Reklama

Reklama

Kyslík

Trailer 2

VOD (1)

Mladá žena se probudí v kryokomoře a nic si nepamatuje. Musí si ale vybavit, kdo je, a dostat se ven dřív, než jí dojde kyslík. (Netflix)

Recenze (270)

Botič 

všechny recenze uživatele

Aja v honbě za udržením diváka v nevědomí vyhodí logiku do vesmíru a s přibývající stopáží servíruje pár celkem drsných lapsů, které v kontextu předchozích minut nedávají absolutně smysl. Ale na druhou stranu mě jeho one woman show udržela v příjemném napětí. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pandemická zakázka s hodně předvídatelným scénářem. První “pointa” vás napadne v prvních minutách, při vteřinovém flashbacku z nemocnice, a druhá někdy o hodinu později. Jako celek je film skládačkou známých sci-fi a thrillerových motivů, ve které byste našli taky logické nepravděpodobnosti (vývoj dialogů s umělou inteligencí). Kdybyste je v ní tedy chtěli hledat, což nechcete, protože se na ní docela hezky kouká - Ajova režie je tradičně na úrovni, Mélanie se snaží a poslední čtvrtina je vizuálně sci-fařským pohlazením. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem na něco nezapomněl (myslím, že ne), je Kyslík rozhodně letošním nejlepším sci-fi filmem, který nám VOD sítě zatím nabídly. Což v konkurenci snímků jako Za čárou nebo Chaos Walking zas až tolik neříká, ale i tak ... Alex Aja zas a znovu dokazuje, že řemeslo má v malíku, ale zas a znovu trochu hapruje scénář, takže na červenou barviku na ČSFD opět nedosáhne. Když se to začne pitvat a rozebírat, vyjeví se v ději logicky mírně řečeno problematické momenty. Na druhou stranu film umí i překvapit, nějaké ty twisty jsem popravdě nečekal (ačkoli pohledem zpětně mě napadnout mohly). Mélanie Laurent výborná a pár nepříjemných scén s myškami a injekčními jehlami potěšilo. Celkově fajn malý film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja už se kolikrát předvedl s tím, že je dobrý filmař. Točí sice účelné žánrovky, ale dělá to hodně dobře. Navíc se mi líbí, jak se z hororu přiklonil ke sci-fi, navíc ještě komornímu sci-fi. Toho si hrozně cením. Ono natočit hodinu a půl příběh o tom, jak se jedna astronautka probudí v kryokomoře a udržet po tu dobu napětí, to je přeci jenom docela umění. Filmu ale do not hraje výborná Mélanie Laurent a hudba, která v doprovodu s vizuálem dělá s filmem divy. Dobrý kousek! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja v takej skôr pre neho netradičnej polohe, kde využíva úplne minimum priestoru na pohyb alebo skôr nepohyb. Komorná ponurá téma, necháva diváka tápať, je to taká dejová skladačka, kde postupne na povrch vypláva ktorá skutočne bije. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PORUCHA SYSTÉMU. HLADINA KYSLÍKU: 35%“... /// Úvod dlouhej – tak akorát. Už jsem začínal…, ale stihli to! Pak trochu zajímavý a pak hysterická ženská… Děj je  takovej, aby každýmu došlo, že to musí mít jako parádní (odbourávací) pointu a nechtěli ste to vypnout (dřív). Sledujete ženskou, která se snaží přežít. Něco ve stylu Pohřben zaživa (2010), jen technicky úplně někde jinde (jako lepší vole). Na mě se tam toho (krom konce) moc neděje, takže já na tyhle věci asi moc nebudu. Pro mě je to nejen plejtvání kyslíkem, ale hlavně časem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě vesmírnej odpad. 2.) Plácám se v prostoru. Uzavřeným. /// Thx za titule „Beata Krenželoková“.  PŘÍBĚH  ** HUMOR  ne AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja servíruje pro Netflix komorní, inteligentní a napínavý Survival v kryokomoře, který je solidní a fanoušci Survivalů si určitě na své příjdou. Raději bych sice viděl od Aji Hory mají oči 2 či jiný masakr, ale jsem rád i za tohle. Je zde jistá inspirace filmem Buried, takže komu se líbil už ten, tak je velká šance, že Kyslík Vás vyloženě nezklame. Dalo by se stěžovat nad tím. že je to pomalejší, mohlo to být intenzivnější a možná o 20 minut kratší, ale na druhou stranu si moc nedokážu představit, že by z tohodle námětu někdo dokázal vytřískat něco víc. Mélanie Laurent hraje výborně, ústřední zvrat je parádní a pro mne dost nečekaný, ale i ty další dějové překvapení mi přišly velmi dobře vymyšlené a kupodivu tu Aja stihl narvat i 3 slušné Jump Scary, kde při jednom se mi až orosilo čelo! Nesnáším jehly a krysy, takže i v tomhle na mě film působil nepříjemně. Celkově fajn jednohubka, kterou mám mezi 3-4 hvězdami, ale Survivalů nevzniká ročně 20, naopak maximálně 2, takže nedvidím důvod, proč bych zde měl šetřit. 7/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

No, bohvieako ma to nebavilo. Ale iba 2* tomu nedám. Oxygen je presne ten druh filmu, u ktorého je pred pozretím najlepšie nevedieť nič. Takže sa vlastne ani k ednotlivým komponentom bez spoilerov nemôžem vyjadriť. Nebolo to zlé, avšak ani nijako zvlášť dobré. Ústredná hrdinka neviditeľná. Potešil vizuál, najmä ku koncu, ale ani k tomu nemôžem povedať nič bližšie, lebo aj to by boli spoilery. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// U filmu s kyslíkem v názvu bych čekal, že mi bude při sledování docházet dech mnohem častěji. Mélanii miluju, ale tady si zasloužila silnější materiál. 6/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V jadre je to vymyslené dobre a disponuje i niekoľkými zaujímavými momentami, no nie je ich až toľko, aby to opodstatnilo celovečerný formát. Viem si pritom predstaviť, že vo forme krátkej sci-fi poviedky, a podporenej patričnými literárnymi kvalitami, by sa mohol dostaviť adekvátny účinok. Vo filmovej podobe je však sto minút priveľa a hoci dokážem akceptovať, že scenár narába s časom, ako sa mu práve hodí, predvídateľnosť diania nejde dokopy s až príliš odosobnenou réžiou, kde je problém dostať sa hrdinke pod kožu. Keď podobná látka ani na chvíľu nenapne, niečo je skrátka zle a viac než čokoľvek ma Kyslík utvrdil v tom, že Aja by mal radšej venovať žánrom, ktorým rozumie lepšie. 50% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ach ty filmy, co vás nadchnou prvním záběrem, ale pak máte problém je dokoukat. Oxygen má fajn klaustrofobicko-parnoidní námět, natočený je hezky, ale že by mě nějak výrazněji zaujala hlavní postava, děj či Melanie... Kdybych si tam aspoň mohl dosadit některou ze svých oblíbenkyň. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja už síce dávno nie je ten drsniak, ako v počiatkoch svojej režisérskej kariéry, ale stále si vyberá zaujímavé projekty, v poslednej dobe survivaly so silnými ženskými hrdinkami, s čím určite nepohrdnem, tentoraz navyše využíva atraktívny námet, extrémne uzavretého prostredia, jednej kryokomory a teda lepšie to už podľa mňa dopadnúť nemohlo. Film na prvý pohľad určite okamžite pripomenie Pochovaný za živa s Ryanom Reynoldsom, ale našťastie na to ide úplne inak, tu postava a ani divák vôbec netuší, kde sa vlastne nachádza a tak sa tu okrem tých klasických zoznamovacích scén, v ktorých sa postava len preberá a zisťuje, čo sa okolo nej nachádza a ako sa to dá využiť ešte dá tešiť aj na to, čo z toho nakoniec bude. Veľmi som si prial, aby to bola jedna z mojich obľúbených tém a našťastie nesklamalo, presne sa tu aj jedna z nich využije a tak som bol z toho zvratu v polovici filmu úplne nadšený, keďže to zoznámenie s ním bolo úžasné a tá v podstate najveľkolepejšia scéna z celého filmu bola nádherná a veľmi emotívna. Vo väčšine filmov s podobnou témou si tvorcovia vypomáhajú množstvom flashbackov, čím sa snažia natiahnuť celkovú dĺžku, ale tu skoro vôbec, dej mi prišiel stále dostatočne pútavý s dobre riešenou komunikáciou, aj keď v určitom ohľade aj trochu nelogickou a aj zvraty prichádzajú v pravidelných intervaloch, takže tu má stále čo baviť. A záver našťastie tiež nesklame, páčil sa mi. Takýto film nutne potrebuje toho správneho herca, ktorý to utiahne, keďže prakticky nezmizne z obrazu a Melanie Laurent bola skvelá voľba, vždy to bola dobrá herečka a s postavami silných žien už má svoje skúsenosti. Technicky je to prvotriedne zvládnuté, vizuál sa mi teda veľmi páči, kamera a použitý filter mi úplne sadli a Aja tu tiež odviedol skvelú prácu, je to napínavé, občas nepríjemné a aj emocinálne. A za to môže aj tá nádherná hudba. Takže na Oxygen som bol z viacerých dôvodov dosť zvedavý, ale predčilo to moje očakávania, lepšie to už byť nemohlo a určite si to ešte pozriem.  80% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Komornější příběh, který se odehrává pouze ve stísněném prostoru lékařské kryokomory. Melanie, jakožto jediný pořádný herec tohoto díla se v celém průběhu snaží uniknout ze své rakve a společnost ji při tom dělá pouze robotický asistent MILO, nad kterým však nemá úplnou kontrolu. Nedovedu si představit, že by film odehrávající se pouze v prostoru 2x1x0,5m mohl být ještě napínavější a zajímavější. O 4 hvězdách nemám nejmenších pochyb. 81% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kalustrofobická, katastrofická sci-fi o bioformě v kryogenické krabici. Uhrančivý vizuál, napínavé konverzace s ovládací jednotkou se slizským hlasem Mathieu Amalrica a poměrně překvapivé dějové zákruty patří hlavním devizám Kyslíku. Aja ukazuje že neumí jen krvavé bubu, ale má i cit pro vyprávění. Chcete sedativum? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, které jsem skoro vynechal. Nevím čím to přesně je, ale když už se někdo rozhodne adaptovat filmy z jedné "místnosti" (Locke, Tísňové volání), má zřejmě skvělý nápad a vyleze z toho prvotřídní film, který člověka drží v napětí a v tom lepším případě i zaujme pointou a nechá v něm nějaké ty emoce. Oxygen Alexandra Aji není masterpiece, ale povedly se mu všechny tři možnosti. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Méně depresivní a skličující alternativa k Buried, kde podobně důležitý, jako jsou hlas a gesta Mélanie Laurent, je i sametově mluvící "robot" v podání Mathieua Amalrica. Nic revolučního se nekoná, ale na to, že se snímek odehrává na pár metrech čtverečních, dokáže po celou dobu obstojně držet divákovu pozornost a posledních pár minut potěší oči a uši nejednoho scifi fanouška. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Solidní tvůrce Alexandre Aja se umí vyřádit víc, to už jsme si párkrát ověřili. Zkusil to s jedním hercem a s jedním místem. Dostatečně stísněným. Ovšem nezvládl to klíčové: nedostal se hlavní postavě (a tím pádem ani divákovi) co nejvíce pod kůži. Žena středního věku se probouzí v uzamčené zdravotnické kryokomoře. Nemůže ven, neví, proč tam je a vlastně ani netuší, kdo je. Navíc jí pomalu dochází vzduch. Jasně, občas musí vytáhnout kanylu z těla, občas řeší laboratorní myši v komoře, hlavně jí ale chybí odpovědi na otázky, které (ne)přicházejí od systému umělé inteligence, se kterým hrdinka komunikuje. Aja, jenž kdysi ve vyprahlé pustině nechal zmutované potomky horníků útočit na jednu rodinku (Hory mají oči), pak nechal stovky piraní ochutnat nejedno odhalené ňadro (Piraňa 3D), později s rozčertěným Danielem Radcliffem zkusil ambicióznější látku s přesahem (Rohy) a naposledy i přes z nohy trčící zlomenou kost nechal jednoho z hrdinů vzdorovat jednomu z nejobávanějších predátorů (Kořist), dokáže vykouzlit sympaticky klaustrofobickou atmosféru a na malém prostoru je vizuálně nápaditý. Mélanie Laurent, která skvěle pracuje s mimikou i s hlasem, si zaslouží palec nahoru. Ten druhý je pro Aju, od kterého si ale pro příště přeju zase nějakou stylovou jízdu plnou krvavého násilí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád inteligentné snímky. Škoda, že ten čo napísal scenár k tomuto filmu, sa taktiež nepodieľal na tvorbe novej ČSFD, lebo pánečku, to je teda jeden ukážkový, absolútny, nie len REKLAMNÝ - GRC. ()

Reklama

Reklama