Reklama

Reklama

86

(seriál)
  • Japonsko 86―エイティシックス―
Trailer 1
Japonsko, (2021–2022), 9 h 35 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Asato Asato (kniha)

Hrají:

Šója Čiba, Ikumi Hasegawa, Seiičiró Jamašita, Nacumi Fudžiwara, Saori Hajami, Haruka Širaiši, Haruki Išija, Daiki Jamašita, Taiši Murata, Šinei Ueki (více)
(další profese)

Epizody(23)

Obsahy(1)

Republika San Magnolia je stát oficiálně sestávající z 85 provincií, který je dlouhou dobu ve válce s říší Giadian. Obě strany dle veřejných zpráv bojují pouze za pomoci plně automatizovaných dronů, a tak jde o válku bez obětí na životech. Tedy alespoň tak to tvrdí vláda. Skutečnost je však taková, že žádná válka bez krve a smrti neexistuje. Za chráněnými hranicemi 85 provincií se nachází pro civilisty neznámý sektor 86, kde žijí lidé bez jakýchkoli práv a svobod, kteří pokud chtějí dokázat, že mají nárok na normální život, musí pilotovat ozbrojené drony ve válce – ty samé drony, které oficiálně žádné piloty nemají.
Na této straně hranice se nachází elitní jednotka Spearhead, kterou vede mladík Shin, zatímco v srdci samotné republiky daleko od nebezpečí sedí za monitorem Lena, která dává těmto dronům rozkazy. Spearhead si udělali mezi ostatními velké renomé a zároveň přivedli již několik takových „velitelů mimo bojiště“ do blázince nebo i k sebevraždě. Nyní dostává Lena na starost právě tuhle speciální jednotku a je jasné, že to bude jeden z nejtěžších úkolů v jejím životě, obzvlášť když se mezi ní a Shinem začne vytvářet jisté pouto. Tak začíná smutný a dramatický příběh dvou mladých lidí v této šílené válce. (Jeoffrey)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (12)

janovrom 

všechny recenze uživatele

Nenadchne ani neurazi. Serial je zalozen na moralnim konfliktu. Obetovat malou skupinu pro blaho "zbytku". Zachycuje obe strany zivota. Tema by mohlo byt zajimave, kdyby s nim neco udelali...coz se podle me nestalo. Jsou tam skvele momenty, ale zbytek je takovy nezazivny. V komentarich u anime jsem cetl, ze se to pozdeji poradne rozjede, coz by odpovidalo: 7-8 episod se vlece a zbytek je dobry. Jako uvod pro dalsi pribeh je to ale skvele, tak uvidime, jestli pokracovani bude. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Než som sa odhodlal sledovať 86, prevládala skepsa. Našťastie je seriál pojatý inak, než som sa obával, takže som bol milo prekvapený. Čo však prekonalo moje očakávania je na sci-fi anime celkom funkčné zakomponovanie žánru vojnový. Vzťahy, zmýšľanie a fatalizmus posádok Juggernavtov mi pripomínali mnohé autentické vyjadrenia „zážitkov“ skutočných vojakov. Dizajn techniky (hlavne Légie) prekvapivo zaujímavý, navyše výrazne napomáha k netradičnej akcii. Podotknem ešte peknú animáciu a soundtrack na vysokej úrovni, doplnený o príjemné piesne (hlavne Hands up to the Sky). 86 je vo výsledku komornejšie, než ponúkali naznačené námety. Chcel som ísť na 5*, lebo som čakal od poslednej epizódy I. kapitoly „prípravu na veci nadchádzajúce“, ale tú komornosť to nakoniec neprekročilo a nie som si istý, kam má II. kapitola smerovať. // II. kapitola 1. série: Veľmi dobre. Nakoniec sa to vybralo presne tým smerom, v aký som dúfal. Zatiaľ čo I. kapitola bola pomerne pochmúrna, táto má pozitívny ráz a namiesto neodvratnej tragédii je jej hlavná téma nádej, vyvýšená naplňujúcim koncom 1. série. ()

Reklama

biasim1 

všechny recenze uživatele

86 pro mě bylo velké překvapení. Ne proto, že by se jednalo o něco extrémně skvělého, ale v momentální sezóně, která mně osobně přijde vážně, ale vážně slabá, i ta "jen" dobrá série může udělat radost. Série nám představí celkem dost zajímavý svět, který je až nepříjemně podobný jednomu "výtvoru" z minulosti. Samotné fungování světa je nám vysvětleno docela dost a i když se dost často vysvětluje levným dialogem, nevadilo mi to natolik, abych to nedokázal přehlédnout. Postavy, které v příběhu vystupují jsou většinou dosti zajímavé a mimo Leny mě dost zajímala i samotná jednotka Spearhead. Interakce hlavní hrdinky s touto skupinkou vyvrženců byla vytvořená dost obstojně a ani ty prostřední epizody, které se odehrávaly hlavně za pomoci dialogů ve sluchátku mi nijak nevadily. Pokud bych se ale měl dostat k nějakému záporu, bude to již od Jeoffreyho zmíněná délka série. Všechno by totiž mohlo končit už někdy v devátém díle a ten zbytek byl prostě tak nějak navíc. 86 sice není nic světoborného, ale i tak mi dokázalo sezónu aspoň trošku zpříjemnit. 7/10. Více zde. ()

UncleMorty 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době neustálých Isekai recyklátů v podobě totálně nudných teenie weenie úchyláren se Shindeiru Land vzpamatoval a doručil něco normálnějšího než obvykle. 86 má zajímavou zápletku korelující kolikrát až s děním ze skutečného světa - aka vlastně jsme v pohodě a všechno se řeší za nás a nebojí se ukázat zoubky v podobě drsné války. Bohužel místy sympatické charaktery shazuje na zem další uřvaná minipotvora bez které  by se to celé klidně obešlo, jelikož tím chováním úspěšně likviduje celou vážnost. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitních válečných anime (ne holčičkám na výlětě v tancích nebo s vrtulkama na nohou), keré se navíc odvážně brodí politickými a sociálními podtématy, je jak šafránu, a "osmdesát-šestka" mezi ně rozhodně patří. Střídavá konfrontace mezi pokrokovou a až nacistickou San Magnolii, která rasisticky utlačuje nebělovlasé do špinavých bojišť na život a na smrt, je slušně zpracovaná, a i když je romantiku lehce naťukávající linka Romea a Julie tímto předvídatelná, nic z toho mi nevadilo. Co ale v prvním části více než méně drhne je skladba příběhu a exekuce. Celou dobu jsme zdravě udržování v emoční pohotovosti, ať už skrz nelítostné bitvy pavoučích mechů anebo srdceryvná politická prohlášení, ale seriál se nedokáže zručněji vypořádat s přehnaným množstvím potřebných úkonů, které musí během úvodních dílů stihnout. Sem tam to chrlí expozici z ničeho nic jak volkán na La Palmě. Ví moc dobře, že má až přemnožený ansámbl postav, ale tak nešikovně se je snaží uklidit. Poté se věnujeme až moc dlouho nudnému skypování, abychom poslední 2 díly naopak nevěděli, co s přebývajícím časem. Kvalitativně to má vskutku profil pily aneb nahoru a dolů, která naštěstí končí hned začátkem druhé části. Jakmile už seriál nemusí nic vysvětlovat, roztočí otáčky na absolutní maximum ve všech položkách. Pro mě až neuveřitelně skvěle byly zvládnuté jak civilizované a milé pasáže o nově nalezeném životě psanců ve vyspělé společnosti, tak neúprosné, adrenalin pumpující vřavy. Najednou mi anime přišlo hmatatelné a tak uvěřitelné; dokázal jsem se vcítit do pocitů hlavních hrdinů, kteří bojovali s nově nabytými pocity regulérního života a poté i zvláštně protichůdným absťákem po vojně, která je vychovala. Starost opatrovatelů, legrácky a pohoda prožitých Vánoc nebo naopak vztek a beznaděj po nečekaném úderu: To vše jsem prožíval též. 16. díl byl fantasticky drásající a naopak u posledního mi ukápla i slzička štěstí. Jsem rád, že pro jednou obsah hlavně 2. půlky je na úrovni výborného grafického a hudebního podkresu od A-1, které k mé velké radosti ohlásilo, že bude s projektem dále pokračovat. Za 1. "kůr" bych se pohyboval u slušných 3*, druhé půlce bez ostychu napálím slabších 5, jak plnými doušky jsem si 86 tehdy užíval. ()

Galerie (567)

Reklama

Reklama