Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pojď si poslechnout, jak si Kmotr vodí šéfa kriminálky." Boží mlýny obvykle melou příliš pomalu a tak nemám nic proti tomu, aby urychlovač exkapitán Fait jejich lopatky pořádně roztočil. Jelikož tak činí poměrně zábavnou formou, tak proti tomu v zásadě nic nemám. Ovšem proti Kroupovi, republikovýmu investigativci č. 1, toho mám docela hodně. Tady excelentně dokazuje, že už mu z toho investigativování trošku hrabe. Stejně jako ve svým profesním životě totiž zdařile propojuje existující kauzy se svým pověstným pohádkářstvím a to je celkem peklo. Ale v seriálu škodí určitě míň než ve skutečným životě, tak ať se radši věnuje tomuhle. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kroupa bohužel nemá na to, aby dal dohromady detektivní zápletku, která bude obsahovat nějaký pořádný vývoj a nebudou v ní mezery ohledně logiky, doufejme, že mu Jan Drbohlav, scénárista-matador tohoto žánru, dost pomohl, takže se seriál dá s přimhouřenýma očima i sledovat. Pomáhá v tom občasný humor, chemie mezi třemi hlavními představiteli (bez psa Kaštana) a hlavně Jan Hřebejk, který to režijně drží pohromadě, dodává tomu nadhled a dopustí se i špílce ke své vlastní tvorbě (jméno pro arcilotra je Vitouš a název posledních dvou epizod dost evokuje Kawasakiho růži). V ní se toho ale zlomilo míň než zde, bohužel. 50%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tomto seriálu je písnička z úvodních titulků a skladba hereckých hvězd – mě nejvíc bavili Martin Myšička, Eliška Křenková a Jiří Lábus, ale to je o osobních preferencích. Herecky byli skvělí všichni. Jenže obsahově je to taková zvláštní detektivka, která úplně překroutila klasické prvky detektivky a utahuje si v každém díle z nějakého zmetka a utře ho nějakou promyšlenou nebo naopak nedomyšlenou akcí. Proto název – Boží mlýny – melou pomalu, ale jistě. A i když seriál technicky docela ušel, tak po scénáristické stránce jsem nějak nevěděl kdy se smát nebo kdy se kochat hereckými výkony. Prostě jsem vůbec nevěděl jestli to brát jako satiru nebo to myslet vážně. Nakonec jsem se nedokázal rozhodnout a tak vypadá i výsledné hodnocení. Po skončení můžu říct, že jediné, co mi v hlavě po tomto seriálu zbyde je úvodní melodie. Ta se fakt povedla. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem jsem opravdu nedovedl najít společnou řeč - a to jsem se snažil, neb mám obecně tvorbu pana Hřebejka rád...problém je už ve vymezení samotného žánru, protože ta slovy tvůrců ,,pohádková kriminálka" mne vůbec neoslovila a je to podle mého slepá ulička nejen seriálové tvorby (tohle by mohlo fungovat leda tak v produkci studia Marvel určené striktně pro náctileté). Navíc sporný je i koncept, kdy spravedlnosti je dosahováno nelegálními prostředky a při míře ,,náhod" a všeho, co musí ,,mstitelům spravedlnosti" vyjít a klapnout, se celkové vyznění skutečně posouvá až někam k pohádkovému světu... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

U pár dílů by možná šlo uvažovat i o třetí hvězdičce, ale většinou to bylo prostě od základu nezvládnuté. Diskutabilní byl už samotný koncept, kdy jsou kriminálníci dostáváni za mříže pomocí jiných nelegálních praktik. Pak tu byl nezvládnutý mix kriminálky s komedií, který vedl k totální nevěrohodnosti (nejen) hlavních postav. Obsazení sice sympatické, herci se možná vyblbli s převleky, ale sledování výsledku stejně byla jen ztráta času. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Baví mě vizuál, herci, nápad a postupné zapracování ústředního příběhu do celého seriálu (Max Brown), nebaví mě když pasti na bídáky jsou umělé, vratké anebo rovnou protizákonné. Taková česká mission impossible, a za to má u mě tu čtvrtou hvězdu, kterou ale objektivně ztrácí slabý scénářem resp. námětem jednotlivých případů. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Snad všichni si přejeme takového Myšičku, který by nám doběhl a obalamutil všechny padouchy, které proklouznou pod rukami slepé spravedlnosti. A já osobně jsem se rád díval na to, že mu "volavku" hraje Eliška Křenková a v nezvyklé vedlejší roli tradičně září Jiří Lábus. Klidně bych si dal nášup v podobě dalších šesti případů. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Základní chybou asi bylo zařazení do žánru komedie. Lidi pak mají nějaká očekávání a jsou zklamaní. Seriál je velmi povedený, herecky absolutně nemám co vytknout, děj místama skřípe, ale budiž. Hodnocení snižuje především nevyvážený zvuk, zde opravdu nechápu, jak něco takovýho může ČT vypustit ven. A není to poprvé, kdy má ČT u nějakého pořadu problémy se zvukem. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Půjdeme tam a tam a uděláme to a to." A pak tam jdou a udělají to... Sorry, ale učí se ještě vůbec něco na filmové scénáristice? ...  Viděl jsem jeden a půl dílu, protože nemusím sníst celé vejce, abych poznal, že je zkažené. ... Bylo to utrpení. Scénáristicky, dramaturgicky, filmařsky... Nuda, šeď, pusto. Obávám se, že Hřebejk neumí natočit dramatickou scénu. Všechno to tak prázdně bublá do ztracena jako horký bahno, bez nějakého napětí, vzrušení nebo nedej bože jiskry. Větší dobrodužství je sledovat jak praskají bubliny na vařícím pudinku... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taková malá televizní pohádka na dobrou noc pro dospělé. Martinovi Myšičkovi ta role sedla.  Líbil se mi v ní. Chvilkami mi připomínal Holmese. Asi to bylo těmi dýmkami. Je to sice hodně naivní, ale mně zajímalo, jak ty zločince vždycky dostanou a taky čím. Podobná organizace by se určitě šikla i v reálném světě. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaká škoda tak slibně rozjetého potenciálu, kterým první dva díly překypovaly a nadhledem nešetřily. Pak jakoby Hřebejkovi došel dech. Ale nejen jemu. Ze sarkastika Myšičky se stal téměř nadpozemský tvor, který měl pod palcem snad všechny lidi a řešení jakékoliv situace pro něj nebyl žádný problém. To už zavánělo opakující se nudou. O Navrátilovi a pořád stejně se tvářící Křenkové nemá cenu ani mluvit, to nejsou žádní herci. Neskutečně mě otravovalo to jejich ichtylský znamení, když se vždycky poškrábali na nose. Čekal jsem, že aspoň něco předvede Jiří Lábus, ale ten moc prostoru k hraní ani nedostal a v závěrečném díle mě ho bylo líto, že tam vůbec hrál. V dalších dílech už logika dostávala stále větší trhliny a celkové rozuzlení zápletek šlo rapidně ke dnu. Opravdu škoda. První dva díly bezva, poslední dva díly ubohost, hraničící dokonce s telenovelou. Převládá u mě velká rozpačitost, dal bych celkově 2,5, ale zaokrouhlím na tři, ale s kurevsky odřenýma ušima. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Umorousaně nevýrazné. 1)  Seriál staví na podobném východisku jako o 12 let starší minisérie Vetřelci a lovci. Tam je to tajemný mstitel bezpráví pan Zahálka, zde modernější a profesionálnější tým kolem bývalého vyšetřovatele. Vždy jde o totéž: napravit jasné případy bezpráví provokací, na niž se nespravedlivě osvobozený viník nachytá. Námět je tedy jasný a záleží jen na zručném scénáři, režii a dobrých hereckých výkonech. Bohužel jak tehdy Filipu Renčovi tak i tentokrát 54letému Janu Hřebejkovi se dílo příliš nepovedlo._____ 2)  Postrádám silnější příběhy, nestačí mi jen letmo načrtnuté krimihistorky na scenáristické úrovni novináře Blesku. Postrádám více vtipných akcí, i když nemohu popřít, že nějaké tu byly._____ 3)  Na druhé straně nerealističnost situací i akcí mi nevadí. Tvůrci pracují s velkou nadsázkou, kterou divák musí přijmout a pak bude po této stránce spokojen._____ 4)  Přesto však základním rysem je jakási umorousanost, nevýraznost, jen s občasnými pěknými okamžiky (málo jich, málo)._____ 4)  24letý Vincent Navrátil (student kriminalistiky), přitažlivý navzdory svému nadměrnému pozadí, se mi zamlouval. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nějak nemůžu s Hřebejkem najít společnou řeč,nicméně i tak jsem dal Božím mlýnům šanci a první díl mě bavil.Nebyla to sice žádná pecka,kterou bych vyhledával opakovaně,ale pokud by si seriál udržel tuhle formu,neměl bych nic proti.Bohužel ale neudržel a ve zbývajících pěti dílech jsem byl svědkem něčeho o čem nevím co si myslet.Měla to snad být parodie?Nebo nějaká místy dobře skrytá metasatira?Nebo to celé snad bylo myšleno vážně?Z indícií a z toho jak vážně se postavy berou bych tipoval třetí možnost a to je prostě špatně.Chápu,že žijeme v době,která v mnoha ohledech předčí divoké devadesátky,premiér na férovku krade,všichni to vidí a nikdo s tím nic neudělá atd atd.ale pokud Janek Kroupa zblbnul natolik ,že mu přijde v pořádku,že hlavní vyšetřovatel (který už ani navíc není u policie) může sám porušovat zákon,aby "boží mlýny" někoho semlely,je to hodně divná zpráva pro diváka.Postupem času navíc jde kvalita dolů natolik,že poslední dvě epizody vypadají,jak kdyby scénář psalo pětileté dítě a fakt sem si nebyl jistý,jestli autoři jen nezkouší co divák vydrží.A to je řeč pouze o samotném "případu".Vedle toho tu jsou totiž ještě pomyslné třešničky na dortu typu - skoro plnoletá skoro Vitenamka si bere Lábuse pro občanství,přičemž je a)úředně mrtvá a za její vraždu byl někdo (nejspíš) odsouzen b) cca pět minut před svatbou je zmíněné,že je narozená v Rumburku a tudíž má občanství od narození.Jsou to detaily,ale je jich hodně a ve výsledku jsou to další a další hřebíčky do už tak špatně udělané rakve...20% ()

bourec

všechny recenze uživatele

Vyskočilo to na mě bez hodnocení, ale sérii jsem viděl. Je to podle mě sice slušnej pokus, ale přijde mi to slušně nedotažemý. 40%. ()

zette 

všechny recenze uživatele

S kriminalnimi komediemi mam vseobecne problem, pokud neni hranice mezi vtipem a vaznosti jasne definovana. Zde se divak tezko orientuje, zapletky mi prisly mdle a ja mel s kazdym dilem problem dodivat se do konce. Coz je minimalne k hereckemu obsazeni skoda. Serial, na ktery uz nikdy nebudu mit chut se opet podivat. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

První epizoda byla o poznání lepší než zbytek seriálu. Měla spád a vtip, což se o následujících dílech říct nedá. Asi nejlépe se své role zhostil pes Kaštan, za ním se v těsném závěsu držel Martin Myšička, ostatní bych raději nezmiňovala. Tvůrci tomu nasadili korunu, když nejlepšího herce Kaštana v poslední epizodě ani nenechali hrát. Přiznejme si na rovinu, že scénář dost pokulhával. Vyloženě mě potěšila alespoň ústřední píseň Mlýny, která se opravdu povedla. (45%) ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Nemám rád polopatické vysvětlování (kamerový detail na 5 vteřin), tady navíc umocněné i slovně tím, že to pro jistotu Fait svým kolegům (a pomalejším divákům) na konci epizod celý vysvětlí. Opravdu špatné scénáristicky a herecky slabší rutina. ___ Autor tohoto komentáře byl zproštěn obžaloby, protože dle §226b hodnocení pod 3 hvězdy není trestným činem. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděla jsem první čtyři díly a kroutily se mi u nich prsty na nohou, postupně víc a víc. Asijskou růži už jsem nedala a bylo to asi dobře, protože i můj protějšek, který byl k seriálu od počátku vstřícný a shovívavý po zhlédnutí posledního dílu zklamaně pravil, že toto bylo teda opravdu slabší. Seriál je opravdu nepodařený počin, kde humor se zaměňuje s tupostí anebo tupost s humorem, těžko říct. Každopádně je to spíš k pláči než ke smíchu. ()

Reklama

Reklama