Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sorrow k tomuto seriálu (4)

Provaz (2021) (E01) 

Těšil jsem se, že by to snad mohlo být něco nového, něco zajímavého, ale první epizoda mě zatím moc neoslovila. Zase takový zvláštní tým tří novodobých mušketýrů – policista, novinářka a student kriminalistiky, který má bohatého taťku a může všude rozhazovat peníze a k tomu na druhé straně parta opravdu vypatlaných mafiánů včele s Ruppertem. Kdyby všichni mafiáni měli takovéto IQ, to by tu brzy žádný nebyl a všichni by bručeli v base. Vše bylo dopředu dost čitelné, např. nastoupení Myšičky do auta k tomu Ruppertovo poskokovi, to bylo jasné, že to někdo fotí a pak se to předloží Ruppertovi, aby byl zažehnut konflikt mezi mafiány. Komické bylo zadržení Myšičky na základě žádných důkazů. Ten konec byl až trapný, jak se jednoduše vše vyřešilo. No dám tomu šanci, Myšičku mám rád, snad bude další epizoda lepší. ()

Sekta (2021) (E04) 

Ten guru Slezáček byl hned na začátku epizody soudem osvobozen, tedy předpokládám, že kriminalisté i státní zástupce dělali svoji práci, aby před soudem dokázali, že to není léčitel, ale jen tahá z lidí peníze. Potom se na něho přilepí tahle partička s Faitem a napadne je, že si nechají na tajňačku od kámoše z kriminálky prolustrovat jeho účet a katastr a zjistí, že má neskutečně moc peněz. Navíc se stačilo podívat na silnici v čem jezdí a bylo by to všem jasné. Takže když byl proti guru Slezáčkovi veden soud, orgány činné v trestním řízení tohle nenapadlo a čekalo se až to napadne Faita??? Chápu, že zde se jedná o určitou nadsázku, ale ono to není vtipné, ono to není záživné, člověk se u toho nudí a doufá v konec. ()

Asijská růže (2021) (E05) odpad!

Hloupé, nudné, nelogické, jinak to nelze nazvat. Bývalý kriminalista Fait si využívá policii a zásahovou jednotku jakoby, ji vlastnil. Sám se při svých akcích potrestání lumpů dopouští trestné činnosti (např. padělání dokladů, kuplířství, nelegální odposlechy,…), samozřejmě se souhlasem policie. Trochu mně to připomíná seriál Dáma a Král, kde si na vyšetřovatele hráli advokáti a jejich zaměstnanci, tady to je bývalý policista s nějakým studentem a novinářkou… Ten Faitovo bývalý kolega asi u policie nemá žádnou práci a čeká jen až bude Fait něco potřebovat, a pak stačí lusknout prsty a zásahovou jednotku má vždy po ruce, nemusí se nikoho ptát, aby k tomu dostal schválení. Křenková jde jako lehká diva do akce, přitom ji mohou poznat, když chodila k soudu, pak se diví, že má problém. Celá ta akce byla k smíchu, takže toho lumpa jako odsoudí na základě pohlavního styku s prostitutkou, která má falešné doklady na to, že je nezletilá, ale přitom je zletilá? To myslí tvůrci vážně? Opravdová komedie. Co mě nejvíce na seriálu vadí je zvuk, když postavy mluví, není jim rozumět a volume ženu nahoru a pak do toho začne řvát ta strašná muzika a zase musím ubírat. ()

Asijská růže - zlomená květina (2021) (E06) odpad!

Pokud tohle Janek Kroupa myslel jako vtip, dobře. Pokud to myslel vážně, co si o něm asi myslet. Těch nesmyslů bylo nepočítaně. Fait je se svými převleky jakási karikatura inspektora Closeau. A k samotnému případu, takže nejprve zavřeme Vitouše za styk s nezletilou dívkou, která nezletilá není, pak zavřeme Vitouše a Rampu za vraždu mrtvoly… Fait má všude známé a všichni mu jdou nepochopitelně na ruku a řídí se jeho pokyny, ať už je to nějaký vietnamský boss, padělatel dokladů, patolog z pitevny, nebo dozorce z věznice, kdy sám Fait je navádí k trestné činnosti, např. jo toho patologa já znám, to je můj hodně dobrý kamarád, ten tu pitevní zprávu zfalšuje a dosvědčí, že ta mrtvola nebyla mrtvola, nebo jo, toho dozorce z věznice já znám, ten mi zobe z ruky a udělá přesně co mu řeknu (mimochodem on ten dozorce pracuje každý den 24 hodin, že vždy když někdo přišel na návštěvu za Vitoušem, on tam vždy byl???). Jestli by měli někoho zavřít do kriminálu, tak asi Faita za nelegální odposlechy, za navádění k trestné činnosti a plno dalších deliktů, kterých se za těch 6 hrozných epizod dopustil. Nebo on má být jako nějaký vyvolený, který má rozhodovat o tom kdo je ten špatný a kdo je ten dobrý. Pane Kroupo, trochu rozumu by to chtělo při tom psaní, tohle byl extra škvár a dokoukal jsem to jen z důvodu, jak jsem se nad tou stupidní blbostí bavil. Nějaký lump, který nakradl peníze v devadesátkách je tam v podání Lábuse vyobrazen jako nějaký svatý dědeček, který by si to vlastně rád šel odsedět, ale je to přece mušketýr a drží slovo, netrhá partu. Ještě teď nemohu uvěřit, že byl Hřebejk tohle schopný natočit… ()

Reklama

Reklama