Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
PF 2015

PF 2015

31.12.2014 Autor POMO

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův obdivovaný sci-fi epos Interstellar či překvapivě skvělý popcorňák Na hraně zítřka. Z amerických velkých produkcí roku 2014 jsou tyto tři jednoznačnými vítězi. Ze zahraničních filmů je následují Divoké historky, Jak vycvičit draka 2, X-Men: Budoucí minulost, Zátah 2, Mami! a Leviathan. Žánrová pestrost této sbírky filmových lahůdek připomíná, co nás - uživatele ČSFD.cz - spojuje. FILMY. Nehledě na to, jestli se v nich řeší složitost psychologických vztahů nebo co nejefektnější zlikvidování desítek padouchů. Co bychom si jen počali bez této pestrosti tvůrčích filmařských talentů a různorodosti emočního prožitku z jejich úžasných výtvorů.

 

Při aktuálním pohledu na stejný ČSFD žebříček si ovšem nelze nevšimnout také výskytu kvalitních domácích dokumentů, které v hodnocení dosahují podobných příček jako výše uvedené divácké hitovky. Kvalita dvojice dokumentů o slovenských osobnostech 38 (o hokejové modle Pavlu Demitrovi) a Hrana (o uznávaném hudebníkovi Marekovi Brezovskom), a dvojice road-movie o dobrodružstvích velkých českých cestovatelů Trabantem až na konec světa a Století Miroslava Zikmunda naznačují, nakolik si Češi a Slováci váží svých historických osobností. Ony, spolu s dlouhou evropskou historií, jsou vlastně to nejvíce, co ty naše - v globálním měřítku a politickém významu tak maličké - země mají. Na co můžeme být coby jejich obyvatelé pyšní. Hledejme proto mezi sebou další podobné nadčasové talenty, podporujme je a držme jim palce. A nové národní osobnosti si volme opatrněji, když chceme, aby nás svět vnímal jako důstojné a "větší" národy, než jakými se možná v koutku duše cítíme být.

 

Rok 2014 byl pro ČSFD.cz pokrokový především v interním budování teamu lidí, kteří ji pro vás každý den tvoří. Spolupráce s tolika skvělými lidmi dokáže provozovateli webu, jako je tento, přinášet stejnou radost jako filmy samotné. Tímto bych proto chtěl poděkovat za další kus skvěle odvedené práce všem administrátorům, programátorům i obchoďačkám, stejně jako všem uživatelům za jejich báječné komentáře k filmům, a popřát jim v roce 2015 co nejvíc pohody, klidu, zdraví a samozřejmě - dobrých filmů. A i všem vám, kteří na ČSFD.cz chodíte pasivně, pro doporučení dobrých filmů, přeji, abyste dělali, co vás bude těšit a naplňovat. Věřte, je to to nejvíc, co můžeme mít. ČSFD.cz forever!

Reklama

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

49. ceny César ovládla Anatomie pádu

49. ceny César ovládla Anatomie pádu

24.02.2024

V pátek 23. února 2024 proběhl v pařížské koncertní síni Olympia slavnostní ceremoniál 49. ročníku předávání cen francouzské Akademie filmových umění a technik (Académie des Arts et Techniques du… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

02.02.2024

Režisér Tim Burton se v současnosti plně věnuje postprodukčním pracím na svém nejnovějším snímku Beetlejuice Beetlejuice, jenž by měl vzít světová kina útokem letos v září, nicméně ani toto pracovní… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

29. Critics' Choice Awards - výsledky

29. Critics' Choice Awards - výsledky

14.01.2024

V neděli 14. ledna byly v kalifornské Santa Monice uděleny ceny Critics' Choice Awards tradičně vyzdvihující výjimečné tvůrčí výkony a filmové počiny uplynulého roku. Toto ocenění je zároveň po… (více)

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama