Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014 Autor Rob Roy

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky kritikám, chytře stanovené premiéře a agresivnímu marketingu jejich koně prokoušou až k Oscarům. Festival v Benátkách je teprve na začátku, ale třeba zahajovací film Birdman vyvolal takový rozruch, že už se o něm teď mluví jako o  jasném kandidátovi na nejvyšší ocenění. Ale i evropské národní kinematografie začínají pečlivě vybírat své zástupce, které se budou ucházet o cenu v kategorii nejlepší zahraniční film. Některé země již vybraly, či zužují okruh titulů, které mohl v některých případech vidět třeba i český divák. Polsko snad nemohlo vybrat nic jiného než kritický i komerční velehit Ida. Jedním ze tří kandidátů Norska je snímek Blind, který byl promítán na festivalu v Karlových Varech. Dánsko se zatím taky rozhoduje mezi třemi tituly a figuruje mezi nimi i očekávaný titul Kapgang (domácí premiéra proběhla v těchto dnech) o dospívání v Dánsku v 70. letech. Tímto snímkem se po hollywoodské zkušenosti vrací domů zkušený režisér Niels Arden Oplev. A jedním ze tří kandidátů země flamenca je kriminálka La Isla mínima, o které se v předběžné šuškandě mluví jako o „španělském True Detective.“ Ambice mladého španělského režiséra mířit výběrem témat a žánru i za domácí hranice byly zjevné už z jeho předchozího filmu, domácí premiéra je připravená na konec září, hned poté co bude film uveden v soutěžní sekci festivalu v San Sebastián.

Reklama

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024 Reklama

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

DC oznámilo velké plány

DC oznámilo velké plány

31.01.2023

James Gunn již před koncem roku sliboval, že v lednu oznámí první projekty ve svém chystaném rebootu DC univerza, na kterém se podílí coby nový šéf DC Studios ještě spolu s producentem Peterem… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Novinka Matthewa McConaugheyho dostala stopku

Novinka Matthewa McConaugheyho dostala stopku

15.09.2022

Špatná zpráva pro fanoušky Matthewa McConaugheyho i holčičího fotbalu, hvězda seriálu Temný případ nebo oceňované sci-fi Interstellar totiž měla za pár týdnů začít točit nový snímek Dallas Sting o… (více)

Co chystá tvůrce Temného případu?

Co chystá tvůrce Temného případu?

22.08.2022

Přestože se HBO nakonec rozhodla pokračovat v antologické sérii Temný případ bez jejího původního autora spisovatele a scenáristy Nica Pizzolattoa (Sedm statečných, Viník), neznamená to, že se… (více)

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama