Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

17.06.2015

DEPO2015 v Plzni a nový kulturní prostor na Stalinu na pražské Letné a další místa v metropoli se od 19.6. stanou dějištěm multižánrového festivalu Dny Jeruzaléma. Vstup na projekce je zdarma, nicméně je třeba potvrdit svou rezervaci na webu festivalu. Filmová sekce Dnů Jeruzaléma se může pochlubit evropskou premiérou filmu Režisérova úzkost, kterou přijede představit v Plzni na 24 hodin po premiéře v Jeruzalémě jeho autor Dan Wolman. Premiéra proběhne 20.6. od 19.00 v DEPO2015. Snímek pojednává o mladém filmaři Gadim, jehož prvotina "Operace" jde právě do kin. Jeho film je satirou o zemi zmítané nekonečnými válkami se sousedními státy. Životní podmínky se zhoršují a hudebníci odcházejí ze země, vyjma hráčů na violoncello. Vzniká undergroundová odbojová skupina, která si vytyčila jasný cíl – změnit osud národa.

 

Dny Jeruzaléma nabídnou divákům hned několik dalších výtečných snímků: Film Tančící Arabové pojednává o palestinském mladíkovi Eyadovi, který vyrůstá ve výrazně židovském prostředí. Kolem sebe soustavně pozoruje aktivismus některých učitelů i vlastního otce, jenž je výrazně politicky činný. Identitu mladíka dále utváří silná přátelství i problematická láska k místní židovské dívce. Dalším filmem je Poznámka pod čarou, který získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a Cenu za nejlepší scénář v Cannes 2011. Na programu je i Večírek na rozloučenou, který získal Cenu diváků na loňském festivalu v Benátkách. Láska Yezekhela a Levany neztratila nic na své intenzitě ani s pokročilým věkem. Pár sedmdesátníků však žije spokojený život pouze do chvíle, kdy je jejich soužití narušeno sledem událostí majícím zásadní vliv na vzájemnou důvěru a vnímání blížící se smrti. Nechat ujít by jste si neměli ani snímek Neklidný, který soutěžil o hlavní cenu na Festivalu Berlinale v roce 2008. Poté, co se mnoho let Moshe jen protloukal a sotva vycházel s penězi, se začíná prosazovat jako básník, vystupující se svými básněmi a texty v newyorském baru na Manhattanu. Dále se budou promítat filmy Můj otec, můj bůh o rabínovi malé ultra-ortodoxní komunity v Tel Avivu a Mít s kým běžet na motivy knihy Davida Grossmana.


Dny Jeruzaléma je multikulturní a multižánrový festival. Letošní ročník se uskuteční v Plzni od 19. do 20. června a pak v rámci ozvěn v Praze na Stalinu od 21.6. Připraven je atraktivní program pro různorodá publika a věkové kategorie. Další informace: www.daysofjerusalem.com.

Reklama

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama