Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009 Autor Cervenak
Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce vyprofilovanou akcí pro akademickou obec, se každoročně přicházejí přesvědčit tisíce diváků všech věkových kategorií.

Hlavní program se letos ponese ve znamení vesmírných tajemství, zvířecích práv a lentilek v mixéru. Ve dvou soutěžních sekcích se o ceny utkají české a zahraniční dokumentární snímky. Festivaloví diváci budou moci v soutěžním výběru zhlédnout zhruba dvacítku titulů, pečlivě vybraných z několika set přihlášených filmů. Atraktivním bodem nesoutěžního programu bude bezesporu workshop uznávaného amerického publicisty, někdejšího korespondenta CNN a držitele ceny Emmy Andrewa Holtze nazvaný „Dr. House – Pravda nebo mýty?“. Andrew Holtze zároveň ve světové premiéře představí svou právě připravovanou knihu, zaměřenou na jiný známý seriál z nemocničního prostředí Chirurgové. Nejnovější projekt stanice Discovery Time Warp uvede sám autor a moderátor cyklu Jeff Lieberman.

V sekci Tajemství vesmíru se diváci přesvědčí o tom, že v nekonečném prostoru vesmíru se přírodní zákony, známé ze Země, mohou jevit zcela jinak. Sekce Experiment na lidech bude věnována sociálním pokusům realizovaným v posledních 50 letech. Hlavním tématem sekce Genderr bude otázka „genderové socializace“, v jejímž rámci se opakovaně učíme být mužem či ženou, v závislosti na sociálních i kulturních podmínkách. V rámci sekce Film a ideologie připomene AFO 50. výročí události, která na dlouho poznamenala vývoj československé kinematografie – 1. festival československého filmu v Banské Bystrici. Blok uvede filmový historik Ivan Klimeš, osobní účast přislíbili žijící legendy domácí kinematografie Jiří Krejčík a Ladislav Helge.

Podrobné informace o pestrém programu festivalu, doprovodných akcích a akreditaci hledejte na www.afo.cz.

Reklama

Související novinky

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Druhý Old Guard nabírá posily

Druhý Old Guard nabírá posily

11.06.2022

Oscarova herečka Charlize Theron (Srážka s láskou, Šílený Max: Zběsilá cesta) zvládá docela v pohodě kombinovat jak ambiciózní dramata, tak studiové velkofilmy, tak nezávislou scénu. V poslední době… (více)

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Kino na hranici/na Granicy 2016

Kino na hranici/na Granicy 2016

09.04.2016

Těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a polském Těšíně, je zdrojem podnětů ve filmové komunitě zemí Visegrádské… (více)

Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Kladivo, meč nebo gladius?

Kladivo, meč nebo gladius?

06.12.2008

Skot Kevin McKidd je momentálně k vidění v seriálu Chirurgové, ale chystá návrat na plátna kin. Rýsuje se mu hned několik možností. Jak už čsfd psala, byla mu nabídnuta hlavní role v remaku… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama