Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Příboj rumunské nové vlny

Příboj rumunské nové vlny

11.02.2009 Autor Cervenak
...zažijete v kině Ořechovka od 20. do 24. 2. 2009. Přehlídka ambiciózní kinematografie otevře kultovní titul mladého rumunského tvůrce Cristiana Mungiu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny. Uvedení tohoto snímku u nás předcházela kromě celé řady jiných ocenění také trojice cen z filmového festivalu v Cannes včetně té nejprestižnější – Zlaté palmy.

Pětidenní přehlídka, pořádaná ve spolupráci s Rumunským kulturním institutem a pražským magistrátem, chce českému publiku představit rumunské filmy posledních let. Všechny promítané tituly získaly důležitá ocenění na velkých mezinárodních festivalech v Cannes, Berlíně či Benátkách. Hostem festivalu bude mladý režisér George Dorobanţu, jehož film Výtah získal na Fresh Film Festu v Karlových Varech cenu Fresh Generation.

Přestože ještě dva nebo tři roky před koncem milénia se v řadě rumunských médií hovořilo málem o zániku domácí kinematografie (v roce 1998 zde vznikl jediný film, o rok později dokonce vůbec žádný), s počátkem nového tisíciletí dochází ke zvratu k lepšímu. A to nejen ve smyslu kvantitativním, ale i kvalitativním. V roce 2002 již bylo natočeno osm celovečerních filmů, a o rok později dokonce celých dvacet. Dnes se již pro řadu těchto snímků vzniklých po roce 2000 vžilo všeobecně označení rumunská nová vlna.

V rámci přehlídky budou na Ořechovce uvedeny jednak filmy odehrávající se v období Ceauşeskova režimu a v průběhu protikomunistické revoluce, jednak snímky zasazené do současnosti. Do první skupiny spadá např. film Zkouška, který na drsném příběhu neprávem odsouzeného člověka ukazuje fungování Ceauşeskovy justice. Ze snímků mapujících žhavou současnost budou uvedeny mj. Ryna, citlivý příběh dívky z dunajské delty, či sžíravá černá komedie Smrt pana Lazaresca o tom, že nejkratší cesta na hřbitov vede přes nemocnici.

Jednotné vstupné na festivalové filmy je 80,- Kč, pro studenty 60,- Kč. Více informací a podrobný program na www.kino-orechovka.cz.

Reklama

Související novinky

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

03.10.2022 Reklama

Už tuto středu začíná Be2Can v 34 kinech po celém Česku! Zahajovacím filmem bude stejně jako v letošním Cannes zombie komedie Poslední střih od Michela Hazanaviciuse. 9. ročník přehlídky… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího… (více)

Čtvrté „Pražské šortky“

Čtvrté „Pražské šortky“

11.11.2008

Již čtvrtý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaného organizátory MFF Karlovy Vary, proběhne od 12. do 16. listopadu 2008 v pražském kině Světozor. I letos festival ve třech soutěžních a… (více)

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Dny evropského filmu běží

Dny evropského filmu běží

29.01.2006

Jen abyste nezapomněli... momentálně probíhá až do 5. února v pražských kinech Světozor a Aero promítání filmů v rámci festivalu Dny evropského filmu. Od 6. do 14. února pak bude festival probíhat v… (více)

MFF Bratislava

MFF Bratislava

19.11.2005

Ve dnech 2. - 10. prosince 2005 se v bratislavském Palace Cinemas uskuteční 7. ročník MFF Bratislava. Během této doby se představí 18 filmů z celého světa, jejichž kvalitu budou krom početného… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Nejnovější novinky

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Reklama

Reklama