Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Festival Zvířata jsou taky lidi

Festival Zvířata jsou taky lidi

26.11.2014

Ve dnech 28.–30. listopadu 2014 proběhne v pražském Kině Atlas festival dokumentárních filmů Zvířata jsou taky lidi. Festival divákům nabídne sedm originálních snímků, které neotřelým způsobem poukazují na vztah lidské společnosti ke zvířatům a prostřednictvím kamer vrhají zcela nové světlo na člověka a jeho místo ve světě.


Zoologické zahrady nám vystavují na odiv roztomilá i divoká zvířata, jež by ve volné přírodě nepřežila, a při odchodu nám prodají jejich plyšové napodobeniny. Chovatelé tzv. hospodářských zvířat nám ukazují zvířata spokojeně se pasoucí na loukách a vyhřívající se na slunci. Cirkusy nám představují zvířata radostně překonávající nejrůznější překážky s vidinou chutné odměny. Výzkumná střediska nás seznamují s laboratorními zvířaty, jimž se výměnou za krátkodobé nepohodlí dostává péče lepší než lidským pacientům. Je tomu skutečně tak? Jaké je skutečné místo zvířat v lidské společnosti? Představované snímky se pokouší na tyto otázky odpovědět a otevírají prostor pro dalekosáhlou debatu o našem postavení v živočišné říši a o dopadech našeho jednání.


Více než rok jsme strávili výběrem snímků. Z počátečních dvou desítek filmů jsme vybrali sedm nejlepších a věříme, že jejich kvalitu ocení i diváci," uvádí hlavní koordinátorka festivalu Barbora Hunčovská. „Těším se například na snímek o šimpanzi Nimovi, který byl vychováván jako člověk a pomocí znakové řeči se naučil mluvit s lidmi. Další snímky sledují jednotlivce, kteří riskují své životy proto, aby odhalili podmínky, v nichž žijí zvířata ve velkochovech a na kožešinových farmách." Diváci ale uvidí i snímky humorné a laskavé, například o útulku pro zachráněná hospodářská zvířata.


Pro návštěvníky jsme připravili zajímavý doprovodný program. Účast na pofilmových diskuzích přislíbil například filozof a biolog Stanislav Komárek. Chybět nebude ani bohaté občerstvení," dodává koordinátorka. Většina filmů má v České republice veřejnou premiéru. Po skončení festivalu budou následovat festivalové ohlasy v dalších městech České republiky a Slovenska. Více o festivalu a promítaných filmech na www.zviratajsoutakylidi.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

včera

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Reklama

Reklama