Reklama

Reklama

Transky, body, vteřiny

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Hra inspirovaná skandálním osudem československé atletky Zdeny Koubkové, jejíž sportovní úspěchy byly vymazány z naší novodobé historie... Cenou divadelní kritiky 2019 oceněná inscenace ostravského Divadla Petra Bezruče od autora a režiséra Tomáše Dianišky je v jeho pojetí tragickou hrou s groteskními prvky, která vypráví bolestivý životní příběh úspěšné atletky Zdeny Koubkové a její osudové genderové záměny. Výpravným a zároveň téměř dokumentárním pohledem nahlíží na složitý i těžký život osoby, která se snaží nalézt vlastní, nejen sexuální, identitu. Příběh s tématy homosexuality a transsexuality tak na konkrétním osudu popisuje lidské předsudky, ale rovněž neschopnost části společnosti přijmout jinakost. Inscenace je mozaikou důležitých okamžiků života Zdeny Koubkové, kdy je už od dětství konfrontována se zlým dětským vnímáním její odlišnosti, šikanou, zaujatostí. Úspěchy na poli sportovním se zde střídají s emotivními intimními prožitky, jež vyústí nakonec v silný coming out hlavní postavy. Právě za mimořádné ztvárnění hlavní postavy byl také Jakub Burýšek oceněn jako Talent roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

angel74 

všechny recenze uživatele

Netradiční způsob zpracování námětu asi nemusí sednout každému, ale nejspíš i díky němu má tato inscenace tak silné vyznění. A pak také díky bolestnému životnímu příběhu, úchvatné hudbě a ještě úchvatnějšímu hereckému výkonu Jakuba Burýška, který zde svou nezapomenutelnou interpretací písně Creep britské kapely Radiohead dokazuje i nezměrné pěvecké nadání. Velkou pochvalu si ovšem zaslouží všichni zúčastnění herci. Ve velmi omezeném počtu lidí ztvárnit tolik postav a navíc skvěle, to se jen tak nevidí. Jde o moje první setkání s tvorbou ostravského Divadla Petra Bezruče a musím přiznat, že jsem docela nadšená. (90%) ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Naprosto boží divadelní představení s úžasným hereckým výkonem Jakuba Burýška jako Zdeny Koubkové, atletky, již mnozí považovali za muže a která mužem vlastně byla. Ostravské Divadlo Petra Bezruče opět nezklamalo a přichází s originálním pojetím tématu přesahujícího osud jednoho sportovce, skvělou režií a výbornou scénou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela neobvyklá hra, nutno přiznat. Životopisné divadelní hry nejsou moc často v repertoáru divadel, tím spíše v podstatě neznámé atletky. Nebo spíše atleta. Ani já jsem o Zdeně Koubkové, respektive Zdeňku Koubkovi neslyšel. Jeho příběh také dokazuje, že nemusí nutně vládnout totalita, aby společnost takového člověka dokázala odmítnout, ponížit a zdegradovat. Přitom muž zkrátka trpěl jen jistou formou poruchy, která byla operativně napravena. Ovšem bavíme o době třicátých let a to samozřejmě lidé trpěli mnohem většími předsudky a názorovou ignorací než dnes. Je ale pravdou, že tomu není tak dávno, kdy svět řešil něco podobného u jiné atletky. Takže doba se změnila, ale ne o moc. Jen s těmi vymazanýmni úspěchy je to trochu kontroverzní. Měly nebo neměly být? Všech vítězství totiž atletka dosáhla jako žena, ale on to byl ve skutečnosti muž. Těžké. Každopádně hra je koncipována v podstatě jako dokument, kterým částečně provází sám atlet. Předsudky nejsou to nejhorší, co zažívá. Dalším je násilí a ponižování. Druhá stránka věci je, že se s ničím podobným lidé tenkrát moc nesetkávali, takže těžko soudit i je. Docela se mi líbí i scéna, jejíž jednu část tvoří kupříkladu běžecká dráha a najdeme i humorné prvky. Více rolí přitom zvládá menší počet herců. ()

Reklama

Reklama