Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011 Autor Bart
Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné sezóně v Hradci Králové byla v roce 1951 angažovaná do souboru Divadla na Vinohradech (tehdy Ústřední divadlo Čs. armády), kde zůstala do roku 1990. Ve filmu se objevila poprvé v roce 1950 v adaptaci románu Aloise Jiráska Temno. Do roku 1989 se objevila celkem v patnácti celovečerních filmech (např. titulní role Boženy Němcové ve filmu Horoucí srdce nebo hlavní ženská role v dramatu Král Šumavy) a několika televizních filmech a seriálech. Její nejslavnější rolí je postava prodavačky Anny Holubové v seriálu Žena za pultem. Objevila se také v seriálech Okres na severu, Gottwald nebo My všichni školou povinní (později litovala, že přijala právě tuto roli). Po roce 1989 se v celovečerním filmu ani v televizi (kromě několika dokumentů) neobjevila.

Kromě herectví byla Švorcová výrazně činná politicky, což ovlivnilo především její hereckou kariéru. V 70. a 80. letech byla členkou Ústředního výboru KSČ a předsedkyní Svazu českých dramatických umělců do jeho rozpuštění v roce 1989. Během života získala řadu ocenění. Po roce 1989 se dále angažovala politicky a v roce 1996 neúspěšně kandidovala do senátu. Jejím bratrem je herec a někdejší šéf činohry Národního divadla Václav Švorc.

Reklama

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama