Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Myšička je jako zásadový policajt Fajt super, Křenková hraje jako obvykle velmi věrohodně a esteticky sama sebe a Navrátil nehraje nic, byvše při tom sympatický. Problém s Božími mlýny nemám ani tak proto, že často nudí a pasti na zákonem nepotrestané pachatele jsou naivní. Bůhví proč mě iritovalo sledovat veřejnoprávní produkci z pera investigativního novináře, sugerující v zemi s nevalnou vymahatelností práva, že to nějakým zázrakem dobře dopadne. Nemístný optimismus, eskapismus, propaganda nebo prostě drzost? ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaká škoda tak slibně rozjetého potenciálu, kterým první dva díly překypovaly a nadhledem nešetřily. Pak jakoby Hřebejkovi došel dech. Ale nejen jemu. Ze sarkastika Myšičky se stal téměř nadpozemský tvor, který měl pod palcem snad všechny lidi a řešení jakékoliv situace pro něj nebyl žádný problém. To už zavánělo opakující se nudou. O Navrátilovi a pořád stejně se tvářící Křenkové nemá cenu ani mluvit, to nejsou žádní herci. Neskutečně mě otravovalo to jejich ichtylský znamení, když se vždycky poškrábali na nose. Čekal jsem, že aspoň něco předvede Jiří Lábus, ale ten moc prostoru k hraní ani nedostal a v závěrečném díle mě ho bylo líto, že tam vůbec hrál. V dalších dílech už logika dostávala stále větší trhliny a celkové rozuzlení zápletek šlo rapidně ke dnu. Opravdu škoda. První dva díly bezva, poslední dva díly ubohost, hraničící dokonce s telenovelou. Převládá u mě velká rozpačitost, dal bych celkově 2,5, ale zaokrouhlím na tři, ale s kurevsky odřenýma ušima. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Bylo to na hraně, ale….“ Na hraně mezi thrillerem, krimikomedií a fraškou, ale... Bývalý policista Fajt v podání Martina Myšičky předvádí místy docela ztěží uvěřitelné kousky a kejkle, přesto se při nich místy člověk docela i slušně pobaví a samozřejmě ho přitom i zahřeje u srdce, že aspoň na televizní obrazovce se boží mlýny opravdu otáčí... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

U pár dílů by možná šlo uvažovat i o třetí hvězdičce, ale většinou to bylo prostě od základu nezvládnuté. Diskutabilní byl už samotný koncept, kdy jsou kriminálníci dostáváni za mříže pomocí jiných nelegálních praktik. Pak tu byl nezvládnutý mix kriminálky s komedií, který vedl k totální nevěrohodnosti (nejen) hlavních postav. Obsazení sice sympatické, herci se možná vyblbli s převleky, ale sledování výsledku stejně byla jen ztráta času. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nějak nemůžu s Hřebejkem najít společnou řeč,nicméně i tak jsem dal Božím mlýnům šanci a první díl mě bavil.Nebyla to sice žádná pecka,kterou bych vyhledával opakovaně,ale pokud by si seriál udržel tuhle formu,neměl bych nic proti.Bohužel ale neudržel a ve zbývajících pěti dílech jsem byl svědkem něčeho o čem nevím co si myslet.Měla to snad být parodie?Nebo nějaká místy dobře skrytá metasatira?Nebo to celé snad bylo myšleno vážně?Z indícií a z toho jak vážně se postavy berou bych tipoval třetí možnost a to je prostě špatně.Chápu,že žijeme v době,která v mnoha ohledech předčí divoké devadesátky,premiér na férovku krade,všichni to vidí a nikdo s tím nic neudělá atd atd.ale pokud Janek Kroupa zblbnul natolik ,že mu přijde v pořádku,že hlavní vyšetřovatel (který už ani navíc není u policie) může sám porušovat zákon,aby "boží mlýny" někoho semlely,je to hodně divná zpráva pro diváka.Postupem času navíc jde kvalita dolů natolik,že poslední dvě epizody vypadají,jak kdyby scénář psalo pětileté dítě a fakt sem si nebyl jistý,jestli autoři jen nezkouší co divák vydrží.A to je řeč pouze o samotném "případu".Vedle toho tu jsou totiž ještě pomyslné třešničky na dortu typu - skoro plnoletá skoro Vitenamka si bere Lábuse pro občanství,přičemž je a)úředně mrtvá a za její vraždu byl někdo (nejspíš) odsouzen b) cca pět minut před svatbou je zmíněné,že je narozená v Rumburku a tudíž má občanství od narození.Jsou to detaily,ale je jich hodně a ve výsledku jsou to další a další hřebíčky do už tak špatně udělané rakve...20% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Svatební obřad vede podle použitých kostýmů katolický kněz. V ruce však drží Český ekumenický překlad Bible, který se při katolických obřadech nepoužívá. (Thanoris)
  • Kapitán Fait (Martin Myšička) má právnické vzdělání, ale nějak se mu setřel rozdíl mezi vraždou a zabitím. V případě sekty se nejedná o vraždu, o které Fait opakovaně mluví, protože nic takového nepřipravovali a také chyběl úmysl zabít. (sator)
  • Vnitřní prostory policie se natáčely v budově CERGE-EI v ulici Politických vězňů v Praze. (mandarinka)

Reklama

Reklama