Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Festival íránských filmů

Festival íránských filmů

13.01.2016

5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé přemístí do brněnského kina Scala. Poprvé také festival zamíří na Slovensko do bratislavského kina Film Europe, a to od 28. do 30. ledna. Festival bude slavnostně zahájen 13. ledna v kině Světozor. Otevíracím filmem bude křehké zamyšlení o lásce a paměti, soutěžní snímek Kolik je ve vašem světě hodin? režiséra Safi Yazdiana, který film osobně uvede. Ve filmu hrají íránské hvězdy Leila Hatami a Ali Mosaffa, kteří tvoří pár nejen ve filmu, ale i v reálném životě. 

 

V programu nebude chybět ani mnohovrstevnatá mozaika života ze současného života v Íránu Taxi Teherán režiséra Jafara Panahího, který získal hlavní cenu na Berlinale 2015. Jafar Panahí se podílel i na dalším pozoruhodném snímku, a to jako spoluscenárista prvního česko-íránského koprodukčního snímku Obyčejný člověk režiséra Majida Barzegara, který bude přítomný na české slavnostní premiéře v Kině Lucerna 16. ledna, film poté vstoupí do české distribuce. V rámci zvláštního uvedení na slavnostním zakončení festivalu bude promítnut snímek Rukopisy nehoří režiséra Mohammada Rasoulofa, vítěz ceny FIPRESCI v Cannes a také zatím nejprovokativnější film současné íránské kinematografie, který se zabývá šokující tématikou íránské tajné služby.

 

15. ledna se do Bia Oko vrátí Večer afghánského filmu, který nabízí jedinečnou šanci seznámit se se dvěma nejlepšími afghánskými filmy za poslední čtyři roky, jež osobně uvedou jejich režiséři. Jde o snímky Kouzelný kámen režiséra Atiqa Rahimiho, ke kterému napsal scénář společně s Jeanem-Claudem Carrièrem, jež se podepsal pod takové snímky jako jsou Plechový bubínek, Nesnesitelná lehkost bytí nebo Bílá stuha. Druhým snímkem je Kontejner lásky režiséra Jamshida Mahmoudiho, citlivé drama o setkání íránského chlapce a mladé afghánské uprchlice. Oba snímky Afghánistán vybral jako své kandidáty na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a zajistily tak zájem o momentálně vzkvétající afghánskou kinematografii obrozenou po pádu vlády Tálibánu. Letošní Festival íránských filmů přivítá hvězdného hosta – pozvání do Prahy přijal Siddiq Barmak, afghánský režisér a držitel Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film Osama. Více informací na oficiálních stránkách festivalu.

Reklama

Související novinky

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

04.10.2020

Přehlídka toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes dokončila svého festivalového průvodce, a tím i seznam filmů, které mohou diváci letos očekávat. Přehlídka tak… (více)

Vítězové 70. ročníku festivalu Berlinale

Vítězové 70. ročníku festivalu Berlinale

01.03.2020

70. ročník filmového festivalu Berlinale je u konce a cenu Zlatý medvěd za nejlepší film si letos nakonec odnesl iránský film Zlo neexistuje režiséra Mohammada Rasoulofa. Ten se přitom sám nemohl… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Přehlídka Crème de la Crème II

Přehlídka Crème de la Crème II

12.05.2015

Druhý ročník přehlídky francouzských filmů Crème de la Crème se uskuteční od 13. do 17. 5. v pražských kinech Lucerna, Evald a Mat a poprvé vstoupí do regionů. Do kin za nevšedními zážitky mohou… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

dnes

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Autor Trojúhelníku smutku verbuje Keanu Reevese

Autor Trojúhelníku smutku verbuje Keanu Reevese

dnes

Ruben Östlund v současnosti patří mezi nejsledovanější evropské filmové autory. Svým snímkem Trojúhelník smutku, za nějž získal několik oscarových nominací i Zlatou palmu z hlavní soutěže festivalu v… (více)

Reklama

Reklama