Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

23.01.2008 Autor Bart
Strašnické divadlo se již od svého počátku snaží návštěvníkům nabídnout i jinou než divadelní produkci. Každý měsíc má své místo v programu promítání filmu a koncert. Až do konce této sezony povládne Kinu ve Strašnickém divadle český režisérský kouzelník František Vláčil. Inspirací k promítání Vláčilových filmů byla nejen dramatizace Údolí včel, kterou jako první divadlo vůbec uvedlo Strašnické divadlo na počátku této sezony, ale především Vláčilův režijní rukopis. Jeho dílo je zcela mimořádné a pro mnoho současných českých filmařů zůstává nedostižným vzorem.

Filmy, které režíroval, zanechávají v divákovi nesmazatelný dojem, zejména díky své podmanivé výtvarné stránce. Sám Vláčil měl z počátku zájem o film ryze estetický, vnímal ho hlavně jako podívanou, u slov ho zajímal spíše jejich zvuk než obsah. Příprava na natáčení jeho prvních filmů, které jsou výtvarně nejpropracovanější, zahrnovala rozkreslování scénáře do jednotlivých obrazů a vytváření detailní barevné škály. Rád si vybíral témata s hlubokým významem, ne každá doba mu to však umožnila. Na druhou stranu i jeho filmy vytvořené v době normalizace mají svou hodnotu a patří mezi to nejlepší, co bylo v té době natočeno.

Cyklus filmů Františka Vláčila ve Strašnickém divadle nabízí shlédnout průřez jeho tvorbou na vzorku pěti filmů. Prvním snímkem bude Holubice (1960), Vláčilův debut o malém chlapci na kolečkovém křesle a holubici, kterou postřelil. V březnu bude následovat historické Údolí včel (1968). Do konce sezony pak mohou diváci shlédnout ještě Stíny horkého léta (1977), snímek inspirovaný událostmi konce 2. světové války, psychologické drama Hadí jed (1982) o mladé ženě, která se snaží najít cestu do života svého otce, a Stín kapradiny (1986) podle románu Josefa Čapka.

Vstupenky je možné zakoupit ve Strašnickém divadle v centru Prahy, ve velmi příjemném knihkupectví a kavárně Řehoře Samsy v pasáži U Nováků ve Vodičkově ulici.

Reklama

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024 Reklama

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023 Reklama

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Fenomén ČSFD.cz tento pátek na ČT Art

Fenomén ČSFD.cz tento pátek na ČT Art

20.10.2016

Jedinečný cyklus osmi půlhodinových dokumentů od pěti režisérů nabízí originální pohled na české filmové dědictví i péči o něj. Série vznikla v úzké spolupráci s Národním filmovým archivem (NFA).… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama