Evan SpiliotopoulosScénář:
Evan SpiliotopoulosKamera:
Craig WrobleskiHrají:
Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, Cary Elwes, William Sadler, Katie Aselton, Christine Adams, Diogo Morgado, Celeste Oliva, Kiara Pichardo, Bates Wilder (více)VOD (3)
Film sleduje Alice, dívku s poruchou sluchu, která po té, co ji navštíví Panna Maria, opět slyší, mluví a je schopná léčit nemocné. Když se tato zpráva rozšíří a lidé z blízka i daleka přicházejí, aby byli svědky jejích zázraků, přijede do malého městečka v Nové Anglii zdiskreditovaný novinář (Jeffrey Dean Morgan), jenž doufá, že mu vyšetřování těchto případů pomůže obnovit kariéru. Po té, co se začnou dít strašlivé události, si klade otázku, zda jsou tyto jevy dílem Panny Marie, nebo něčeho mnohem zlověstnějšího. (Falcon)
První horor za loňský rok a zklamaný nejsem. Na jedné straně je tu sice tisíckrát omletý námět zázračné léčitelky, absence krve, lekaček a efekty jsou slabší. Na druhou stranu je to tradičně natočené - cynický novinář přijíždí do malého městečka odhalit záhadu neslyšící dívky, která s pomocí panny Marie zázračně léčí. A přitom se ukazuje, že je to úplně jiná Marie, tak trošku vychcaná démonka/duch :) Ten příběh se mi líbil, finále je dobře vymyšlené, žádné zlo proti kterému nejde bojovat. Díky stylu vyprávění a hlavně díky perfektnímu Jeffrey Dean Morganovi v hlavní roli, alias taťkovi Winchesterovi mě to připomenulo seriál Supernatural. Velice slušné 3*. ()
Poměrně originální námět, který však místy pokulhává a působí tak neuvěřitelně béčkově. Naprosto chápu rozporuplná hodnocení, neboť jsem byl také celou dobu na vážkách, zda dát 2 nebo 3 hvězdy. Nakonec jsem se rozhodl pro tři, ale nemyslím si, že by dílo bylo něčím výjimečné. Prostě průměrný horor s několika lekacími scénami a nedokonalými efekty. 50% ()
Teolog se na to nepodívá, nevylučuje se, že bude pohoršen. Hororovým divákům nebude po chuti přemíra náboženských motivů. Novinář Gerry Fenn (Jeffrey Dean Morgan) se v novinářských kruzích netěší zrovna dobré pověsti. V rámci svého honu za senzačními novinovými články z oblasti záhad je schopen vydávat osobně zkonstruované podvrhy, což se pochopitelně podepsalo na jeho upadlé kariéře. V zapadákově jménem Banfield v Nové Anglii se začnou ale dít nevídané nadpřirozené léčitelské zázraky spojené se zjevením Panny Marie, čehož může využít k opětovnému nastartování role senzačního pis(s)álka. Na svých bedrech nyní bude mít objasnění záhady táhnoucí se dvě století. V titulní roli zarostlý Jeffrey Dean Morgan a Sam Raimi coby produkční záštita - to je hodně dobré divácké lákadlo pro ne už tak hodně dobrý horor. Ačkoliv má film celkem přijatelnou technickou stránku, co po stránce speciálních efektů nedělá ostudu, režijně příliš ničím nevyniká, nevyleká a exkurze plná kostelních řečí je po nějaké době otravná. Evan Spiliotopoulos je dalším ze scenáristů, co zatoužili po vlastními silami natočeném filmu. A je znát, že chce být ve svém režijním debutu odlišný, což je jistě záslužné, ovšem sto minut náboženství je podáváno suchopárně, většinou i hororová gradace vázne. Vedlejší postavy působí zhusta protivně - Cricket Brown v roli stěžejní a médii i církví oslavované dívky, co rázem zázračně slyší a mluví po božím zásahu, nikterak neokouzlí, o moc lépe na tom není ani Katie Aselton, William Sadler a Cary Elwes. Výsledný pekelný bubák toho moc vražedného nepředvede, občas juká ze všech absurdních pozic a motá se po scéně, no, alespoň korigoval náboženskou přebujelost. Finále/finální zúčtování na hranici podprůměru. Gore nulové. Oproti tomu se mně líbilo, že se film neodehrával ve tmě, takže taková hororová změna. Jeffrey Dean Morgan je spolehlivá jistota, technické parametry přijatelné a režijně slabší a nevýkonné. 6/10 ()
Námět je vlastně supr a opírá se i o kus historie. I snaha o osobní linky se cení. Kdyby se tolik netlačilo na pilu ve snaze o americkej styl hororu nehledě na strašně nízkej rozpočet na efekty, dopadlo by to o poznání lépe. Vlastně věřim, že kdyby se vystříhaly skoro všechny scény s efekty (stejně tam jen rušej atmosféru), dostalo by to o poznání lepší hodnocení od všech :D ()
"Vidlákům pobožným pomoci není, falešná Marie slzy když roní." Film , který potěší každého zarytého ateistu, nevěřícího na skutečné zázraky :-). Stav utkání FC Církev vs Dynamo Marie z Ďáblic: církev prohrála konzumačně, oprava, kontumačně 0:3. Nenaplnilo se davové očekávání zázraku, nepomohl ani bouřící kotel domácích, silnější mužstvo po zásluze vyhrálo! R.I.P. tři surově zfaulovaní flanďáci. Dobře oběšený farář, profesionálně zapálený jezuita-exorcista i ohnivou prackou do srdce skolený biskup. Poučení z příběhu je zřejmé. Zjeví-li se vám nějaká našeptávající Mařka v bílém prostěradle, vyléčí vám na počkání např. raka plic a posléze i pár dědkům od vás z činžáku prostatu, neukvapujte se s úsudkem. Ještě než si pozvete delegaci z Vatikánu k uznání zázraku, zkontrolujte té čůze roucho, jestli jí zpod něj nečouhá kopyto či ocas! ()
- Fotoaparát Gerryho Fenna (Jeffrey Dean Morgan) je Sony Alpha Mirrorless, takže nevytváří zvuk, jak je slyšet před kostelem, když Alice (Cricket Brown) opouští nedělní mši směrem ke stromu. (LUKICKK)
- Křestní jméno monsignora Delgarda (Diogo Morgado) ve filmu je Vincent. Takhle se mu ve filmu skoro nikdy neříká, nicméně biskup Gyles (Cary Elwes) o něm takto mluví během scény, kdy se setkávají s Gerrym Fennem (Jeffrey Dean Morgan), aby s ním projednali poskytnutí exkluzivního novinářského přístupu k Alici. (LUKICKK)
- Reklamní/marketingová kampaň k filmu využila k propagaci jeho vydání předního parapsychologa Christophera Chacona. Jako jedna z předních světových autorit v oblasti nadpřirozených/okultních a metafyzických jevů Chacon vyšetřoval a zkoumal tisíce případů zázraků a božských zásahů, stejně jako tisíce případů posednutí a nadpřirozených nákaz, přičemž spolupracoval s římskokatolickou církví i všemi náboženskými/duchovními systémy. (LUKICKK)