Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Festival tibetských filmů FLIM

Festival tibetských filmů FLIM

14.04.2013

Ve dnech 16.–19. dubna proběhne v La Fabrice a v kině Aero 7. ročník festivalu FLIM. Diváci uvidí 4 dokumenty a 2 hrané filmy inspirované tibetskou kulturou, z toho 4 v české premiéře. Letošní FLIM bude zahájen výjimečnou událostí. 16. 4. vystoupí v La Fabrice hvězda tibetského operního nebe Namgyal Lhamo. 17. dubna bude Lhamo v Aeru hostem prvního českého uvedení filmu Arvinda Iyera Dabži. Film líčí příběh Jigy, primadony lhaského operního sboru, která je unesena policií a ocitá se ve vězeňské kobce. Dokumentární blok otevře 17. 4. film Michaela Buckleyho Z nomáda nikým, mapující násilné usazování tibetských nomádů. Dostihy kočovníků jsou ještě stále úchvatnou podívanou – když se ale jeden z nomádů zmíní o dalajlamovi, je okamžitě zatčen. Dalajlamovi je věnován intimní dokument ruského filmaře Vitalije Manskeho, zobrazující jeden den v životě prostého mnicha, jenž se stal globální ikonou. Život buddhistického mnicha líčí i film německého režiséra Martina Hoffmana Dolpo Tulku: Návrat do Himálaje.

Letošní ročník festivalu FLIM uzavře Večer filmového archivu. V Aeru bude uvedena dvouhodinová verze Pudovkinova filmu Potomek Čingischána s experimentální hudební improvizací na dvořákovská témata. Historiografickým labyrintem tohoto propagandistického akčního filmu z roku 1928 provede diváky tibetolog Luboš Bělka. Další informace na flim.potala.cz.

Reklama

Související novinky

Východní fronta vstupuje do kin

Východní fronta vstupuje do kin

13.04.2023 Reklama

24. února 2022 Jevhen odešel na frontu. Od první minuty rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině natáčel všechno kolem sebe. Desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy a vytvářející… (více)

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023 Reklama

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

23.10.2021

Přípravy na jubilejní 25. Ji.hlavu jsou v plném proudu! Nabitý program nabídne režijní debut herečky Charlotte Gainsbourg, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho nebo filmový portrét posledního… (více)

Václav Havel hrdinou nového filmu

Václav Havel hrdinou nového filmu

27.08.2019

Režisér Slávek Horák v těchto dnech rozjel natáčení nového filmu inspirovaného disidentskými léty Václava Havla mezi roky 1968 a 1989. Hlavní hrdina se v něm tak mění z úspěšného dramatika v… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Festival ProTibet

Festival ProTibet

26.02.2016

Festival ProTibet se uskuteční od 1. do 31. března ve více než 45 městech České republiky. Útěk přes Himálaj, nomádský život nebo život jedné z největších duchovních osobností současnosti – Jeho… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

dnes

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Reklama

Reklama