Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů nebo průřez tvorbou ikonického Michaela Hanekeho. Nadcházející 9. ročník festivalu Das Filmfest opět nabídne tematicky i žánrově pestrou filmovou mozaiku reprezentující to nejzajímavější z aktuální tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska. Čtyři desítky filmů uvedou od 15. do 19. října pražská kina Lucerna a Atlas, do brněnské Scaly a Artu pak zavítá od 20. do 23. října.

 

"Myslím, že filmař vlastně diváka znásilňuje. A já ho chci znásilnit k samostatnosti. Chci ho donutit k samostatnému myšlení. Chci, aby se potýkal s rozpory, které musí sám vyřešit. Nechci mu předkládat řešení. Protože pak rázem přestane myslet." Takto popsal rakouský oscarový režisér Michael Haneke svou tvorbu. Sedmero snímků nabídne návštěvníkům průřez filmografií tohoto mistrného kritika moderní společnosti a celou sérii doplní nejnovější dokument z roku 2013 Michael H., profese: režisér.

 

Ústředním tématem letošního ročníku je ODHALENÍ. Vedle zahajovacího snímku Čas Kanibalů z prostředí tzv. límečkové elity se návštěvníci mohou těšit také například na ostře sledovaný snímek Křížová cesta, horor Dobrou, mámo nebo tabu prolamující Poslední tanec. Výjimečnou kolekci těch nejlepších dokumentů představí i letos sekce DIE DOKU. Master of the Universe nabídne další pohled do světa vysoké ekonomiky, historii jedné z ikon moderní architektury přiblíží dokument Vila Tugendhat a do minulosti zavede diváky i snímek Brundibár, který připomene legendární dětskou operu, jež měla premiéru v Terezíně. Naopak velice současné a aktuální téma zpracovává dokument Moskevské procesy, v jehož středu stojí procesy s umělci a aktivisty z let 2005/6 a proces s Pussy Riot. Nahlédnout do šokujícího světa intimní plastické chirurgie nechá návštěvníky snímek Vulva 3.0.

 

Sekce DAS FILMFEST SPEZIAL představí vedle diváky i kritikou ceněného dramatu Temné údolí i další výjimečné filmy současné německy mluvené kinematografie. Program nabídne mimo jiné německého kandidáta na Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film Milované sestry, filmovou adaptaci stejnojmenného knižního bestselleru Noční vlak do Lisabonu nebo snímek natočený na základě skutečných událostí Akta Grüninger. Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023 Reklama

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Letní filmová škola se blíží

Letní filmová škola se blíží

19.07.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, představí v sekci Ikona méně známou tvorbu i nejzásadnější snímky rakouského režiséra, držitele dvou… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Festival Das Filmfest chystá filmové hody

Festival Das Filmfest chystá filmové hody

19.10.2015

Historicky první zpracování Stokerova Draculy, jeden z nejstarších evropských zvukových filmů, snímek oscarového Michaela Hanekeho, nejnovější film z dílny kultovního Fatiha Akina Šrám či vizuálně… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Největší filmový festival v Brně se blíží

Největší filmový festival v Brně se blíží

17.02.2013

Čtvrtý ročník Mezinárodního filmového festivalu CINEMA MUNDI již brzy (27.2. – 6.3. 2013) ovládne moravskou metropoli. Cinefilové i běžní diváci se mohou těšit na nejlepší „oscarové“ kousky za… (více)

Dny francouzského filmu

Dny francouzského filmu

10.02.2013

Ve dnech 14. až 20. 2. v kině Lucerna a 21. až 24. 2. v kině Atlas proběhne přehlídka Dny francouzského filmu. V Lucerně ji odstartuje jeden z nejskloňovanějších snímků posledních dnů, film Michaela… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nejnovější novinky

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

včera

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Reklama

Reklama