Reklama

Reklama

86

(seriál)
  • Japonsko 86―エイティシックス―
Trailer 1
Japonsko, (2021–2022), 9 h 35 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Asato Asato (kniha)

Hrají:

Šója Čiba, Ikumi Hasegawa, Seiičiró Jamašita, Nacumi Fudžiwara, Saori Hajami, Haruka Širaiši, Haruki Išija, Daiki Jamašita, Taiši Murata, Šinei Ueki (více)
(další profese)

Epizody(23)

Obsahy(1)

Republika San Magnolia je stát oficiálně sestávající z 85 provincií, který je dlouhou dobu ve válce s říší Giadian. Obě strany dle veřejných zpráv bojují pouze za pomoci plně automatizovaných dronů, a tak jde o válku bez obětí na životech. Tedy alespoň tak to tvrdí vláda. Skutečnost je však taková, že žádná válka bez krve a smrti neexistuje. Za chráněnými hranicemi 85 provincií se nachází pro civilisty neznámý sektor 86, kde žijí lidé bez jakýchkoli práv a svobod, kteří pokud chtějí dokázat, že mají nárok na normální život, musí pilotovat ozbrojené drony ve válce – ty samé drony, které oficiálně žádné piloty nemají.
Na této straně hranice se nachází elitní jednotka Spearhead, kterou vede mladík Shin, zatímco v srdci samotné republiky daleko od nebezpečí sedí za monitorem Lena, která dává těmto dronům rozkazy. Spearhead si udělali mezi ostatními velké renomé a zároveň přivedli již několik takových „velitelů mimo bojiště“ do blázince nebo i k sebevraždě. Nyní dostává Lena na starost právě tuhle speciální jednotku a je jasné, že to bude jeden z nejtěžších úkolů v jejím životě, obzvlášť když se mezi ní a Shinem začne vytvářet jisté pouto. Tak začíná smutný a dramatický příběh dvou mladých lidí v této šílené válce. (Jeoffrey)

(více)

Recenze uživatele Scalpelexis k tomuto seriálu (4)

86 (2021) 

Kvalitních válečných anime (ne holčičkám na výlětě v tancích nebo s vrtulkama na nohou), keré se navíc odvážně brodí politickými a sociálními podtématy, je jak šafránu, a "osmdesát-šestka" mezi ně rozhodně patří. Střídavá konfrontace mezi pokrokovou a až nacistickou San Magnolii, která rasisticky utlačuje nebělovlasé do špinavých bojišť na život a na smrt, je slušně zpracovaná, a i když je romantiku lehce naťukávající linka Romea a Julie tímto předvídatelná, nic z toho mi nevadilo. Co ale v prvním části více než méně drhne je skladba příběhu a exekuce. Celou dobu jsme zdravě udržování v emoční pohotovosti, ať už skrz nelítostné bitvy pavoučích mechů anebo srdceryvná politická prohlášení, ale seriál se nedokáže zručněji vypořádat s přehnaným množstvím potřebných úkonů, které musí během úvodních dílů stihnout. Sem tam to chrlí expozici z ničeho nic jak volkán na La Palmě. Ví moc dobře, že má až přemnožený ansámbl postav, ale tak nešikovně se je snaží uklidit. Poté se věnujeme až moc dlouho nudnému skypování, abychom poslední 2 díly naopak nevěděli, co s přebývajícím časem. Kvalitativně to má vskutku profil pily aneb nahoru a dolů, která naštěstí končí hned začátkem druhé části. Jakmile už seriál nemusí nic vysvětlovat, roztočí otáčky na absolutní maximum ve všech položkách. Pro mě až neuveřitelně skvěle byly zvládnuté jak civilizované a milé pasáže o nově nalezeném životě psanců ve vyspělé společnosti, tak neúprosné, adrenalin pumpující vřavy. Najednou mi anime přišlo hmatatelné a tak uvěřitelné; dokázal jsem se vcítit do pocitů hlavních hrdinů, kteří bojovali s nově nabytými pocity regulérního života a poté i zvláštně protichůdným absťákem po vojně, která je vychovala. Starost opatrovatelů, legrácky a pohoda prožitých Vánoc nebo naopak vztek a beznaděj po nečekaném úderu: To vše jsem prožíval též. 16. díl byl fantasticky drásající a naopak u posledního mi ukápla i slzička štěstí. Jsem rád, že pro jednou obsah hlavně 2. půlky je na úrovni výborného grafického a hudebního podkresu od A-1, které k mé velké radosti ohlásilo, že bude s projektem dále pokračovat. Za 1. "kůr" bych se pohyboval u slušných 3*, druhé půlce bez ostychu napálím slabších 5, jak plnými doušky jsem si 86 tehdy užíval. ()

Supiaheddo (2021) (E02) 

Drobné zhoršení. První akční představení, jak si to plíživý mechové rozdávají mezi rozvalinami města, mělo grády a Sawano si tyhle momenty hudebně užívá. Jen ten přechod do školní přednášky vrzal hůř jak nenamazaná vrata. Pozornějšího okamžitě napadne, že seriál nám musí představit kolizi a ideologii obou světů, podat drobnou výpravu do geografické minulosti jeviště a to v rámci smysluplnosti bylo jednoduše nesmyslné, skoro až trapné. To by hlavní dámský žokej musel znát svou stáj inside-out a to skrze hloupé naznačení nočních chatovacích avantýr má daleko k přesvědčivému způsobu podání. ()

Sore de mo (2021) (E16) 

Wow! Takový rachot jsem od 86 nečekal, ale tohle dunělo všemi dostupnými kanály. Přesně, co si pán šefkuchář objednal. ()

Handorā Wan (2022) (E23) 

86 ví, jak diváka odměnit. Vše, co jsme si zasloužili a chtěli. Přídavek, prosím..? ()

Reklama

Reklama