Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího představitele současné rumunské nové vlny Cristiana Mungia, který vychází ze skutečného tragického případu vymítání ďábla, jež mělo v roce 2005 v jednom rumunském klášteře za následek smrt mladé dívky.

V programu nemůže chybět Slovo (1955) dánského režiséra Carla Theodora Dreyera, klasický příklad takzvaného transcendentního stylu. Na jeho impuls nedávno navázal mexický autor Carlos Reygadas v milostném příběhu Tiché světlo. Sugestivní drama ruského režiséra Andreje Zvjaginceva Vyhoštění zase vychází z málo známé novely Williama Saroyana a inspiruje se stylem Andreje Tarkovského. Některé filmy se náboženství dotýkají polemicky, jako zběsile roztančený horečnatý pamflet Čas vody kubánského režiséra Manuela Octavia Gómeze, natočený podle skutečného případu vizionářky a léčitelky Antoñicy Izquierdové. Morální rozprava Zoltána Fábriho Pátá pečeť využívá jako alegorii kristovský motiv, zatímco lyricky úchvatná Kamenná svatba Mircei Veroiua a Dana Piţy navazuje na pohanské tradice. Démonickou spiritualitu bude zastupovat černobílý film dalšího světoznámého kubánského tvůrce Tomáse Gutiérreze Aley Zápas s démony. Dočkáme se i poněkud bizarní detektivky V zelených pahorcích, kterou v transylvánských plenérech podle vlastního románu natočil za Ceauşescovy diktatury rumunský spisovatel Nicolae Breban.

Diváky možná překvapí, že lze mezi tvůrce spirituálních filmů zahrnout také nedávno zesnulého českého filmaře Jiřího Krejčíka. Z jeho televizní tvorby uvidíme krátký vánoční snímek Svatá noc a poslední opus Osudové peníze podle Karla Čapka. Většinu programu tvoří tituly u nás málo známé, zapomenuté, případně ve zdejší distribuci nikdy nepromítané. Pět z nich bylo svého času uvedeno nebo vyznamenáno na festivalu v Cannes, Slovo vyhrálo Zlatého lva na festivalu v Benátkách, Čas vody a Pátá pečeť se mohou chlubit oceněním z festivalu v Moskvě. Lektorským slovem bude diváky provázet filmový kritik Jaromír Blažejovský z Masarykovy univerzity v Brně. Seminář je určen filmovým fanouškům, členům filmových klubů, studentům a nejširší veřejnosti. Více na www.kinosvet.eu.

Reklama

Související novinky

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

03.10.2022 Reklama

Už tuto středu začíná Be2Can v 34 kinech po celém Česku! Zahajovacím filmem bude stejně jako v letošním Cannes zombie komedie Poslední střih od Michela Hazanaviciuse. 9. ročník přehlídky… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Začíná festival EIGASAI

Začíná festival EIGASAI

22.02.2018

Ve čtvrtek 22. února začíná v pražském kině Lucerna 11. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2018. V letošním roce uplyne 20 let od chvíle, kdy se do filmového nebe odebral Akira… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama