku a šíři kontextu, kterou tenhle divný seriál - panoptikální sled schematizovaných problémů ve školství a výchově - neskrývaně postrádá. Co je to za formát a žánr? Krimi ani drama rozhodně ne. To už dramaturgové diváky a jejich schopnost rozumění a vnímání tolik podceňují, že si troufají předkládat jim takovéhle hybridní bezduché formáty na půli cesty mezi nejapnou edukací a bezkrevnou zábavou, na hony daleko od nervního umění, kterým to klidně mohlo být? Nechává mě to upřímně na velkých rozpacích... *~ ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Klobouček ! Nejkvalitnější tuzemský seriál možná všech dob, takhle autentické a drsné jsem to tedy nečekal. Nemám co dodat, skvělé výběry herců do vedlejších, ale hlavně do hlavních rolí: Vaculík - extratřída, ve své roli ministerského ombudsmana doslova exceluje a jeho herectví musímet milovat i přes fakt, že charakterově není zcela "mirek dušín", byť dušínovskou pozici zastává. Dušková - Vaculíková žena, nedostává v seriálu mraky prostoru, ale možná o to víc to bude zapamatovatelnější herecká stopa. Žena moudrá a především trpělivá, těžce zkoušená životem. Plesl - hlavní podržtaška ministra školství, zprvu vypadá jako dobrák, ale posléze typický hajzlík, který hraje především pro svůj prospěch. Řezníček - jedno z největších překvapení seriálu. Tohoto pána moc nemusím a vlastně jsem ho ani v pořádném filmu neviděl, tady je ale jeho role ministerského služebního řidiče a posléze "samozvaného poradce" fakt skvělá a Řezníček je skvělý. Kodetová - bulvární novinářka, taktéž skvěle padnutá role. Dalo by se toho říci o jednotlivých epizodách hodně, ale každá je originální, každá je autentická a skvělá a nezbývá než vřele doporučit - tohle se prostě musí vidět !.....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavá témata skutečně ze života. Žádné lakování na růžovo. 1)  Chápu, že aby byl seriál koukatelný, potřebuje konflikt a nejlépe takový, který je blízký chápání většiny veřejnosti. To se tvůrcům podařilo a převážně kladné ohlasy ze všech stran jsou dostatečně výmluvné._____ 2)  I když můžeme namítnout, že jde jen o špičku ledovce a že problémy školství jsou hlubší, než je v seriálu naznačené, stále trvá základní fakt: seriál neřeší (asi ani nemůže) hlavní problém našeho školství - jeho zahleděnost do sebe, neskutečnou zkostnatělost a nedostatek zájmu o smysluplné studium (na všech stranách). Tvůrci se vyjadřují k barevným výstřelkům, ale neřeší fakt, že většina škol je zasmušile šedivá a svou obyčejnou fádností ubíjející. Ale to bych zřejmě chtěl po televizním seriálu více, než kolik je schopen nabídnout._____ 3)  59letý Lukáš Vaculík (ombudsman) mě příliš nepřesvědčil, nicméně v roli mi nevadil. Výborný je 47letý Jaroslav Plesl (šéfporadce Havlík) v roli české odrůdy Sira Humphreyho Applebyho (seriál Yes, Minister). Přesvědčivě působí i 55letý Pavel Řezníček (ombudsmanův řidič)._____ 4)  Z pěkných kluků mě zaujal například Adam Solar (blonďák s ADHD ze třetího dílu)._____   5)  Vtipný koment: verbal*****. ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

Je super sledovat, jak a kam se Vaculík herecky i žánrově posunul od dob Kamaráda do deště. Svoji roli zvládá výborně a dává jí punc opravdovosti. Snad jediné, co se mi zdá trochu nepřirozené, je ta zavile spisovná čeština, to mi k němu moc nesedí. Jinak mu věřím všechno. Skvělý je ale i další casting. Plesl, Havelka, Hřebíčková, hlavní aktéři jednotlivých příběhů - všichni jsou výborní, ale absolutně všechny, včetně hlavního hrdiny, válcuje fantastický Řezníček, u něhož bych nikdy neřekla, že mu taková role sedne, ale který je bezchybný a svůj part si viditelně užívá. Klobouk dolů. Občas je tempo trochu pomalejší, ale žádný díl není vyloženě slabý. Aktuální a palčivá témata českého školství jsou otvírána citlivě, ale bez větších vytáček, poutavě, ale ne prvoplánově a se skvěle vygradovaným závěrem v rámci jednotlivých epizod i celku. A hlavně - s vědomím, že nikdo a nic není černobílé... Skvělý počin. Nejlepší díly: Ahoj tati, Tichá dohoda, Andílek. ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • V této epizodě můžeme slyšet hned několik českých hitů. V pokoji chovanců, kde má postel i hlavní obviněný, si můžeme poslechnout dvě známé rapové písně. První je skladba „Conor McGregor“, jejímiž interprety jsou Marpo, IronKap a WHNT. Druhou skladbou je „Letim nahoru“, kterou zpívá rapper Hasan. Další skladbou, která zde zazní, je „Málokdo ví“ od Hany Zagorové. Tu poslouchají vychovatelé při večerním klábosení. (ELBobes)
  • Případ se stal ve výchovném ústavu v Chrastavě na Liberecku v roce 1998. Ve skutečnosti pachatel zabil nejen vychovatelku, ale pokusil se zabít i její sestru, která po útoku zůstala mentálně retardovaná. (sator)
  • V pozadí rozhovoru (od 17. minuty) mezi Pelánem (Lukáš Vaculík) a zaměstnanci ústavu hraje v televizi videoklip Hana Zagorová - Málokdo ví. (formelin)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama