Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Oko na severskou kinematografii...

Oko na severskou kinematografii...

21.04.2008 Autor Cervenak
...má Skandinávský dům v Praze, který vám představuje tvorbu z krajů fjordů a dlouhých zim v... no ano, v kině Oko (Františka Křížka 15, Praha 7). Program na nejbližší tři měsíce je pestrý od komorních osobních dramat přes komedie až po vikingské ságy. Všechny filmy jsou vybaveny českými a anglickými titulky. Zajímavou novinkou je, že u některých snímků jsou české titulky upraveny tak, aby byly vhodné také pro neslyšící.
Více k projektu Severské filmy v Oku dodává vedoucí filmové sekce Skandinávského domu Lenka Bazinková: Naším hlavním cílem je přiblížit českému publiku filmy ze severu, které nejsou běžně k vidění. Úprava českých titulků na titulky pro neslyšící není ničím jiným, než snahou o příjemnější přístup k této cenné kinematografii pro lidi se sluchovým postižením. Je to jen malá změna, která někomu umožní hlubší filmový zážitek, zatím co jiný si jí téměř nevšimne.

Zde je program na období duben červen 2008:

Skenbart/ Iluze - film o vlaku (černá komedie, SE, Peter Dalle, 2003)*
Út 22.dubna od 19.30
Je 23. prosince roku 1945. Ze Stockholmu vyjíždí rychlík, který staví až v Berlíně. V něm se sejdou různí lidé: uprchlíci z Pobaltí, které deportují ze Švédska, řádové sestry, které o ně pečují, dva postarší homosexuálové, manželka, její muž, který ji chce zavraždit, jeho milenka, repatriovaný voják, Santa Klaus, komisní průvodčí, a neúspěšný spisovatel, který odjíždí do Berlína, aby zde pomohl v budování nové Evropy. Nechce nic jiného než pomáhat, ale.....

En Kærlighedshistorie/ Příběh jedné lásky (Drama, DK, 2001)
Út 6. května od 19.30
Drama natočené podle manifestu Dogma 95.

Fjolls til fjells/ Blázinec na horách (komedie, NO, 1957)*
Út 20.května od 19.30
Do horského hotelu přijíždí na inspekci v přestrojení dcera majitele.
Filmový debut Liv Ulmannové.
VSTUP VOLNÝ

Tyven, tyven/ Chci tvé srdce (drama, NO, 2002)*
Út 3.června od 19.30
Když Vám někdo ukradne dceru, můžete ji ukrást zpátky?

Hrafninn flýgur/ Když letí havran (Island, 1984)
Út 17.června od 19.30
První díl legendární vikinské trilogie.

* film je opatřen titulky i pro neslyšící

Reklama

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Filmy ze země Vikingů

Filmy ze země Vikingů

02.11.2008

Přehlídka severských filmů, organizovaná Skandinávským domem, pokračuje už nejen v pražském kině Oko, ale i v brněnském Artu a pardubickém Klubu 29.Pražské filmové projekce odstartuje netradičně v… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama