Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Semináru slovenského filmu, Nitra

Semináru slovenského filmu, Nitra

24.10.2009 Autor marquillo
5. - 8. 11. 2009 sa v Nitre (Aula UKF v Nitre) uskutoční II. ročník Semináru slovenského filmu. Seminár slovenského filmu bude tento rok pri príležitosti dvadsiateho výročia novembrovej revolúcie venovaný problematike filmovej estetiky pred a po roku 1989. Výber celovečerných filmov bude sledovať líniu rokov 1985 až 1995, pričom pôjde predovšetkým o zameranie na prechod z jedného spoločensko-politického usporiadania do druhého. Dramaturgia filmov bude tematizovať tak zmeny v spoločnosti, ako aj zmeny poetiky či spôsobu filmového rozprávania. Oproti pilotnému sa v druhom ročníku bude klásť väčší dôraz na osvetlenie pozadia, ako aj dôsledkov spoločensko-politických zmien, ich dôvody, dopady na ľudí a spoločnosť, prienik masovej kultúry a popkultúry, otázky komercionalizácie, slobody a neslobody, ideálov a reality, zodpovednosti za seba a podobne. Vo výbere filmov sa ocitli napríklad diela ako Papierové hlavy, Na krásnom modrom Dunaji, Utekajme, už ide! či Iba deň. Hlavný program bude sprevádzaný lektorskými úvodmi, súčasťou podujatia bude napríklad aj vedecký seminár. Podrobnejšie info tu.

Reklama

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Nejnovější novinky

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Reklama

Reklama